Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Protestolardan beri ilk kez konuşan Nazarbayev: “Elitler arasında çatışma yok”

Kazakistan’da protestoların başlamasından bu yana kamuoyu önünde görülmeyen Kazakistan 1. Cumhurbaşkanı Nazarbayev ilk kez kamuoyu karşısında çıkarak açıklamalarda bulundu.

Protestolardan beri ilk kez konuşan Nazarbayev: “Elitler arasında çatışma yok”

Kazakistan’da “Shal Ket!” (İhtiyar defol) sloganıyla birinci hedefi kendisi olan protestoların başlamasından bu yana ilk defa kamuoyu karşısına çıkan Kazakistan 1. Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev açıklamalarda bulundu.

Dört dakikalık bir video kaydıyla Kazakistanlılara seslenen Nazarbayev, Cumhurbaşkanı Cömert Tokayev ile arasında çatışma olduğu değerlendirmelerine yanıt olarak “Elitler arasında herhangi bir çatışma yoktur. Bu konudaki söylentiler kesinlikle asılsızdır” dedi.

Protestoların Kazakistan’ın bütünlüğünü ve Kazakistan devletini yok etmeyi amaçladığını ileri süren Nazarbayev, “Bu pogromları ve cinayetleri kimin organize ettiğini bulmak önemlidir. Soruşturmalar bu soruya cevap verecektir” dedi.

Nazarbayev, olaylar sırasında başkentten hiç ayrılmadığını belirterek, “Cumhurbaşkanı, halkın refahını iyileştirmeyi amaçlayan yeni bir reform programı ortaya koydu. Bu programın desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Nazarbayev, aile bireyleri ve kendine yakın isimlerin son günlerde idari birimlerdeki görevlerinden alınmalarıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Nazarbayev’in açıklamasının tamamı şöyle:

“Sevgili Kazakistanlılar! Sevgili yurttaşlar!

“Ocak olayları tüm Kazakistan’ı şoke etti. Kazakistan’a yönelik bu organize isyan ve saldırıların amacı, ülkenin bütünlüğünü ve devletin temellerini yok etmekti.

“Bu olaylar bir kez daha, bağımsızlığın gözbebeği gibi, özellikle dikkatli kullanım gerektiren kırılgan bir gemi gibi el üstünde tutulması gerektiğini gösteriyor.

“Yaşanan trajedi hepimize ders oldu. Bütün bu pogromları ve cinayetleri kimin organize ettiğini bulmak önemlidir. Soruşturmalar bu soruya cevap verecektir.

“Kurbanların ailelerine ve yakınlarına en içten taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum.

“Bana yöneltilen çok sayıda çağrıya ve medyadaki yayınlara cevaben, 2019’da Cumhurbaşkanlığı yetkilerini Kasım Cömert Tokayev’e devrettiğimi, o zamandan beri emekli olduğumu ve şimdi de emekli olduğumu bildiririm. Kazakistan’ın başkentinde hak edilmiş bir dinlenmedeyim ve hiçbir yere ayrılmadım.

“Başkan Kasım Cömert Tokayev tam yetkiye sahip. Güvenlik Konseyi’nin başkanıdır. Yakında Cumhurbaşkanı Nur Otan partisinin genel başkanlığına seçilecek. Bu nedenle, elitler arasında herhangi bir çatışma yoktur. Bu konudaki söylentiler kesinlikle asılsızdır.

“30 yıldır vatanımız için yorulmadan çalıştığımı herkes biliyor. Sınırları güçlendirdik. İlerici reformlar gerçekleştirdik.

“Birlikte bağımsız bir Kazakistan kurduk, sosyal ve ekonomik kalkınmada büyük sonuçlar elde ettik, sadece Orta Asya’da değil, BDT’de de birçok açıdan lider olduk.

“Kazakistan, dünya toplumunda tanınan ve söz sahibi bir devlet haline geldi. Bu, tüm Kazakistanlıların dayanışmasının ve birliğinin sonucudur.

“Ülkede istikrar ve huzur her zaman hedefim olmuştur. Bu kalıcı değerlere hepimizin sahip çıkması gerekiyor. Mutlaka krizi atlatacağız ve daha da güçleneceğiz.

“Cumhurbaşkanı, halkın refahını iyileştirmeyi amaçlayan yeni bir reform programı ortaya koydu. Bu programın desteklenmesi gerekiyor.

“Size, sevgili yurttaşlar, sağlık ve refah diliyorum!

“Devlet başkanı olarak görevdeyken izlediğim reform ve modernleşme sürecimi desteklediğiniz için teşekkür ederim.”

 

 

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER