Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

“Okul dört tarafı duvarlarla çevrili yer değildir”

Yeni Şafak Gazetesi’nden eğitimci yazar Turgay Polat’ın “konuya dair” analizi…

“Okul dört tarafı duvarlarla çevrili yer değildir”

ürk sinemasının büyük eseri Hababam sınıfında Mahmut hocanın çok önemli bir sözüdür bu. Olağanüstü zamanlardan geçiyoruz. Önceliklerimiz değişiyor, artık toplum sağlığı ve kitlesel yaşam endişelerimiz ön planda ama bir taraftan da yaşam tüm hızıyla devam etmek zorunda. İşte bu ikilem gibi görülen durum aslında bizim yaşamımızı güvenli şekilde sürdürmemiz için yeni yöntemleri geliştirmemiz gerektiğini de bize gösteriyor. Türkiye korona virüs konusunda çok hızlı ve çok doğru adımlar atıyor özellikle sağlık bakanımızı ve onun nezdinde tüm sağlık bilimi çalışanlarını kutluyorum. Ama bu işin küresel boyutunu bakarak dünyanın attığı adımları da izleme fırsatımız oluyor. Eğitim alanında özellikle üniversiteler boyutunda çok hızlı adımlar atıldığını gördüm. Dünyanın en iyi üniversiteleri hemen online eğitime geçerek, dersleri, sınavları, projeleri ara vermeden öğrencilerine vermeye başladı.

Online eğitim yani uzaktan eğitim denince işi iki boyutunu tartışmak lazım; birinci boyutu erişilebilir olup olmaması, ikinci boyutu ise verimliliği yani işe yarayıp yaramadığı boyutudur. Herkesin bilmesi açısından şunu söylemeliyim ki erişilebilirliği kısmında hiçbir sorun yoktur. Çünkü hem dijitalleşme oranımız çok yüksek hem de çocuklarımız dijital kuşak, çocuklarımız “alıcı” olarak bu işe zaten çoktan hazır durumdalar, bizim konuşmamız gereken bu eğitimi verecek olan eğitimcilerin bu işe hazır olup olmadığıdır. Bu açıdan MEB’in uzaktan eğitim yapma kararını olumlu bulmakla beraber üniversitelere göre işinin daha kolay olduğunu söylemeliyim. Çünkü hem 1-12. sınıfa kadar müfredat her okulda aynı bu sebeple bütün öğrencilere aynı içeriği verebilir. İkincisi ise online yapmayacak olması işini kolay hale getiriyor. Ama bu aşamada bazı özel okulların çok hızlı ve etkin bir şekilde online eğitime başladıklarını görmek beni mutlu etti. İşte en hızlı tepkiyi ve çözümü Bahçeşehir kolejleri verdi ve geçen cumartesi uzaktan eğitime başladı.

Üniversiteler ise daha kapsamlı ve farklılık içeren eğitimler yapıyor bu sebeple altyapı yatırımı olmayan, daha önceden sistemleri olmayan üniversitelerin işi kolay değil. Onlar kısmen uzaktan eğitime geçebilir ama online eğitimi yapabilecek üniversite sayısı oldukça az. Zaten onlarda Korona virüs ülkemizde sorun olmaya başladığında online eğitim seçeneğini kullanabileceklerini duyurmuşlardı. Sabancı, Bahçeşehir, Koç vb. birkaç üniversite bu dönemde online eğitime geçilebileceğini YÖK’e bildirdi. YÖK ben yazıya başladığımda bir açıklama yaparak 23 Mart itibarıyla üniversitelere online veya uzaktan eğitim hakkı tanıdığını açıkladı. Açıklamada online veya uzaktan eğitim imkânı olanlar 23 Mart itibarıyla başlayacak olmayanlar ise YÖK’ün açık ders havuzunu öğrencilerine kullandırabilecek dedi.

İşte şimdi bu dönemi iyi takip edin. Küresel bir kriz yaşıyoruz ve aslında ülkemizin tüm kurumlarının olağanüstü dönemlerde neler yapabildiğini test etmiş oluyoruz. Üniversiteleri takip edin, bu çağda bırakın online dersi uzaktan eğitim olanağı bile sunamayan kurumlar olması biraz üzücü ama bu tür üniversitelerin var olduğunu sayılarının da az olmadığını bu açıklamadan görüyoruz. Bu çağda bu teknolojide halen uzaktan eğitim altyapısı olmayan üniversiteler için bu olay ders olacaktır.

Şimdi uzaktan eğitim başlıyor. Benim velilere, öğretmenlere ve öğrencilere bu dönem için birkaç önerim var. İlki velilere; merak etmeyin çocukların dijital çağ çocukları bu işe kolayca uyum sağlayacaklardır. Eğer evdeyseniz onlar online ders dinlerken siz onların motive edin, örneğin TV’de bir şey izlemeyin birkaç gün onlarla birlikte derslere bakın. Eğer evde değilseniz döndüğünüzde onlarla uzaktan eğitimi konuşun beraber videolar izleyin. Öğretmenlere tek bir şey söyleyeceğim; Hababam sınıfında Mahmut hocanın “okul etrafı duvarla çevrili yer değildir. Okul her yerdir” cümlesini unutmayın. Çocuklarınızla whatsapp veya herhangi bir sosyal medya platformunda ders yapmamınız için bir neden göremiyorum. Çocuklarınızla teması kesmeyin onlara ödev verin, sohbet edin, yapamadıklarını size sormalarını sağlayın. Sevgili öğrenciler bu dönem geçecektir, yine okullarınıza döneceksiniz ama bu dönemde size verilen uzaktan eğitim içeriklerinden çok daha fazlasına erişebildiğinizi biliyorum. Enver Yücel’in söylediği gibi “nerede olursanız olun tatilde de öğrenmeye devam edin”

Hep birlikte panik yapmadan ama önlemlerimizi alarak bu durumdan çıkmanın yollarını arayacağız. Bize yol gösterecek olan rehberin bilim olduğunu unutmadan.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER