Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Rumların ´AB´isi

Türkiye´nin ve KKTC´nin Doğu Akdeniz´deki haklarını görmezden gelen ve tarafını Rum kesimi´nden yana belirleyen AB, bölgedeki hukuksuzluğun baş aktörü haline geldi.

Rumların ´AB´isi

Doğu Akdeniz´de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye´nin egemen hak ve çıkarlarını koruması, AB´yi rahatsız etmeye devam ediyor. Tarafını Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yanında konumlandıran AB, şimdi de Türkiye´yi yaptırımla tehdit ediyor.

Avrupa Birliği´nin (AB) Doğu Akdeniz´deki faaliyetlere ilişkin Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafını destekliyor. AB´nin Doğu Akdeniz´de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye´nin egemen hak ve çıkarlarını göz ardı etmesi tepki ile karşılanıyor. Türkiye, GKRY´nin Doğu Akdeniz´de tek taraflı eylemleri ile bir ?oldu bitti? senaryosunu engellemeye çalışıyor. Bu çerçevede Türkiye,  kendi kıta sahanlığı haklarını ve Ada´nın ortak sahibi Kıbrıs Türklerinin haklarını korumaya devam edeceğini belirtiyor. Türkiye, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma, Fatih ve Yavuz sondaj gemileriyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti´nin (KKTC) ruhsat verdiği alanlarda sondaj ve arama çalışmaları yapıyor.

 

AB´DEN KÜSTAH YAPTIRIM TEHDİDİ

AB Komisyonu, Türkiye´nin Doğu Akdeniz´deki sondaj faaliyetlerine karşı kısıtlayıcı tedbir seçeneklerinin AB Konseyine iletildiğini açıkladı. Günlük basın toplantısında konuşan AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, ?AB Konseyinin haziranda yaptığı görevlendirme doğrultusunda AB Komisyonu ve Dış İlişkiler Servisi olarak Türkiye´nin Doğu Akdeniz´de sondaj faaliyetlerine karşı tedbirler içeren seçenekleri AB Konseyine sunduk.? ifadesini kullandı. Basına sızan taslak belgeye göre kısıtlayıcı tedbirler arasında Türkiye´ye sağlanan AB fonlarında kesinti yapılması, Avrupa Yatırım Bankasının Türkiye´deki kredi faaliyetlerinin gözden geçirilmesi, Türkiye-AB arasında devam eden havacılık anlaşması müzakerelerinin askıya alınması, ekonomi, enerji, ulaştırma ve tarım gibi alanlarda bakanlar seviyesinde toplantıların yapılmaması, hidrokarbon arama çalışmalarının devamında ise daha fazla yaptırım uygulanması gibi seçenekler olduğu iddia ediliyor. Nihai metnin olası değişikliklerle beraber 15 Temmuz´da düzenlenecek AB Dışişleri Konseyi toplantısında onaylanması öngörülüyor.

 

AB´NİN RUM TARAFI OLDUĞU ORTADA

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamada, ?AB de Rum-Yunan ikilisinin, Ada´nın eşit sahiplerinden Kıbrıs Türklerinin hakları üzerinden oynadığı oyuna ortak olarak bu hukuksuzluğun bir aktörü haline gelmiştir. Böylece Avrupa Birliği´nin, Kıbrıs meselesinin çözümüne yönelik müzakere süreçlerinde tarafsız bir arabulucu rolünü üstlenemeyeceği açıkça ortaya çıkmıştır? ifadesini kullanmıştı.

EMPERYALİST İTTİFAK BÜYÜYOR

Doğu Akdeniz´de bulunan zengin doğalgaz yatakları Rumlar başta olmak üzere Batılı devletlerin iştahını kabartırken Türkiye´ye karşı kurulan emperyalist ittifak da büyüyor. Geçtiğimiz gün de Türkiye, haklarını korumak için Doğu Akdeniz´e, Fatih gemisinden sonra Yavuz sondaj gemisini göndermesine ABD, AB, İsrail, Ermenistan ve Fransa´dan ortak ?ağız?dan çıkan tehditler duyulmuştu.



Anahtar Kelimeler: Rumların

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER