Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Oyuncaklardaki ağır metaller ve zehirli maddeler ile çocuklarımız kısırlaştırılıyor

(Yüksek makine mühendisi Ahmed Algan, belgelerden yola çıkarak, konu ile ilgili olarak ebeveynlerin dikkatini çekiyor.

Oyuncaklardaki ağır metaller ve zehirli maddeler ile çocuklarımız kısırlaştırılıyor

Oyuncaklardaki ağır metaller ve zehirli maddeler ile

Çocuklarımız kısırlaştırılıyor !!!

Çocuk oyuncaklarının içerdiği ağır metaller ve diğer zehirli maddeler çocuklarımızı hasta ve kanser yapıyor.

Veliler Bayram veya doğum günü vesilesi ile çocuklarına oyuncak alarak secinçlerini paylaşırlar.

Anne ve Babalar bilmeden çocuklarını aldıkları oyuncakların içerdiği zararlı maddelerle zehirlediklerini bilseler bunu kesinlikle yapmazlar.

Avrupa ve Türkiye de satılan oyuncakların onda dokuzu Çin den ithal edilmekte. (1)

Tüm Dünya ya Korona Virüs ün Çin den yayılması göz önünde tutulursa akla ister istemez şu soru geliyor: “Acaba tüm dünya da çocukların oyuncaklarla aynı kaynaktan zehirlenmeleri tesadüfmü”.

Tüm ürünlerin (“çocuk oyuncakları” da dahil) 7223 nolu “Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu” nun 5. Maddesine göre güvenli olması istenmekte. (2)

Kanunda ve “Oyuncak Güvenliği Yönetmeliği” nde (3) zikredilen teknik düzenleme Türkiye de Türk Standartları Enstitüsü nün yürürlüğe soktuğu Avrupa Oyuncak Normu TS EN 71 ve eklerinde belirlenmiştir.

Oyuncak alacak veliler kutularda “CE” (Conformite Europeenne = Avrupa mevzuatına uygun) veya “TSE” işaretli oyuncak almakla emniyetli bir ürün almaya adım atmış olacaklar.

Bu doğru adım çocuklarının zehirlenmesine mani olmayacaktır. Zira Avrupa Çocuk Oyuncak Yönetmeliği (2009/48/EG) ve Normu (EN 71) nun ağır metaller, zehirli ve kaserojen maddeler için belli bir sınır tayin etmiştir.

Almanya “Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü” (Bundesinstitut für Risikobewertung) 2011 ve 2012 de hazırladığı raporunda Avrupa Oyuncak Yönetmeliği 2009/48/EG nin ağır metaller için koyduğu sınırların Avrupa Oyuncak Normu EN 71-3 e kıyasla Antimon(SB) için 9,3 misli, Arsen(As) için 1,9 misli, Barium(Ba) için 56 misli, Kurşun için 1,8 misli ve Cıva için 1,6 misli daha fazla olduğunu belirtmişti. (4)

Velilere tavsiyeler:

- Çocuğunuza mümkün olduğunca az oyuncak sunun. Fazla oyuncak çocuğunuzun hem ilgisini dağıtacak ve hem de sahip olduğunun değerini öğrenemeyecektir.

- Seçtiğiniz bu az sayıda oyuncakların zararlı maddeler içermediği tabii maddelerden seçin. Bu kendi diktiğiniz pamuklu bezden, veya yontarak yaptığınız tahtadan olabilir.  

- Çocuğunuza toprakta, çamurda oynamasına müsade edin. Böylece çocuğunuzun bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine katkıda bulunmuş olacaksınız.

- Çocuğunuzla deniz kenarında, tabiatte, ormanda oynayacağınız vakit ayırın. Çocuğunuza ayırdığınız vakit onun için en değerli hediye olacaktır.

- Çocuğunuzla cep telefonu veya bilgisayar kullanımı anlaşması yapın. Digital kullanımı asgariye indirin. Anlaşmanız maddelerin ihlalinde uygulanacak cezai müeyyidelerde içersin (Misal olarak: Bir gün alet kullanma yasağı gibi). Anlaşma veli ve çocuk tarafından imzalansın. Uygulamada veliler tarafından kesinlikle gevşeklik gösterilmesin.

- Akşamları yatmadan önce çocuklarınıza eğitici, dini kitaplar okuyun, hikayeler anlatın. Çocuklar hem ilerisi için kitap okuma zevkine erişecek, zihinleri gelişecek ve hayat değerlerini öğrenmiş olacaklar.

Belediyelere Tavsiye:

Betonlaşmış şehirlerimizde çocukların oynayabileceği boş araziler (toprak, kum zemin) tahsis edin. Araziyi kesici (cam, metal v.s.) den temizleyin. Bu arazilere ağaç dikin. Ağaçların serbest olarak büyümesine müsade edin. “Kış budaması” diye ağaçları kattiyen katletmeyin. Tabiata dokunmayın. Araziyi trafik tehlkesinden koruyucu 1 metre yüksek çit ile çevirin. Bu arazilere hiç bir yatırım yapmayın. Bu oyun alanlarının giriş-çıkışlarında çocukların arabalar tarafından çiğnenmemesi için yol kenarına barıyer koyun. Oyun arazilerinin tabiata elverişli nasıl emniyetli düzenleneceği hususunda hazırlanmış (5) nolu broşür tavsiye olunur.

Bu konuda Alman “Oyun Alanları” Normu  DIN 18034 nin Türk Sıtandartları Enstitüsü tarafından tercüme edilerek belediyelere sunulması tavsiye olunur.

  

Ahmed Algan/Almanya

(Yüksek makine mühendisi ve Berlin Sosyal Kaza Sigortası İş Güvenliği Müfettişi emeklisi)     

E-Mail:   ahmet.algan1957@web.de 

(1) Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Alioğlu, “Güvenli oyuncak, standartları karşılayan oyuncaktır”. 54. Avrupa Kalite Kongresi, İzmir

(2) https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=7223&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5 

(3) https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/03/20210311-18.htm

(4) Gesundheitliche Risiken durch Schwermetalle aus Spielzeug

Bundesinstitut für Risikobewertung – BfR

(5) Leitfaden „Sicherheitsanforderungen für Naturerfahrungsräume“

www.stiftung-naturschutz.de 

Fotograf: Ahmet Algan



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER