Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ÖZBEK OKUL İDARECİLERİ GECE 1'DE SAKAL-BAŞÖRTÜSÜ OPERASYON TOPLANTISINA GİDERKEN HAYATLARINDAN OLDULAR

Özbekistan'da Fergana bölgesinin yönetiminde bir gece toplantısına çağrılan okul müdür yardımcıları kaza geçirdi. Dört kişiden ikisi öldü ikisi ağır yaralı.

ÖZBEK OKUL İDARECİLERİ GECE 1

Özbekistan'ın Fergana bölgesinin Dangarinsky bölgesindeki dört okulun müdür yardımcısı, davet edildikleri bir gece konferans görüşmesine katılmak için bölgesel yönetime gitderken trafik kazası geçirdi. Kaza mahallinde iki kişi öldü, iki kişi ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Kaza 29 Eylül'de yerel saatle yaklaşık 11.00'de Kokand kentinden geçen A-373 otoyolunun bir bölümünde meydana geldi.

centralasian.org, okul müdürlerinin milletvekillerinin 30 Eylül gecesi Ferghana bölgesinin yönetiminde düzenlenen dini konulardaki toplantısına katılmak için Dangarinsky bölgesinden ayrıldığını söylüyor.

Kaynak, eğitimcilerin bölge idaresine ulaşmak için 90 kilometre seyahat etmek zorunda kaldıklarını, ancak arabayı süren 26. okulun müdür yardımcısının direksiyonda uyuyakalarak yol aydınlatma direğine çarptığını söyledi. Kaza sonucu, ön koltukta oturan 38'inci okulun müdürü ve müdür yardımcısı olay yerinde öldü, arka koltukta oturan 24. ve 27. okulların müdür yardımcısı ise ciddi bir şekilde hastaneye kaldırıldı.

Vefat etmiş okul müdürlerinden birinin akrabası, "Okul idarecileri, sakal ve başörtüsü takanlara karşı operasyon başlatan Fergana bölgesinin idaresi tarafından düzenlenen bir gece konferansına davet edildi. Toplantının sabahın birinde gerçekleştirileceği konusunda bilgilendirildiler, Dangarinsky Bölgesinden ayrıldılar. Kokand kentinde araba sürerken, sürücü direksiyonda uyuyakaldı ve yolun kenarındaki direğe çarptı ”dedi. 

Kazanın bir başka kurbanının akrabası, "Pazar günü beklenmedik bir şekilde bir toplantı için şehre çağrıldılar. Yol parasından tasarruf etmeye karar verdiler ve dördü de aynı arabadaydı. Direksiyonda oturan müdür yardımcısı bütün gün çalıştı, bu yüzden muhtemelen direksiyon başında uyuyakaldı. Cenazeleri dün gerçekleşti, bugün bir cenaze töreni düzenledik. Köyümüzde öğretmenler günü trajik olarak yas günü haline geldi ”dedi. ( Bölgede 1 Ekim Öğretmenler günü olarak kutlanıyordu)

Kokand şehrinin polis departmanı, kaza olayı üzerine soruşturması yapıldığını bildirdi.

Fergana okullarından birinin müdürü, 30 Eylül gecesi gecede bölge müdürlüğünde, sakal uzatan ve türban takanlara akrşı başlatılan operasyon hakkında bilgilendirme toplantısı olduğunu doğruladı.

Pazar gecesi saat 1'deki resmi makamlarca düzenlenen bu konferans toplantısı hakkında resmi bir bilgilendirme ise yapılmadı.

Özbekistan’da konferans görüşmeleri yapma uygulaması, devlet yetkilileri ile orta ve düşük düzey yöneticiler arasında iletişim için ülkenin başbakanı olarak çalışmalarının ilk yıllarında Şevket Mirziyayev tarafından başlatıldı.

Özbek yetkililerinin fazla çalışma nedeniyle yatırımcılarla müzakerelerde uyuyakalması Reuters tarafından haberleştirilmişti.

Ajansa göre, Eylül ayında Taşkent'te düzenlenen uluslararası bir konferansta, Özbek yetkililerinden biri bilincini kaybetti. Meslektaşları bunun muhtemelen stres ve fazla çalışma nedeniyle olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in “olağanüstü halini” hatırlatan Reuters, Özbek yetkililerinden birisinin şu sözlerini alıntıladı.

“Geçen ay Mirziyoyev, yetkililere cumartesi günleri saat 17: 00'de ofislerini terk etmeleri ve pazar günlerini aileleriyle geçirmeleri talimatını verdi. Fakat aslında, hiçbir şey değişmedi. Hala sabah 8'de işe gidiyorum ve gece yarısı, genellikle sabah 1 veya 2 civarında dönüyorum. Bazen çocuklarımı arka arkaya birkaç gün göremiyorum, eve geldiğimde ve sabah erkenden okula gittiğimde uyuyorlar, ”dedi.

Özbekistan'da başörtü ve sakal operasyonu

26 Eylül tarihinde ders başlamadan önce başörtüsünü çıkaran kızlar; Başörtüsü takma yasağı nedeniyle okulu bırakan kızlar; Başörtüsünü çıkarmadan sınıfa girip derslere katılan kızlar... Özbekistan'da başörtülü öğrenciler ve aileleri şehir idaresince listelenmeye başladı.

27 Eylül tarihinde de Namangan'da sakallı erkeklere tıraş olmalarını söyleyen kendilerini polis olarak tanıtan sivil giyimli insanlar türedi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER