Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Putin, birer birer deviriyor: Johson'dan sonra sıra Draghi'de mi?

İngiltere'deki Johnson hükümetinden sonra, İtalya'da Mario Draghi hükümetinin de çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu açıklandı.

Putin, birer birer deviriyor: Johson

Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'ya saldırı emri vermesi sonrası, Batılı ülkeler Moskova'ya peş peşe ekonomik ve enerji yaptırımı uygulamıştı. 

Avrupa ülkelerinin halkları ve muhalefeti Rusya'ya yönelik yaptırımlara karşı çıkarken, hükümetler devrilmeye başladı. 

SIRADA KİM VAR?

Geçtiğimiz hafta Başbakanlıktan istifa eden Boris Johnson'dan sonra, uluslararası kamuoyu sıranın kimde olduğunu tartışmaya başlamıştı.

Bazı kaynaklar, Almanya Başbakanı Olaf Scholz derken, bazıları ise hasta olduğu belirtilen ABD Başkanı Joe Biden'ın görevi yapamayarak istifa edeceğini iddia etmişti.

Ancak son dakika gelen bilgilere göre, İtalya'da Mario Draghi liderliğindeki geniş katılımlı koalisyon hükümetinin de gidici olduğu belirtildi. 

Draghi liderliğindeki koalisyon hükümetinin ortaklarından 5 Yıldız Hareketi'nin (M5S), hükümetin hazırladığı ekonomik yardım paketine parlamentoda destek vermeyeceğini belirtmesi siyasi krize neden oldu.

Parlamentonun üst kanadı Senato'da bugün oylanacak Ukrayna'daki savaş nedeniyle ailelerin ve işletmelerin artan enerji fiyatlarıyla mücadelesine ekonomik destek paketini bir süredir eleştiren ve yeterli bulmayan M5S lideri Giuseppe Conte, parti grubuyla yaptığı görüşme sonrasında, oylamaya katılmayacaklarını açıkladı.

Draghi'den pakette bazı iyileştirmeler yapmasını istediklerini hatırlatan Conte, "Ülke, uçurumun eşiğinde. Biz, acil durumlar karşısında hükümete baskı yapan tek partiyiz. Farklı bir aşamaya geçmek lazım. Draghi'nin açıklamaları yeterli değil. Oylamaya katılmayacağız" ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN DRAGHİ NE YAPACAK?

Conte'nin akşam saatlerindeki açıklaması sonrasında Başbakanlık'tan herhangi bir açıklama gelmedi.

Başbakan Draghi, 12 Temmuz'da düzenlediği basın toplantısında, M5S'nin kendisine ilettiği 9 maddelik talep listesinin hükümetin gündemiyle uyumlu olduğunu belirtmiş ancak, hükümetin "ultimatomlarla" ilerleyemeyeceğini ifade etmişti.

Draghi, M5S'nin hükümetten çekilmesi halinde bundan sonraki gidişata karar verecek olan kişinin Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella olacağını da söylemişti.

Draghi, daha önce de Conte'nin partisi M5S olmadan hükümetinin devam etmeyeceğini, başka bir hükümete başkanlık etmeye istekli olmadığını kaydetmişti.

Conte'nin gece saatlerinde yaptığı açıklamadan sonra İtalyan siyasetinde Draghi'nin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu oldu.

İtalya'da erken seçim kararı alınmazsa genel seçimlerin 2023'ün ilk aylarında yapılması bekleniyor.

Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Giuseppe Conte'nin teknokrat lider olarak başında bulunduğu koalisyon hükümetinin 26 Ocak 2021'de dağılmasının ardından, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmişti.

Draghi, 13 Şubat 2021'de çok sayıda partinin desteğiyle ulusal birlik koalisyonu adıyla anılacak hükümetini kurmuştu.

Draghi Hükümeti'nin önceliği, Covid-19 salgınının yol açtığı sağlık ve ekonomik krizin etkileriyle mücadele etmek olmuş, buna bu yıl Ukrayna-Rusya savaşının sosyal ve ekonomik etkileri de eklenmişti.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER