Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Rekor patates ile kuru soğanda?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı ?Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri? verilerini açıkladı. Buğday (durum) fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 8,7 artarak 0,96 TL oldu.

Rekor patates ile kuru soğanda?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı ?Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri? verilerini açıkladı. Buğday (durum) fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 8,7 artarak 0,96 TL oldu.

Bir önceki yıla göre; mısır fiyatı yüzde 13,4 artarak 0,85 TL, yağlık ayçiçeği fiyatı yüzde 16 artarak 2,58 TL, patates yüzde 44,6 artarak 1,03 TL ve çeltik yüzde 24 artarak 2,38 TL olurken, kuru baklagillerden, kırmızı mercimek fiyatı yüzde 16,5 azalarak 1,94 TL, nohut fiyatı yüzde 12 azalarak 4,80 TL oldu.

Kuru soğan fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 67,7 oranında arttı

Sofralık domates fiyatı yüzde 36,5 artarak 1,85 TL, sofralık hıyar fiyatı yüzde 9 artarak 1,44 TL ve patlıcan fiyatı yüzde 8,8 artarak 1,54 TL olurken, kuru sarımsak fiyatı yüzde 26,3 azalarak 4,17 TL ve karnabahar fiyatı yüzde 4,2 azalarak 1,27 TL oldu.

Sofralık zeytin fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 21 oranında arttı

Bir önceki yıla göre portakal (Washington) fiyatında yüzde 18,5, sofralık çekirdekli üzüm fiyatında yüzde 17,9, kayısı fiyatında yüzde 15,5 ve sert kabuklu meyvelerden ceviz fiyatında yüzde 10,3 artış, taş çekirdekli meyvelerden kiraz fiyatında ise yüzde 18,2 oranında azalış gerçekleşti. Yaş çay fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında artışla 2,32 TL oldu.

Bitkisel üretim değeri bir önceki yıla göre yüzde 16,9 arttı 

Bitkisel üretim değeri 158,9 milyar TL oldu. Bir önceki yıla göre; tahıllar ve diğer bitkisel ürünler üretim değeri yüzde 10,4 artarak 61,9 milyar TL, sebze üretim değeri yüzde 22,3 artarak 41,4 milyar TL ve meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretim değeri ise yüzde 20,9 artarak 55,5 milyar TL oldu.

Bitkisel üretim değerleri, 2017-2018

AÇIKLAMALAR
Bitkisel ürün fiyatlarının derlenme ve hesaplama yöntemi

Çiftçinin eline geçen fiyatlar, çiftçinin ürettiği veya yetiştirdiği ürünleri aracı kullanmadan toptan veya perakende satması ile oluşan birim fiyattır. Fiyatlar, ürünlerin üretim dönemlerine göre derlenmektedir. Üretim değeri ise üretim miktarı ile birim fiyatın çarpılmasından elde edilen değerdir.
Çiftçinin eline geçen bitkisel ürün fiyatları, ticaret borsalarından, üretici birliklerinden, Tarım ve Orman Bakanlığı, il ve ilçe teşkilatı aracılığı ile çiftçilerden aylık olarak web üzerinden derlenmektedir. Şekerpancarı fiyatı Şeker Dairesi Başkanlığı, çay fiyatı Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü´nden, haşhaş kapsül ve tohum fiyatı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü´nden ve tütün fiyatı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı´ndan alınmaktadır.

Bitkisel ürünlerin il fiyatları hesaplanırken, öncelikle o ilin ilçelerinden toptan ve perakende ayrımında derlenen fiyatlar, daha önceden hesaplanmış olan toptan ve perakende ağırlıklarla çarpılarak aylık ilçe fiyatı oluşturulmaktadır.  Yıllık bitkisel üretim bilgileri kullanılarak, her ürün için ilçe ve il üretim ağırlıkları hesaplandıktan sonra, ilçe üretim ağırlıkları ile ilçe fiyatları çarpılarak ağırlıklı il fiyatları bulunur. İl fiyatları ile il üretim ağırlığı çarpılarak ağırlıklı Türkiye fiyatı oluşturulur. Hesaplama yapılan üründe, herhangi bir ayda il fiyatı oluşmamış ise, bu ilin ilgili aydaki ağırlığı dikkate alınmadan fiyatı oluşan illerin ağırlığı yeniden hesaplanmakta ve bu ağırlıklarla ağırlıklı Türkiye fiyatı elde edilmektedir. Üretimi olan fakat iç tüketim olarak kullanılan veya ekonomik değeri olmayan ürünlerin fiyat ve değerleri hesaplanmamaktadır.



Anahtar Kelimeler: Rekor patates kuru soğanda

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER