Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ORUÇ VE ORUCUN FAYDALARI

Haber Duruş sitesi olarak ülkemizin gençlerine kulak verip, liseli kardeşlerimizin kaleme aldığı makaleleri "Gençliğin Sesi" olarak yayınlıyoruz. Gençliğin meramını anlattığı bir mecra olarak, haftalık yazı yayınlamaya özen gösteriyoruz.

ORUÇ VE ORUCUN FAYDALARI

Eyüpsultan Kız Anadolu İHL 11/ C  sınıfından Alânur Mercan kardeşimiz on bir ayın sultanı olan Ramazan ayı ve oruç hakkındaki düşüncelerini ve bilgisini kaleme almış, kendisinden böyle güzel yazıların devamını bekliyoruz..

 

"11 Ayın Sultanı" diye adlandırılan Ramazan ayında tuttuğumuz oruç, İslam´ın şartları arasında yer alır. Sözlük anlamı nefsi korumak, güneşin doğumundan, güneşin batımına kadar yiyecek, içecek, yalan, kötü söz ve kötü düşüncelerden uzak durarak gerçekleştirilen bir ibadettir. Amaç  kişinin aç ve susuz kalması değil nefsini terbiye etmesi, Allah rızası için açlığa ve susuzluğa dayanması ve durumu olmayan kişileri daha iyi anlamasıdır.

Oruç insanı hasta etmez. Oruç zihinleri açar, zayıfları kuvvetlendirir. Oruçlu iken insan kalp kırmaz ve kimseyi hatta hayvanları bile incitmez. Orucun insan sağlığını koruması bir Hadis-i Şerifte ?Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz!?  buyurmuştur. Oruç, koca bir yıl durmadan çalışan mide ile birlikte bütün sindirim sisteminin dinlenmeye bırakılmasıdır. Sigara ve benzeri kötü alışkanlıkları varsa, vücuduna zarar veren bu gibi şeylerden oruç yardımıyla kurtulur. Oruç, beklenen faydaya kavuşmak ve orucun sevabını korumak için gözü haramlara bakmaktan korumak, dili de yalan, gıybet gibi kötü işlerden alıkoymak gerekir. Bir Hadis-i Şerifte ?Oruç, bütün kötülüklere kalkandır. Oruçlu kimse cahillik, edip de kötü söz söylemesin. Şayet  birisi kendisiyle itişip kakışmak isterse ´ben oruçluyum´ diye mukabelede bulunsun!? denilmiştir. Oruç, bedene sağlık, sıhhat kazandırır. Resulullah (s.a.v) ?Namaz burhandır. Zekat temizliktir. Oruç bedenin sıhhatidir.? buyurdu. Muhammed bin Yemâni diyor ki: Ben devamlı oruç tutmayı seçtim. Çünkü altı kişiye altı ayrı şey sordum. Hepsi de aynı cevabı verdiler. Doktorlara en şifa verici ilacı sordum. ?Açlık ve az yemektir" dediler. Hakimlere hikmet, faydalı bilgileri öğrenmek için bana en  çok yardım edecek şey nedir? diye sordum. ?Açlık ve az yemektir." dediler. Âlimlere, ilmî akılda tutmak için en faziletli şey nedir? diye sordum. Açlık ve az yemektir.? dediler. Meliklere, en güzel gıda nedir? dedim. ?Açlık ve az yemektir.? dediler.

Orucun sağlığımızı korumak açısından birçok faydası vardır. Ayrıca oruçlu kimse salih müslüman gibi olmalı, herkesle iyi geçinmelidir. Haram ve faydasız işlerden kulağı muhafaza etmeli, gözü ve dili, eli ve ayağı da haramdan uzak tutmalıdır.



Anahtar Kelimeler: ORUÇ ORUCUN FAYDALARI

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz