Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Roj Girasun: Güneydoğu'da AK Parti'nin oyları DEVA ve Gelecek Partisine kayıyor

Yıldıray Oğur ve Elif Çakır'ın konuğu Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun oldu. Kürt seçmeninin sandıktaki tutumunun ne olacağı hakkında değerlendirme yapan Girasun, AK Parti'nin bölgede 8 puan kaybettiğini kaydetti.

Roj Girasun: Güneydoğu

Yıldıray Oğur ve Elif Çakır'ın konuğu Rawest Araştırma Direktörü Roj Girasun idi. Oğur ve Çakır'ın sorularını yanıtlayan Girasun, 2015- 2019 yılları arasında HDP'ye yönelik yürütülen siyasetin Kürt seçmeni nezdinde olumsuz görüşlere neden olduğunu vurguladı. Kürt seçmenin bu yaşananlardan dolayı Erdoğan'ı sandıkta cezalandıracağı görüşünün hakim olduğunu söyledi. Bölgede, AK Parti oylarının DEVA ve Gelecek Parti'sine kaydığını vurgulayan Girasun, AK Parti oylarının bölgede 8 puan azaldığını söyledi.

"AK PARTİ'YE KARŞI CİDDİ BİR RAHATSIZLIK VAR"

AK Parti içindeki Kürt Seçmeni ile AK Parti içindeki Türk seçmeni arasında AK Parti'ye yönelik rahatsızlığın aynı seviyelerde olduğunu belirten Girasun, "AK Partiye karşı ciddi bir rahatsızlık var. HDP'ye yönelik başlatılan siyasi süreçten sonra Kürt seçmeninin Erdoğan'ı sandıkta cezalandırma görüşü hakim. AK Parti söylemlerinin inandırıcılığı, artık AK Parti seçmeninde eskisi kadar karşılık bulmuyor. Fakat bu rahatsızlık terazide henüz iktidarı kaybetme korkusundan ağır basmıyor" dedi.

"KÜRT SEÇMEN, MUHALEFETİ CEZA ARACI OLARAK GÖRÜYOR"

Muhalefetteki hiç bir partinin HDP ile yakınlaşması konusunda AK Parti'nin 2013 yılındaki politikalarına yaklaşamadığını belirten Girasun, seçmenin hala muhalefeti bir ceza aracı olarak gördüğünü ifade etti Girasun," Kürt seçmede 2013 eşiği var ama 2015- 2019 etkisi de var. Bu yıllar arasında yaşanan HDP'nin kapatılması durumu, belediyelere kayyum atanması ve vekillerin tutuklanması gibi olaylar Kürt seçmenini etkiledi. Bundan dolayı Kürt seçmeni muhalefeti hala bir ceza aracı görmekten öteye gidemedi" diye konuştu.

"AK PARTİ'NİN OYLARI DEVA VE GELECEK PARTİ'SİNE KAYIYOR"

Kürt seçmenin Gelecek ve DEVA partisinde karşı tutumlarını ve bölgedeki hakimiyet durumlarına değinen Girasun, seçim döneminde bu iki partinin ivme kazanacağını vurguladı. Girasun,"Artık bölgede DEVA ve Gelecek gibi iki siyasi parti var bölgede. Bu iki parti AK Parti'nin Kürt oylarına ve Türkiye'deki AK Parti'den rahatsız muhafazakar oylarına talipler. Türkiye'de AK Parti'ye oy veren seçmenlere baktığımız zaman AK Partili seçmenlerin ilk uğrakları daha çok Deva ve Gelecek partileri gibi duruyor. Ama bu iki partinin beraber siyaset meydanına çıkmamaları Kürt seçmende olumsuz bir algı oluşturdu. Bu kadar eleştirdikleri konular ortakken neden beraber tek parti altında toplanmadılar soruları sorulmaya başlandı. Bundan dolayı, bu partilerin seçimi kazanma durumunun olamayacağı bir algı var. Fakat seçim sürecinde bu iki partinin çok yüksek bir ivme kazanacağı kanaatindeyim" dedi.

MHP- AK PARTİ İTTİFAKI MUHAFAZAKAR KESİMİ KÜSTÜRDÜ

MHP-AK Parti ittifakının siyasal alandan ekonomik yöne evrilmesinden sonra AK Parti içindeki muhafazakar kesimin AK Parti'den uzaklaştığını beliren Girasun, " 2019 yerel seçimlerinde birçok ilde AK Parti ve MHP içindeki muhafazakar kesimler Cumhur İttifakı'na uğramadı. Bundan dolayı İmamoğlu'na HDP'nin oylarıyla değil , AK Parti'ye küsen muhafazakar oylarda kazandırdı" diye ifade etti.

"CHP BÖLGEDE 3. PARTİ HALİNE GELDİ"

Güneydoğu'da özellikle Diyarbakır'da AK Parti'nin 8 puan kaybettiğini vurgulayan Girasun, AK Parti'nin oy oranlarının yüzde 34'ten yüzde 26'ya düştüğünü kaydetti. Girasun şunları söyledi:

" AK Parti bir düşüş trendinde. Ama düşüş devam edecek. Önemli olan CHP'in bir çıkışı var. Kürt seçmeninin 3. partisi haline geldi. İyi Parti'nin bölgede artışı yok. Meral Akşener ve Mansur Yavaş Kürt seçmenin içine sinerek oy vereceği aktörler değil. Kürt seçmeden karşılığı olan isimler değil. Ama bölgede İmamoğlu anketlerde ilk sırada ardından Mansur Yavaş ve 3. sırada ise Abdullah Gül var"

Girasun, Millet İttifakı kanadına adı sık sık adaylar arasında geçen Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erdoğan'ın karşısına çıkan adaylar arasında az oy alan isim olduğunu söyledi. Girasun, Cumhurbaşkanlığı anketlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Erdoğan'dan karşısında daha yüksek oy aldığını belirtti. Gül'ün Kürt seçmeni açısından antipati oluşturmadığını belirten Girasun, AK Parti seçmeninde ise sempati uyandırdığını ifade etti.

"EMANET OYLAR HDP'Yİ DİNLEMEYEBİLİR"

Tutuklu HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ' Kimse bizi cepte görmesin. Seçim gününü beklemeye gerek yok. Peşinen söyleyelim, HDP’yi ciddiye almayanlar kaybeder' sözlerini ise " Emanet oylar HDP'yi dinlemeyebilir" diye konuştu.

 

Konu ile ilgili videonun linki:

https://youtu.be/bWA6xqGBuXc



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER