Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Pastırma yazı nedir?

İstanbul´a haftaya pastırma yazı geliyor

Pastırma yazı nedir?

Meteoroloji´den yapılan değerlendirilmeye göre, İstanbul´da hafta sonunun yağışlı geçmesi bekleniyor. Önümüzdeki haftadan itibaren ise pastırma sıcaklarının görülmesi bekleniyor.

İstanbul´da güneşli günler haftasonu itibariyle yerini yağışlı havaya bırakıyor. Önümüzdeki hafta (6-17 Kasım) ise hava sıcaklıklarının mevsim normalleri civarı ile 1-3 derece üzerinde seyretmesiyle pastırma yazı yaşanması bekleniyor.

ÜLKE GENELİNDE YAĞIŞ YOK

Yapılan son değerlendirmelere göre, ülke genelinde yağış beklenmezken; Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu´nun doğusu ile gece saatlerinde Trakya kesiminin parçalı ve yer yer çok bulutlu, diğer yerlerin az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Bu sabah saatlerinde Marmara´nın güneydoğusu ve Göller yöresinde hafif, İç Anadolu, İç Ege, Karadeniz´in iç kesimlerinde hafif yer yer orta kuvvette don olayının görüleceği tahmin ediliyor. Sabah saatlerinde Marmara Bölgesi ve Batı Karadeniz´in iç kesimlerinde yer yer pus ve sis hadisesi bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü´nden alınan tahminlere göre hava sıcaklığıkuzeybatı kesimlerde artacak fakat ülke genelinde mevsim normallerinin altında seyretmeye devam edecek. Rüzgarın, genellikle batı ve kuzeybatı, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında batı ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

Pastırma sıcakları

Pastırma yazı, sonbahar mevsiminde genellikle ekim ayı sonuna doğru ile kasım ayının ikinci haftası arasında meydana gelen sıcak hava dalgasının etkili olduğu, sıcaklıkların mevsim normallerine göre daha yüksek seyrettiği güneşli günler için kullanılır.

Ülkenin bulunduğu coğrafyaya göre değişiklik göstermekle beraber pastırma yazı veya diğer ismiyle pastırma sıcakları yılda birkaç defa yaşanır. Bazı bölgelerde ise hiç yaşanmaz. Genellikle bir kaç gün süren ama bazı zamanlarda süresi bir haftaya kadar çıkan pastırma yazında bu periyotlarda, gündüz vakti hava sıcak ve güneşli olurken, geceleri don olayları bile görülebilmektedir. Havalar özellikle akşamları hafif puslu ve rüzgarlı olur. Halk arasında özellikle gece etkili olan ayaz sebebiyle pastırma ayazı tabiri de kullanılır.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER