Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Rıza Sarraf suçunu kabul etti!

Davanın savcısından son dakika açıklaması

Rıza Sarraf suçunu kabul etti!

ABD´de süren Rıza Sarraf davasının savcısından son dakika açıklaması geldi. ABD´li savcı Rıza Sarraf´ın suçlamayı kabul ettiğini ve Atilla´ya karşı tanıklık yapmak üzere bugün ya da yarın mahkemeye getirileceğini söyledi. Halkbank Eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla´nın duruşmasının ise 11 Aralık´a ertelenmesi talebi reddedildi. Hakan Atilla davasında ilk duruşma yapılıyor.

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla´nın, ABD´nin İran´a uyguladığı ambargoyu konu alan kanunu Türkiye´de çiğnemekle suçlandığı davanın ilk sanığı olan ve bir süre gözaltına tutulurken cezaevi kayıtlarından çıkartılan İran asıllı Türk iş adamı Rıza Sarraf´ın "savunma anlaşması" kapsamında tanıklık yapacağı ve çarşamba günü mahkemeye çıkabileceği bildirildi.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi´nde görülen Hakim Richard Berman´ın baktığı davanın jürili duruşmaları başladı.

Savcılık İran´a yaptırımları konu alan ABD yasasını delmekle suçlanan ve 90 yıl hapis cezasıyla yargılanan Sarraf´ın hakkındaki suçlamaları kabul ederek mahkemeyle yaptığı "savunma anlaşması" (Plead guilty) kapsamında tanıklık yapmak üzere mahkemeye çıkacağını bildirdi. Sarraf´ın yarınki (çarşamba) duruşmaya katılması bekleniyor.

ABD´yi dolandırmak, İran ambargosunu ihlal etmek, bankacılık sahtekarlığı ve karapara aklama gibi 4 ayrı ayrı suçlama yapılan Rıza Sarraf hakkında 90 yıla kadar hapis ve 50 milyon dolar para cezası istenmişti.

Atilla´ya yönelik de 6 suçlamayı şöyle sıralanmıştı: "ABD Hazine Bakanlığı´nı dolandırmak için örgüt kurma Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası´nı (IEEPA) delmek için örgüt kurma Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için örgüt kurma Kara para aklama Kara para aklamak için örgüt kurma."

Hakim davanın ertelenme talebini reddetti

Berman, Atilla´nın avukatlarının davanın ertelenmesine ilişkin talebini reddetti.

Berman daha sonra yaptığı açıklamada, davanın ilk sanığı olan ve bir süre gözaltına tutulurken, cezaevi kayıtlarından çıkartılan Türk işadamı Rıza Sarraf´ın suçunu itiraf ettiğini bildirdi.

Atilla´nın avukatları ?Mahkemeye sunulan belgeler altında gömülü kaldıklarını? içeren bir dilekçeyle davanın asıldan görüşülmesinin iki hafta ertelenmesi talebinde bulunmuş, iddia makamı avukatların isteğinin ?kurallara uygun olarak haksız zaman kazanma girişimi? olduğunu ileri sürmüştü.

Jüri üyeleri seçildi

ABD vatandaşları için zorunluluk olan jüri üyeliği için adaylara ömürleri boyunca iki veya üç defa çağrı yapılıyor.  Adaylar, çok önemli bir mazeret gösteremedikleri durumda mahkemeye gelmek zorundalar.

Ellerindeki çağrı mektuplarında gösterilen zamanda mahkeme binasına gelen yaklaşık 500 aday önce büyük bir salonda toplandıktan sonra, çekiliş yöntemi ile gidecekleri duruşma salonu belirleniyor.  Her birine tanıtıcı numara verilen adaylar duruşma salonuna gittiklerinde onları daha ismini bile bilmedikleri davanın hakimi, savcıları, avukatları ve sanıkları ayakta karşılıyor.

Atilla´nın davasına seçilen 82 adaya davanın kısa bir tanıtımını yapan Hakim Berman, önce herkese davayla ilişkili şahıs ve kurumların isimlerinin yeraldığı listeyi verip bunlardan kimseyi tanıyıp tanımadıklarını sordu. Ayrıca, dava hakkında ne kadar bilgiye sahip olduklarını sordu. Adayların hiçbiri davayı ve isimleri tanımadıklarını söylerken 4 kişi daha önce Türkiye´ye gittiklerini söyledi.
 
Ardından siyah kutu içine yerleştirilmiş numaralardan seçilen adaylar tek tek kürsüye çağrılıp avukat ve savcının duyabileceği şekilde özel sorular yönetildi.

Aday sayısını 38´e indiren  hakim daha sonra avukat ve savcılarla birlikte farklı bir salona geçip bir saat görüştükten sonra asil 12 üye ve 6 yedek üye üzerinde anlaştılar.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER