Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Patlayıcı madde taşımayı bilmiyor muyuz?

Milli Gazete yazarı Abdülkadir Özkan Analiz Etti...

Patlayıcı madde taşımayı bilmiyor muyuz?

Sakarya Hendek’te havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama günlerce tüm toplumu rahatsız etti, üzdü. Ardından bu defa da infilak eden havai fişek fabrikasında kalan mühimmatın imhası sırasında bir patlama daha meydana geldi. Her iki patlamada hayatını kaybedenler oldu. İlk patlamada 7 işçi, ikinci patlamada 3 askerimiz hayatını kaybederken, 10 askerimizde yaralandı. Her iki olay hakkında araştırma başlatılmış durumda. Sanıyorum araştırmanın sonucunda olaylarda bir ihmal ya da tedbirsizlik olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Hemen belirteyim ki derdim birilerinin ceza alması değil. Bunca can kaybı olduğuna göre elbette olayların yasal boyutuna göre alınması gereken tedbirleri almayanlar cezalandırılacak, ancak, hayatını kaybedenler geri gelmeyecektir. Bu bakımdan önemli olan hiç olmazsa bundan sonra kişisel kusurlar ve tedbirsizlik sebebiyle benzer olayların meydana gelmemesidir.

Bu noktada 7 kişinin hayatını kaybettiği Hendek’teki patlama ile ilgili olarak patlamanın araştırılması için verilen önergenin iktidarın oyları ile reddedilmiş olmasını insan anlamakta güçlük çekiyor. Tüm partilerden milletvekillerinin katılımı ile oluşturulacak bir komisyon eliyle gerekli araştırma başlatılmış olsaydı ikinci patlama belki yine önlenemezdi. Ancak, bir soruşturma önergesinin reddedilmesinin kafalarda soru oluşturmasına sebep olmayacaktı. Denebilir ki, yargı ve emniyet gerekli araştırma ve soruşturmayı yapıyor, bunun için bir de milletvekillerinden araştırma komisyonu kurulmasına gerek yoktu. Doğrusunu söylemek gerekirse böyle bir yaklaşım kafalarda oluşan soru işaretlerini gidermeye yetmeyecektir.

Gerek ilk, gerek ikinci patlamada bir kasıt olmasını düşünmek bile istemem. Ancak, alınması gereken tedbirler alınmamış, ya da gerek görülmemiş olabilir. En azından bundan sonrası için eksiklerin giderilmesi için alınması gereken tedbirler, yapılacak araştırma ile tespit edilebilecektir. Bir ihmal söz konusu ise bunun tespiti önemlidir. Yargının ve emniyetin yapacağı araştırmanın yanında milletvekillerinin de bir araştırma yapmasında ne gibi sakınca olabilirdi insan anlamakta güçlük çekiyor. Her türlü yasal düzenlemeyi yapma hakkı ve yetkisi olan parlamentonun, bir araştırma komisyonu oluşturmasının bir sakıncası olduğunu düşünmek mümkün değil.

Havai fişek fabrikasındaki patlamanın ardından medyada yer alan haberlerde yeterli olmayan denetimin bu tür bir olaya sebebiyet verdiği ileri sürüldü. Bu iddia ne kadar doğrudur bilmemiz mümkün değil. Ancak, bu iddiaların doğru olup olmadığını belirlemek için bir yandan savcıların, diğer yandan emniyetin yapacağı araştırmaların yanında birde Meclis komisyonu devreye girmiş olsaydı ne kaybedilirdi.

Dileriz bundan sonra olsun patlayıcılarla uğraşanların uyması gereken kesin kurallar ve almaları gereken tedbirler net bir şekilde belirlenir, aynen uygulanması sağlanır. Uygulanmakta olan bir patlayıcı yönetmeliği olduğunu biliyoruz. Ancak, yeterli olup olmadığı, var olan yönetmeliğin aynen uygulanıp uygulanmadığı, bunun da ötesinde bu tür iş yerlerinde yeterli denetimin yapılıp yapılmadığı tartışma konusu. Çünkü medyaya yansıyan haberlerde ağırlıklı olarak ihmal üzerinde duruluyor, infilak eden farikada gerekli denetimin yapılmadığı ileri sürülüyor. Hiçbir ihmal olmasa, denetimler de ayrıntılı olarak yapılmış olsa bile patlama olabilirdi denebilir. Doğrudur ancak, ilgililere düşen görev ihmale meydan vermemektir. Dileriz bu tür olayları bir daha yaşamayız.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER