Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

OKUYUCULARIMIZDAN GELEN ŞİKAYETİ KAMUOYUNA DUYURUYORUZ: ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş.'DE SINAVLARDA USULSÜZLÜK VE PERSONEL KIYIMI

Okuyucularımızın ve diğer mağdurların uğradıkları haksızlığın giderilmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz…

Mağdurlar (isimleri bizde mahfuz olan)yaşadıkları mağduriyeti bize anlattılar;
Yıllardır çalıştıkları kurumda ünvan değişikliği için yapılan sınavda yüksek puan aldıkları halde elendiklerini dile getiren okuyucularımız, sadece kendilerinin değil birçok arkadaşlarının da aynı muameleye maruz kalarak mağduriyet yaşadıklarını belirttiler. Yazılı Sınavda yüksek puan almalarına rağmen, sözlü sınav/mülakat ile uğradıkları bu haksızlığa dilekçe yazarak itiraz ettiklerini de ifade ettiler. 
Okuyucularımızdan Gelen Şikayeti Kamuoyuna Duyuruyoruz: Mağdurlar mülakat sınavının iptal edilmesini beklemektedirler.

 

ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş.'DE

SINAVLARDA USULSÜZLÜK VE PERSONEL KIYIMI

 

EÜAŞ Genel Müdürlüğü tarafından, 7 yıllık bir aradan sonra 12.04.2022 tarihinde Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı yapılacağı, yeterli çalışma süresine sahip personellerin başvuru yapabileceği,  sınavın yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı olacağı, sınav sonuçlarının aritmetik ortalamasının başarı puanını belirleyeceği, buna göre de atamaların yapılacağı duyurulmuştu. Sınav için müdür yardımcısı (teknik-idari), şef (teknik-idari), başmühendis, uzman, koruma ve güvenlik grup şefi, koruma ve güvenlik amiri, memur olacak şekilde toplamda 446boş kadro ilan edildi. Personelin sınava gireceği kadroda boş olan yerlerden 10 tanesi için tercih yapması istendi. Ayrıca tercih formuna 'Tercih işlemi dışında herhangi bir kadroya atanmayı kabul ediyorum' seçeneği de konulmuştur. Başvuru ve tercih işlemleri formları ile birlikte yayınlanan Görevde Yükselme Sınav Başvuru Kılavuzunda personelin sınavlarda mesul olduğu konu başlıkları her alan/kadro için ayrı ayrı belirtilmişti. Örneğin Başmühendislik sınavı için belirlenen konu başlıkları; Bilgi İşlem ve Siber Güvenlik, Hidrolik Santraller Çalışma Prensipleri ve Ekipmanları, Bakım Yönetim Sistemleri, Termik Santraller Çalışma Prensipler ve Ekipmanları; Türkçe Dilbilgisi Kuralları, İnkılap Tarihi ve Atatürk İlkeleri, Milli Güvenlik Bilgileri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Genel Olarak Devlet Teşkilatı, İnkılap Tarihi, Bilgileri, Etik Davranış İlkeleri, Halkla İlişkiler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname, EÜAŞ Ana Statüsü; Kamu İhale Kanunu, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, İSG Kanunu, Enerji Verimliliği Kanunu, Maden Kanunu, Elektrik Piyasası Kanunu, İmar Kanunu Elektrik Piyasası Yan Hizmetler Kanunu, İş Kanunu, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği, EÜAŞ Elektrik Enerjisi ve Kapasite Satış Yönetmeliği,Çevre Kanunu, ÇED Yönetmeliği şeklindedir.Kanun ve yönetmelikler hariç diğer konulara EÜAŞ'ın belirlediği notlardan hazırlanılmıştır ki, toplamda binlerce sayfa çalışma notu çıkmıştır. Yazılı sınav 14.08.2022 tarihinde Ankara Başkent Üniversitesinde yapılmıştır

EÜAŞ Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği madde 12’de ve Görevde Yükselme Sınav Başvuru Kılavuzunda, Sözlü Sınav başlığı altında “ Yazılı sınavda en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro veya pozisyon sayısının beş katına kadar aday sözlü sınava çağrılacak olup, son adayla ayı puana sahip olan personelin tamamı sözlü sınava alınacaktır.” denilmiştir. Buna rağmen yazılı sınavdan sonra sözlü sınava katılmaya hak kazanan personellerin listesi başarı sırasına göre değil de isim sırasına göre ilan edilmiştir. Sınav sonucunu öğrenmek için üniversite tarafından kendisine verilen şifreyle sisteme giriş yapan personeller, sadece sınavda aldığı puanı görebilmiş,  sıralamasını öğrenememiştir. Bu duruma itiraz eden personele ise, Kişisel Verileri Koruma Kanuna göre sıralamanın açıklanamayacağı cevabı verildiği söylenmiştir. Personelin kendi sıralamasını öğrenme hakkı,  Kanun ortaya sürülerek engellenmiştir.

 Yazılı sınavda 60 ve üzeri alan 617 kişi mülakat sınavı için Ankara'ya Genel Müdürlüğe davet edildi. Mülakat sınavında barajın 70 puan olduğu açıklandı. Sözlü/mülakat sınavının değerlendirme kriterleri aşağıdaki tabloda sunulmuştur.

 

21.11.2022-07.12.2022 tarihleri arasında yapılan mülakatlarda her personele 4-5 dakika süre verildi. Kriterlerdeki %30’luk kısım olan  ‘Sınav Konularına İlişkin Bilgi Düzeyi’ sorularının cevapları yazılı olarak alınmıştır. ‘Genel kültür ve genel yetenek’ başlığı altında güncel sorular sorulmuştur. Kriterlerdeki %70’lik kısım olan ‘Gözlem ve Kanaate Dayalı Değerlendirme Kriteri’ başlığı altındaki maddelerin nasıl uygulandığı ile ilgili ise bir bilgi bulunmamaktadır. Mesela kimi personelden kendisini tanıtması bile istenmezken, kimi personele hiçbir soru sorulmadan kendi santralinde kalması istenmiştir. Kimi personele teknik bir konu sorulmuş kimisine gündelik meseleler konuşulmuştur. Dolayısı ile bu başlık objektiflikten uzak, subjektif değerlendirmenin esas olduğu bir başlık haline dönüşmüştür.  Zaten mülakattan geçme baraj puanı ile subjektif değerlendirme kriterlerinin aynı olması, yetkililere istedikleri gibi hareket etme olanağı vermektedir. Diğer taraftan Mülakat komisyonu mülakatlarda lakayt ve tahkir edici tavırlar sergilemiş ve personeli rencide etmiştir. 

Bütün bu süreçlerden sonra 22.03.2023 tarihinde nihai başarı listesi açıklanmıştır. İşin tuhaf tarafı EÜAŞ Genel Müdürünün sonuçların açıklanacağı haberini kendi twiter hesabından, hayırlı olsun mesajı ile vermiş olmasıdır. Listelerde personelin yazılı ve sözlü sınavda kaç aldıkları belirtilmeden, bu sınavlar neticesinde alınan puanlarının aritmetik ortalamaları, buna göre oluşan sıralama ve başarı durumu verilmiştir. Daha önce Kişisel Verilerin Korunması Kanununa dayanarak yazılı sınav sıralamasını açıklamayan kurum, bu defa sınav sonuçlarının açıklanacağını öncesinde bir twiter sayfasından duyurmuş, sonrasında ise kendisine ait WEB portalında bütün kadrolara ait sonuç listelerini, personellerin isimleri, ortalama puanları ve hatta sıralamaları ile birlikte herkese açık bir şekilde ilan etmiştir.

Sonuçların açıklanması ile EÜAŞ içerisinde büyük bir infial oluşmuştur. Birçok kişi sınav sonuçlarına itiraz dilekçelerini Kuruma sunmuştur. Normal şartlarda itiraz süresi 5 gün, itiraza cevap verme süresi ise 10 gün olarak belirlenmesine rağmen, kurum bu süreyi beklemeden bütün atamaları, açıkladığı listeye göre yapmış ve hiçbir itirazı dikkate almamıştır.

Açıklanan listelere bakıldığında ise;

- İdari Müdür Yardımcılığı için açılan kadroların hepisinin Genel Merkezdeki Başkanlıklarda çalışan, yani merkez teşkilattaki personellere tahsis edildiği görülmektedir. Taşra teşkilatından bir personel dahi bu kadroya terfi ettirilmemiştir.

Teknik Müdür Yardımcılığında da 1 kadro hariç, diğer bütün kadroların Merkez Teşkilatında çalışan personellere tahsis edildiği görülmektedir. Taşra teşkilatından da açılan 1 kadroya ise daha önce görevlendirme ile işi yürüten personelin atandığı anlaşılmıştır. Teknik Müdür Yardımcılığı için 46 boş kadro ilan edilmişken, yazılı sınav neticesinde 45 kişi mülakata girme hakkı kazanmıştır. Ancak buna rağmen 38 kişinin ataması yapılırken 8 kadro boş bırakılmıştır. Dolayısı ile taşra teşkilatlarında bu görevler için başvuranlar yazılı sınavda yüksek puan almış olsalar bile, mülakat puanı ile elenmiştir.

Genel Müdürlük Merkez teşkilatındaki personellerin arasından İdari-Teknik Müdür Yardımcılığı kadrolarına ve taşradaki 1 kadroya nasıl atama yapıldığı ise yazılı sınav sonuçları ve buna göre oluşan sıralamalar tam liste halinde açıklanmadığı için bilinmemektedir.

-Başmühendislik kadrosu için ilan edilen boş kadro sayısı 118 iken, yazılı sınav sonucunda mülakata girmeye hak kazanan mühendis sayısı 124 olmuştur. Buna rağmen 76 kişinin ataması yapılmış, 42 kadro ise boş bırakılmıştır. Taşra teşkilatında bulunup da yazılı sınavda 80 ve üzeri yüksek puan alan, kurumda 10 yıldan fazladır çalışan, yüksek lisans eğitimini tamamlamış, daha önce görevlendirme ile başmühendislik birimine bakan birçok mühendisin mülakat ile elendiği görülmüştür. Mülakatta ‘Gözlem ve Kanaate Dayalı Değerlendirme Kriteri’ başlığı altında belirtilen başlıkları karşılayan personelin bu şekilde elenmesi, sınavın vahametini ortaya koyması noktasında çarpıcı bir örnek olmuştur. 

Bu branşta boş bırakılan kadroların büyük çoğunluğunun ise taşradaki Müdürlüklere ait kadrolar olduğu değerlendirilmektedir.

-İdari şeflik için 116 boş kadro ilan edilmiş iken, yazılı sınav sonucunda 171 kişi mülakata katılım hakkı elde etmiştir. Ancak bunlar arasında 98 kişi atanmış, 18 kadro ise boş bırakılmıştır. Bu kadrolar için yapılan yazılı sınavda 80 ve hatta 90 puan ve üzeri alan birçok memur sözlü sınav/mülakat ile elenmiştir. Boş bırakılan kadroların büyük çoğunlunun yine taşra teşkilatına ait olduğu değerlendirilmektedir

-Teknik şeflik için 74 boş kadro ilan edilmiş, yazılı sınav sonucunda 75 kişi mülakata katılmaya hak kazanmıştır. Buna rağmen 55 kişinin ataması yapılmış 19 kadro ise boş bırakılmıştır.

Sınavlar neticesinde oluşan durum aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.

Sonuç itibari ile bütün kadrolar göz önüne alındığında, sınav için toplamda 446 kadro ilan edilmiş, bu kadrolar için sınavlar öncesinden tercih alınmış, yazılı sınav sonucuna göre 617 personel mülakata çağrılmış, bunlardan 343 kişinin ataması yapılmıştır. Toplamda 103 kadro ise yine boş bırakılmıştır. Atama yapılan kadrolara nasıl atama yapıldığı ise kurum tarafından koca bir sır olarak saklanmıştır.

Açıklanan sonuçlara ve atamalara bakıldığında, EÜAŞ Genel Müdürlüğü yöneticilerinin büyük bir personel kıyımına gittikleri, özellikle taşra teşkilatına adeta zulüm uyguladıkları görülmektedir. Memurluktan İdari Şefliğe yükselmesi halinde maaşı yaklaşık 4.500 TL artacak olan ve yazılı sınavda 90 üzeri puan alan personellerin dahi mülakatta pervasızca elenmiş olması olayın vahametini açıkça ortaya koymaktadır. Kurum yöneticilerinin başta taşra teşkilatı olmak üzere, sınava giren personeli görevde yükseltmemek üzere sistemi kurdukları, atama olacaksa bile kendi istedikleri kişileri istedikleri yere atayacak şekilde bir düzenlemeye gittikleri, dolayısı ile mülakat sınavını asıl kılıp yazılı sınavı tamamen boşa çıkardıkları görülmektedir. Diğer taraftan sonuçlara yapılan itirazlara  cevap verme süresi dolmadan ve herhangi bir itiraza cevap verilmeden atamaların ivedilikle yapılması, atamalar yapıldıktan sonra itirazda bulunan personele verilen cevabi yazının ise baştan savma, ayrı ayrı değil de genel yazılmış ve itiraz sahiplerinin hepsinin isimleri verilerek, tek yazı ile yazılmış olması Kurum yöneticilerinin personellerine karşı lakayt ve rencide edici tutumlarını aleni bir şekilde ortaya koymaktadır. 

Tabi işin bir de siyasi boyutu bulunmaktadır. 14 Mayıs seçimlerine bu kadar kısa bir süre kalmışken, sınav neticelerinin bu şekilde açıklanmasındaki maksadın ne olduğu anlaşılamamıştır. Onlarca personelin hakkı yenmişken, açık açık zulüm işlenmişken ve hakkı yenen personeller öfke nöbetleri geçirirken atama neticelerinin böyle bir stratejiyle ve böyle bir hassas dönemde açıklanması ayrıca üzerinde düşünülmesini gerektirmektedir. EÜAŞ, bünyesinde 10.000 den fazla çalışan barındıran bir kurumdur ve kurumda şuanda en büyük gündem yapılan bu mülakat zulmüdür. Kendi personeline ve pek tabi personellerinin ailelerine bu travmayı yaşatan EÜAŞ yetkilileri, adeta Cumhur ittifakına ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı bütün kurum personelini cephe almaya zorlamaktadırlar. Atamalardaki bu rahatlık ve pervasızlıktan anlaşılacağı üzere faturanın kendilerine değil de, kendilerini atayan Cumhurbaşkanına çıkma ihtimalini hiç umursamamaktadırlar. 

Şimdi kamuoyu şunları merak ediyor, EÜAŞ yönetimi, kendi personeline bu zulmü neden reva görmektedir. Büyük bir personel kıyımına ve kurum içi personel düzeninin, huzurunun alt üst olmasına neden olan bu haksızlıklar serisine hangi hakla giriştiler. Haksızlığı açıkça görülen ve bütün bir kurumu ve kurum personelinin ailelerini mağdur eden sınav sonuç listelerini, mülakatların yapıldığı tarihten bu yana yaklaşık 4 ay geçtikten sonra niçin seçim arifesinde açıkladılar?

 

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER