Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Petroldeki düşüş Rus ekonomisini vurdu!

Brent petrolün varil fiyatının yüzde 25 düşmesiyle birlikte Rusya’da euro ve dolar yükseldi. Ülkede olağanüstü hal ilan edilirken, 1 kasa domatesin fiyatı 30 dolara çıktı.

Petroldeki düşüş Rus ekonomisini vurdu!

Gece saatlerinde Brent petrolün varil fiyatında yaşanan düşüşler, Rusya ekonomisine yansıdı.

Brent petrol varil başına 31.02 dolara kadar düşünce Rusya’da sabah saatlerinde döviz kurlarında yükseliş oldu. 1991 yılındaki körfez savaşından beri ilk kez petrol fiyatlarının bu seviyeye düşmesiyle birlikte Rusya’da 1 euro 83.9 rubleden işlem gördü.

1 dolar ise 73.8 rubleden satılmaya başlandı.

RUS HALKINA 'RAHAT OLUN' AÇIKLAMASI
Rusya’da döviz kurlarındaki ani yükseliş nedeniyle ekonomide olağanüstü hal ilan edildi. Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, sabah saatlerinde yaşanan ekonomik çalkantıyla ilgili kamuoyunu rahatlatan açıklamalar yaparak, “Rezervlerimizde euro ve dolar bulunuyor. Şu anlık döviz temininde sorun yaşamıyoruz.” dedi.

DÖVİZ GELİRLERİ ORTALAMA 20 MİLYAR DOLAR AZALDI
Döviz kurundaki bu hareketlilik nedeniyle bazı banka ve döviz bürolarında işlem yapılmadığı ve durdurulduğu öğrenildi. Petrol fiyatlarına göre ekonomik yapısı şekillenen Rusya’da, petrol fiyatında her 10 dolarlık düşüş, ülkenin döviz gelirlerini ortalama 20 milyar dolar azaltıyor. Rusya’da petrol çıkarma maliyeti 25 dolar civarında görülürken, Rusya’nın kar edebilmesi için petrol fiyatının 42 dolar seviyelerinde olması gerekiyor.

BİR KASA DOMATES 30 DOLARDAN SATILIYOR
Petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte petrolün varil fiyatıyla 1 kasa domatesin fiyatı eşitlenmiş oldu. 1 varil petrol 159,5 litre alırken, petrolün varil fiyatı 31 dolar seviyesine düştü. 1 kasa domates ise 50 kilogram olarak tartılıyor. Rusya’da 1 kasa domatesin fiyatı da 30 dolar düzeyince satılıyor.

ÜRETİM ARTTI, SATIŞ DÜŞTÜ
Çin’de görülen yeni tip koronavirüsten dolayı azalan talep petrol fiyatlarını aşağı çekmişti. Petrolün varil fiyatının 50 doların altına gerilemesiyle OPEC, üretimi kısma konusunu görüşmek üzere masaya oturmuştu. Ancak toplantıda anlaşmaya varılamaması sonucu Suudi Arabistan, ham petrol üretimini artırma ve satış fiyatını düşürme kararı aldı. Bu karar petrol fiyatlarında tarihi düşüşlere yol açtı.

Kaynak: dogruhaber.com.tr



Anahtar Kelimeler: Petroldeki düşüş ekonomisini vurdu!

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER