Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Putin, Erdoğan’ın davetine icabet edecek..

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus lider Vladimir Putin’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye davetini memnuniyetle kabul ettiğini açıkladı.

Putin, Erdoğan’ın davetine icabet edecek..

Kremlin Sözcüsü  Dmitriy Peskov, Rus lider Vladimir Putin’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye davetini memnuniyetle kabul ettiğini açıkladı.

Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’i Türkiye’ye davet ettiğine yönelik açıklamasını ve ABD’nin Rusya’nın güvenlik garantilerine yönelik verdiği yazılı yanıtı değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’e yönelik davetinin, iki lider arasındaki görüşmelerde gündeme geldiğini belirten Peskov, “Hem hükümetler arası komisyonda hem de iki liderin başkanlığındaki temaslarda bir miktar duraklama vardı.” dedi.

Peskov, söz konusu temas ve etkinliklere Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’de ev sahipliği yapabileceğini söylediğini aktararak “Putin, Erdoğan’ın bu davetini memnuiyetle kabul etti. Kovid-19 salgını ve takvimler izin verir vermez bu davetin yerine getirileceği konusunda anlaştılar.” ifadesini kullandı.

ABD’nin Rusya’ya dün gece ilettiği güvenlik garantilerine dair yazılı yanıtına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Peskov, Putin’in söz konusu yanıtı şahsen okuduğunu söyledi.

ABD ve NATO’nun, Rusya’nın temel endişelerini reddettiğine işaret eden Peskov, “Bu nedenle iyimserlik için fazla neden bulunmuyor. ABD ve NATO’nun yazılı yanıtlarını incelemek için zaman gerekiyor. Aceleyle sonuç çıkarmamalıyız.” dedi.

Peskov, Moskova’nın, ABD ve NATO’nun yanıtlarına kamuoyuna açık bir şekilde vereceği cevaba ilişkin karar alınmadığını kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da ABD’nin güvenlik konularıyla ilgili kendilerine verdiği yanıtın olumlu olmadığını belirterek “Belgede, ikincil plandaki konularla ilgili ciddi istişarelerin başlayacağına dair umut verici yanıtlar var.” dedi.

Bu yanıtın içeriği konusunda Lavrov, “Belgede, ikincil plandaki konularla ilgili ciddi istişarelerin başlayacağına dair umut verici yanıtlar var. Belgedeki en önemli konuda ise olumlu tepki yok.” diye konuştu.

NATO’nun doğuya doğru ilerlememesinin Rusya için önem teşkil ettiğine dikkati çeken Lavrov, şunları kaydetti:

“Tekliflerimizde, birbiriyle ilişkili iki önemli yaklaşım var. Birincisi, her devletin askeri ittifakları özgürce seçme hakkı olduğu tanınıyor. İkincisi ise her devletin, kendi güvenliğini başkalarının güvenliği pahasına güçlendirmeme yükümlülüğüdür. Bu ilke bilinçli olarak konuşulmuyor.”

Batı’nın bu konuda “kurnazca” davrandığını belirten Lavrov, ABD’den gelen yanıtı analiz ettiklerini dile getirdi. Lavrov, bu yanıtın kamuoyuyla paylaşılıp paylaşılmayacağı konusunda ise “Cevabın içeriğini kamuoyunun yakında öğreneceğini düşünüyorum. Amerikan meslektaşlarımız, bu cevap içeriği konusunda tüm müttefikleri ve Ukrayna tarafı ile mutabık kalındığını bize söyledi. Cevapların yakında sızacağı konusunda şüphe yok.” ifadelerini kullandı.

NATO’dan da güvenlik tekliflerine yanıt aldıklarını teyit eden Lavrov, “Her iki belgeyi de bir bütün olarak görüyoruz. Bu yanıtları, kurumlar arasında istişare edilmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e rapor olarak sunacağız. İlerideki adımlarımıza Putin karar verecek.” dedi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER