Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

PKK, Kürdistan ve Şengal’de provokasyonlarını devam ettiriyor

Yazar İbrahim Güçlü, PKK ve Haşdi Şabi’nin, Kürdistan bölgesi ile Şengal’de huzur ve güven ortamını yok etmeye çalıştığını; bunun da büyük oranda İran’ın Irak’ta var olan gücünü korumaya yönelik olduğunu belirtiyor.

PKK, Kürdistan ve Şengal’de provokasyonlarını devam ettiriyor

PKK on yıllardır Kürdistan’da ve Şengal’de yabancı bir güç olarak varlığını devam ettiriyor. Kürdistan, Kürdistan’ın bir parçası olan ve Irak hükümetinin yönetimi altında bulunan Şengal’de Kürtlere zarar veriyor. Sürekli sorun yaratıyor.

Bilindiği gibi, Irak ve Kürdistan Hükümetleri Birleşmiş Milletler’in denetiminde Şengal Anlaşması yaptılar. Bu anlaşmanın en önemli maddelerinden biri, PKK’nın ve Haşdi Şabi’nin Şengal’den çıkmaları ya da çıkarılmaları; Şengal’de sivil ve olağan yaşama dönülmesiydi. Şengal’in sosyal ve idari güvenlik durumunun yeniden yapılanmasıydı.

PKK ve Haşdi Şabi Şengal’de kalmaya devam ettiler. Şengal halkına, antlaşmaya inat ve tepki olarak daha kötü muamele yaptılar. Irak Federal Hükümeti ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti bunun önünü almadı. Halkın güvenini sarstılar. Şengal halkı da PKK ve Haşdi Şabi’ye büyük tepki içinde olmasına rağmen sindiler, korktular, seslerini çıkarmadılar, aktif muhalefet yapamadılar. PKK ve Haşdi Şabi’ye ders verecekleri günü ve fırsatı kolladılar.

Irak genel seçimlerinde, Irak KDP’nin Şengal’de seçim kampanyasını özgür ve demokratik bir şekilde sürdürmesini engellediler. KDP’nin seçim kampanyası için Şengal’e gelmesi halinde katliam yapma tehdidinde bulundular. KDP, halka karşı olan sorumluluğu ve halka zarar vermemesi için, seçimdeki çıkarlarını bir tarafa bırakarak Şengal merkezinde konvoylarla seçim kampanyası yürütmedi. Ama Şengal halkı Irak genel seçimlerini kendileri için büyük fırsata dönüştürdüler. Genel seçimlerde PKK ve Haşdi Şabi temsilcilerini seçmediler. Buna rağmen Irak Federal Hükümeti PKK ve Haşdi Şabi’nin Şengal’den çıkarılması konusunda cesaretli bir adım atmadı. PKK ve Haşdi Şabi daha azgın hale geldiler. Seçimlerin sonuçlarından dolayı halka hesap sormaya ve zulüm yapmaya başladılar.

PKK, Şengal sınırları içindeki Irak Federal Hükümetine bağlı kurumların zorla kapatılmasına karar verme cesaretini gösterecek kadar pervasızlaştı. PKK’ye bağlı Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) Şengal Polis Müdürlüğü dışında Irak hükümetine bağlı tüm kurumları kapatma kararı aldı. İlçedeki tüm resmi kurumlara gitti ve kapılarına kilit vurdu. Irak Federal Hükümeti buna karşılık bir şey yapamıyor. Bundan daha tehlikeli bir durum olamaz. Ama Ezidi Evi, PKK’nın bu uygulamasının kendilerine zarar verdiği için Şengal sınırları içerisinde bulunan Irak hükümetine bağlı kurumların kapatılması kararına tepki gösterdi.

Ezidi Evi Başkanı Evdo Süleyman imzalı açıklamada, “Ezidi Evi olarak, PKK’ye bağlı Şengal Özerk Yönetimi’nin resmi kurumların kapatılması kararını reddediyoruz. Yasadışı güçlerin aldığı bu karar bölge halkına hizmet etmiyor. Şengal Ezidi Evi olarak, bölgenin güvenlik ve istikrarının ve Şengal’de barışın yasaların desteğindeki devlet sistemi içerisinde sağlanması gerektiğini vurguluyoruz” denildi.

Gülünç ve acı olan duruma bak ki Şengal Belediye Müdürü Cemil Sevuk, PKK’ya bağlı güçlerin kendilerine yazılı bir belge gönderdiğini ve binayı boşaltıp kapıyı kilitlemelerini istediğini belirtti. Sevuk, PKK’ya bağlı güçlerin belediye binasının önüne kendi silahlı güçlerini bıraktığını ve kararın uygulanması için söz konusu güçlerin binanın önünde durmaya devam ettiğini ifade etti. Bu kadar keyfilik karşısında Irak Federal Hükümetinin bir şey yapmaması, ortada ciddi bir tehlikenin ve çaresizliğin olduğunu gösteriyor.

Gelişmeler burada da durmadı.

Kürdistan Anti Terör Birimi tarafından yapılan açıklamaya göre, Şengal’in Sinune kasabasında gösteri yapan PKK’ya bağlı Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) taraftarları ile Irak askerleri arasında gerginlik çıktı. Gerginlik esnasında göstericiler Irak ordusuna ait bir tankı ateşe verirken, açılan ateş sonucunda iki gösterici yaralandı.

Şu zavallılığa bak ki YBŞ'nin silahlı mensuplarının da olaya müdahil olduğu belirtilen açıklamada Irak askerlerinin geri çekildiği belirtildi. Öte yandan Irak Güvenlik Medya Hücresi'nden yapılan açıklamada bir askerin yaralandığı belirtildi. Şengal’deki göstericileri korumak için bölgeye asker gönderildiği belirtilen açıklamada “Irak askerleri molotoflu saldırıya uğradı, bir askerimiz yaralandı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı” ifadelerine yer verildi.

12-13 Aralık günlerinde Şengal’de Irak devlet kurumlarının kapatılması kararı ve diğer gelişmeler provokatif bir girişimdir. Bu gelişmeler 2014 yılından beri Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan sürecin bir parçasıdır. PKK özellikle Irak seçimleri sonrası hızlı bir karalama siyasetine başvurmuştur. Aba altından sopa gösteren tutumların başını Haşdi Şabi ve PKK çekmektedir. PKK yöneticilerinden Cemil Bayık’ın Serxwebun adlı PKK yayınında Irak seçimlerine dönük yaptığı değerlendirme Irak seçim sonuçlarına dönük ciddi bir tepkiyi gösteriyordu.

Şengal olaylarını, Irak’ta hükümet kurma çalışmalarını engellemek isteyen çevrelerin, İran ve Haşdi Şabi ortak tutumu ve Kürdistan Bölgesi ile Irak’a karşı komplo olarak okumak doğru olur.   Açık söylemek gerekirse PKK şu anda belli cinayetler ve suikastlar yaparak ile ortamı daha büyük bir kaosa sürüklemek için çaba göstermektedir.

                                         *****

PKK’nın Kürdistan’da işgal ettiği köyler, köylerde üretimi engellemek, çocuklarımızı küçük yaşta dağa kaçırmak, köylülerden haraç alma, son zamanlardaki yıkıcı toplu gösterilerde karışıklık çıkarma davranışları, Kürdistan Bölgesi’ni yıkma stratejisine bağlı olarak devam etmektedir. Pêşmergelere saldırmakta ve öldürmektedir. 

Son günlerde de Kürdistan Bölgesi ile Batı Kürdistan arasından olan Sêmalka’da var olan çadırlar PKK/PYD tarafından zorla ele geçirilmiş durumdadır. Bu çadırlarda halk toplatılarak PKK’nın bayrakları ellerine veriliyor, PKK sloganlarını bağırmaya zorlanıyor, Kürdistan Bölgesi’ne karşı düşman sözler söyletiliyor. Kürdistan halkının çıkarları ve çatışmanın çıkmaması için Kürdistan güvenlik güçleri buna karşı sesiz kalmayı tercih ettiği bilinmektedir.

Ne yazık ki buna rağmen PKK, 15.12.2021 tarihinde halkın ve Sêmalka asayiş güçlerinin gözü önünde Peşhabur’a silahlı saldırı yaptı. Bu saldırı sonucu birçok güvenlik görevlisi ağır yaralandı, arabalar tahrip edildi.

PKK’nın bu yaptıklarıyla amacı açıktır: Karışıklık yaratmak, provokasyon çıkarmak, Kürdistan Bölgesi’ne zarar vermek, Kürdistan’ın batısındaki halkımızın çıkarlarına aykırı bir şekilde kapının kapanmasını istemek ve sağlamaktır.  Kürdistan’ın iki parçasındaki ilişkiyi kesmektir. Çünkü Kürdistan’ın iki parçası arasındaki kapı sadece burasıdır.

PKK’nın bu durumuna Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin radikal bir çözüm bulmasının zamanı gelmiş ve geçmektedir.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz