Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ramazan Abdullah Şallah

Yeni Akit Gazetesi dış politika yazarı Ahmet Varol Analiz Etti...

Ramazan Abdullah Şallah

Filistin’deki İslami Cihad Hareketi’nin kurucularından olan ve hareketin ilk lideri Dr. Fethi Şikaki’nin siyonist işgal rejiminin cinayet şebekesi durumundaki MOSSAD tarafından Malta’da şehit edilmesinden sonra bu hareketin genel sekreterliği görevini üstlenen ve yaklaşık yirmi yıl bu görevde kaldıktan sonra amansız bir hastalık sebebiyle bırakmak zorunda kalan Dr. Ramazan Abdullah Şallah, 6 Haziran Cumartesi akşamı Beyrut’ta tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Yüce Allah’tan kendisine rahmet ve mağfiret diliyoruz. Allah mekanını cennet eylesin. 

Dr. Ramazan Şallah’la değişik vesilelerle, farklı yerlerde görüşme ve sohbet etme imkânım olmuştu. Oldukça mütevazi, cana yakın ve ilkeli bir insandı. Filistin davası uğrunda önemli faaliyetleri oldu. Ancak son yıllarda daha çok kendisini uğraştıran hastalığının tedavisiyle meşguldü. 

Filistin’deki bütün direniş hareketleriyle iyi ilişkiler içinde olmaya çalışıyor ve Filistin içindeki ihtilafların çözülmesi için de önemli çaba sarf ediyordu. Fakat bu konudaki tutumu onu, Filistin davasıyla ilgili ilkelerinden herhangi bir şekilde taviz vermeye yöneltmiyordu. İşgale karşı kararlı bir direniş ve mücadeleden yana tutumunu hiçbir zaman değiştirmedi. 

Filistin’deki bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin önemli liderlerinden olan Dr. Ramazan Şallah 1958’de Filistin’in Gazze bölgesinin Gazze şehrinin Şucaiyye Mahallesi’nde dünyaya geldi. Şucaiyye, işgale karşı direnişte önemli yeri olan ve mahalle olarak anılmakla birlikte kalabalık bir nüfusu barındıran geniş bir yerleşim alanıdır. 

Şallah, ilk, orta ve lise öğrenimini kendi memleketinde tamamladı. Üniversite tahsilini Mısır’ın Ez-Zekazik Üniversitesi’nde iktisat alanında yaptı. İslami Cihad Hareketi’nin kurucu lideri Dr. Fethi Şikaki ile de burada tahsil gördüğü sırada tanıştı. Şikaki, Tıp Fakültesi’nde okuyordu ancak Şallah onunla tanışma fırsatı bulmuş ve ilişkileri geliştirmişti. Ona bir hareket oluşturmaları teklifinde bulundu. Ancak Şikaki kendisinin Müslüman Kardeşler cemaatine mensup olduğunu ve ayrıca İslami Öncüler adında bir grubun da başkanlığını yaptığını söyledi. Bu grup daha sonra Mısır’daki Filistinli öğrencilerin katılımıyla genişledi ve İslami Cihad Hareketi adını aldı. 

Şallah, 1981’de üniversiteyi bitirmesinden sonra Gazze’ye döndü ve Gazze İslam Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Üniversitedeki görevini sürdürürken bir yandan da topluma yönelik davet çalışmalarını yürütüyor ve etkili konuşmalar yapıyordu. Onun bu etkili konuşmaları o zaman henüz Gazze’yi işgal altında tutmaya devam eden siyonist işgal rejimini rahatsız etti ve işgal rejimi onu ev hapsine mahkum ederek, üniversitede çalışmasını engelledi. 

Şallah 1986’da lisans üstü öğrenim için İngiltere’ye gitti ve 1990’da Durham Üniversitesi’nde doktora tahsilini tamamladı. İngiltere’de bulunduğu dönemde de davet çalışmalarını yürütüyordu. Doktora derecesini aldıktan sonra Kuveyt’e döndü ve evlendi. Daha sonra yeniden İngiltere’ye ardından da ABD’ye giderek 1993-95 yılları arasında Güney Florida Üniversitesi’nde Ortadoğu Araştırmaları alanında öğretim görevlisi olarak çalıştı. 

1995’de Filistin’e dönmek amacıyla Suriye’nin başkenti Şam’a gitti. Burada Filistin’e dönmek için işlemlerini takip ederken İslami Cihad Hareketi’nin lideri Fethi Şikaki’yle direniş alanındaki faaliyetleri geliştirme konusunda altı ay süreyle çalışmalar yaptı. 

O yıl İslami Cihad Hareketi’nin Genel Sekreteri Dr. Fethi Şikaki, Libya diktatörü Kaddafi’nin sınır dışı ettiği Filistinlilerin geri kabul edilmesi için görüşmeler yapmak amacıyla bu ülkeye yaptığı ziyaretten dönerken uğradığı Malta’da kaldığı otelin kapısında MOSSAD’ın adamları tarafından şehit edildi. Onun şehit edilmesinden sonra hareketin ileri gelenleri genel sekreterliğe Dr. Ramazan Abdullah Şallah’ı seçti ve yaklaşık yirmi yıl bu görevi sürdürdü. Ancak yakalandığı hastalık sebebiyle bu görevi bırakmak zorunda kaldı.



Anahtar Kelimeler: Ramazan Abdullah Şallah

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER