Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Orucun toplu olarak ertelenmesi mümkün değildir

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker, “Oruç, cemaat halinde yerine getirilen bir ibadet değildir. Toplu olarak ertelenmesi mümkün değildir. Bu dini değiştirmek anlamına gelir.

Orucun toplu olarak ertelenmesi mümkün değildir

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker, Covid-19 nedeniyle Ramazan ayı ve oruç ibadetinin ertelenmesi gerektiğini iddia eden sözde din adamlarına sert tepki gösterdi. Milat’a konuşan Prof. Dr. Çeker, “Şunu herkes iyi bilsin ki, Ramazan orucu mevsimden mevsime oynayacağımız bir oyuncak değildir. Bu iddiaları ortaya atan kişiler kendilerine başka oyuncak bulsunlar” ifadelerini kullandı.

Dinimize aykırıdır

Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber orucun ertelenebileceğine yönelik iddiaları ortaya atanlara yanıt veren Çeker, “Oruç ibadeti cemaat halinde yerine getirilen bir ibadet değildir. Toplu olarak ertelenmesi mümkün değildir. Bu dini değiştirmek anlamına gelir. Ancak doktor raporu ile oruç tutması sakıncalı görülenler oruçlarını tutmayıp erteleyebilirler. Bu kişisel bir ertelemedir. Sağlık sorunları nedeniyle erteleyenlerin de gün gün ibadetlerini kaza etmeleri gerekir. Bir ibadetin kendi gününden, vaktinden toplu olarak ertelenmesi dinimize aykırı bir eylem olur. ‘Ramazan ayı ertelensin’ diyenlerin gerekçelerine bakmak lazım. ‘Salgın sebebiyle toplu bir erteleme yapılması gerekir’ yönünde bir düşünce var ise herkesin kendi evinde orucunu tutabileceğini söyleriz. Cemaat olmaksızın yerine getirebileceğimiz ibadetlerin zamanını değiştirmek söz konusu değildir” diye konuştu.

Kimlere heves ediyorlar?

Ramazan orucunu ertelenmesi gerektiğini söyleyenlerin müşriklerin nesî uygulamasını akıllara getirdiğini kaydeden Çeker, “Geçmişte müşrikler kendi menfaatleri icabı hac gününü değiştirip duruyorlardı. Kur’an-ı Kerim Tövbe suresi 37. Ayette hac tarihinin değiştirilmesine neshi denmektedir. Hz. Peygamberimiz’in (s.a.v) Veda Hutbesi’nde hac ibadetinin gününün yerini bulduğunu ve kim değiştirirse lanet olsun dediğini biliyoruz. Şu anda da Ramazan ayı ertelensin iddialarına ortaya atanlar müşriklerin nesî’ne heves etmiş olmalılar” dedi.

Teravih evde kılınabilir

Ramazan ayında teravih namazlarının evde kılınabileceğini aktaran Çeker, “Hane halkı evde kendi aralarında cemaat oluşturarak teravih namazlarını kılabilir. Bunda bir sakınca yoktur. Böyle yapılması da gerekir” diye konuştu.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER