Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

PROFESÖR İLBER ORTAYLI: AÇLIK TEHLİKESİ KAPIDA

Tarihçi İlber Ortaylı, Hürriyet gazetesinde yayımlanan bugünkü yazısında ekonomi gündemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Üreticilerin yaşadığı problemlere dikkat çekti.

PROFESÖR İLBER ORTAYLI: AÇLIK TEHLİKESİ KAPIDA

Televizyon programlarında yaptığı sansasyonel açıklamalarla sık sık gündeme gelen Prof. Dr.İlber Ortaylı, Hürriyet´te yayımlanan bugünkü yazısında bir tehlikeye işaret etti. Vahşi pazar mekanizmasını gündemine alan Ortaylı, "Açık tehlikesi kapıda" diyerek Türkiye´de üreticilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.

Avrupa´daki tarım kooperatifleri sistemine değinen Ortaylı, " Kaymakam, belediye reisi, il tarım müdürü gibi memurlardan oluşan taşra idaresi çiftçinin ürettiğiyle nihai alıcının temasını ayarlamıyor." derken, Türkiye´de de bu sistemin uygulanması gerektiğine işaret etti.

Tarım ürünlerinin tarladan şehirlerdeki pazarlara uzanan sürecini ele alan Ortaylı, "İnsanlar çok ucuza elden çıkarabildiği ürünü toplamamayı tercih etmeye başladılar ve öte yandan şehirlerdeki pazarlarda insanlar aynı ürünü pahalı olduğu için alamıyorlar." eleştirisinde bulundu.

 

Ortaylı, "Ziraatta arz-talep, serbest piyasa kurallarına bırakılamaz." diyerek tarımın ağır kapitalist şartlar altında ezildiğine dikkat çekti.

Ortaylı, yazısının devamında "Burada sosyalizan laflar etmeye lüzum yok. Vahşi bir pazar mekanizmasının hiç uğramaması gereken alandır. Yeryüzünün büyük iklim değişiklikleriyle mücadele ettiği bu asırda açlık tehlikesi kapıdadır." diyerek büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğumuz gerçeğine vurgu yaptı. 

Ortaylı, yazısını "Kıtlığı, kimya sanayinin bulguları ve müdahalesiyle bolluğa çevirmemiz mümkün değil. Tarlada ve bahçede yetiştirileni iyi değerlendirmek ve asıl tüketiciye uygun fiyatlı devretmek gerekir, bu bile siyasi tercih meselesi değildir, doğru olanı yapmak ve ona göre örgütlenmek gerekiyor." şeklinde uyarılarıyla noktaladı.  



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER