Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

PUTİN'DEN 'YENİ DÜNYA' MESAJINDA TÜRKİYE VURGUSU

Rusya'nın Vladivostok kentinde düzenlenen Doğu Ekonomi Forumun'da konuşan Putin’in, Fransız lider Macron’un sözünü hatırlatarak, pek çok siyasi analist tarafın yeni bir G7 benzeri oluşum hazırlığı sinyali olarak yorumlandı.

PUTİN

Rusya'nın Vladivostok kentinde düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu konuşan Putin'in, Fransız lider Macron'un sözünü hatırlatarak, “Batı'nın liderlik rolünün sonuna gelindiğini” vurgulayarak, Türkiye'nin rolüne de vurgu yapması, pek çok siyasi analist tarafın “yeni bir G7 benzeri oluşum hazırlığı” sinyali olarak yorumlandı.  

Rusya'nın Vladivostok kentinde düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uluslararası gündeme damgasını vuran yeni açıklamalarına sahne oldu.

Fransız lider Macron'un sözünü hatırlatarak, “Batı'nın liderlik rolünün sonuna gelindiğini” vurgulayan Putin, Çin ve Hindistan'ın içinde olmadığı hiçbir uluslararası ekonomik grubun manası olmadığını savundu ve “mevcut G7'den daha geniş bir gruba ihtiyaç olduğunu” bildirdi.

Putin'ın ayrıca Türkiye'nin rolüne de vurgu yapması, pek çok siyasi analist tarafından “yeni bir G7 benzeri oluşum hazırlığı” sinyali olarak yorumlandı.  

Moskova'da son açıklamaları değerlendiren Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi üyesi Sergey Jeleznyak, “Rus lider net olarak, küresel değişimde G7 üyelerine durumlarını yeniden gözden geçirmeleri ve G7'nin genişleme perspektifi için net mesaj yolladı” dedi.

 Jeleznyak bu mesajı, “Bütün Batılı partnerler dünyada yalnız olmadıklarını, kendi şartlarını diğer ülkelere dayatma haklar olmadığını ve bunu da yasadışı yaptırımlar ve adil olmayan rekabet uygulamaları ile yapamayacaklarını anlamalılar” diye tarif etti.

 

Yapılan bazı yorumlarda, Putin'in bu açıklamalarının ardından “alternatif bir G7 oluşumu” konusunun daha fazla gündeme taşınabileceği vurgulanıyor.

Bunun da, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün dışında, BRIC'i genişletecek yeni bir “küresel ekonomik işbirliği grubu” kurulması fikrinin önünü açması bekleniyor.

Bu grupta Rusya, Çin, Hindistan, Türkiye, Güney Afrika ve hatta son dönemdeki siyasi değişimle Brezilya'nın da yer alabileceği yorumu yapılıyor.

Böylece Batı'nın G7 ve G20 oluşumlarının karşısında, “alternatif küresele gruplar” fikri tartışılıyor.

Putin, Rusya'nın G7 grubu toplantısına ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ve Türkiye, Hindistan ve Çin'in de içinde bulunacağı daha geniş bir gruptan da memnuniyet duyacağını söyledi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER