Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Özal’dan Barzani’ye teklif: Irak Kürdistan’ı Türkiye’ye bağlanabilir

Mesud Barzani'nin kaleme aldığı “Barzani ve Kürt Kurtuluş Hareketi” kitabının beşinci cildi yayınlandı. Barzani kitapta 1992 yılında dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kendisine yaptığı teklifi şu ifadelerle anlattı:

Özal’dan Barzani’ye teklif: Irak Kürdistan’ı Türkiye’ye bağlanabilir

Mesud Barzani’nin Mayıs Devrimi’ne hitaben kaleme aldığı “Barzani ve Kürt Kurtuluş Hareketi” kitaplarının beşinci cildi başkent Erbil’de okuyucuyla buluştu.

Barzani; 1991-2002 yılları arasındaki olayları anlattığı kitabının 136. sayfasında, dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Irak Kürdistan Bölgesi yöneticilerine Kürdistan Bölgesi’nin federal veya konfederal bir sistemle Türkiye’ye bağlanmasını önerdiğini ifade etti.

Barzani kitabında, 1992 yılının Temuz ayının sonunda ABD’ye giderken önce Diyarbakır’a, ardından İstanbul’a uğradığını ve burada eski Türkiye Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile görüştüğünü yazdı.

Barzani bu görüşmeyi şu ifadelerle anlatıyor:

“Görüşmemizde Özal çok önemli bir noktaya değindi ve bana belirttiklerini Mem Celal’e de söylemişti.  Şunu söylüyordu: ‘ABD’yi ziyaret ettiğinizde, Amerikalılara federal veya konfederal sistem ile ilgili görüş ve düşüncelerinin ne olduğunu bir sorun. Türkiye ile bir anlaşmaya varılabilir, Irak Kürdistanı Türkiye’ye bağlanabilir. Özellikle geçmişte Musul Vilayeti’nin Türkiye’den koparılması noktasında Türkiye’ye çok büyük haksızlık yapıldı’ dedi.”

Barzani bu konunun kendisiyle çok açık bir şekilde tartışılmasını çok garipsediğini belirterek şunları yazdı: “Amerika Birleşik Devletleri’ne vardığımda Mem Celal ile konuyu konuştum. Mam Celal de bana şunu söyledi: ‘Evet, doğru, bu konuyu bana da açtı. Bu konuda kendi aramızda anlaşırsak, Amerikalılara da konuyu açabiliriz. En azından bu konuda Amerikalıların görüş ve düşüncelerini öğrenebiliriz.'”

Mesud Barzani kitabının 140. sayfasında konuyu Amerikalılarla görüştüklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Mem Celal’le birlikte Amerikalılara Türkiye’nin taleplerini ilettik. Bu konunun büyük bir sorun olduğunu ve kapsamlı bir takip ve araştırma gerektirdiğini belirttiler. Daha sonradan bize yanıtlarını ileteceklerini ifade ettiler. Fakat daha sonraki süreçlerde bize cevaplarını iletmediler. Bizde bir daha bu konuyu onlara açmadık.”



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER