Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Oğuzhan Bey (Ağabey)

Edebiyatçı yazar Ali haydar Haksal, birkaç gün önce vefat eden merhum siyasetçi ve dava insanı Oğuzhan Asiltürk’le, yani ‘ağabey’ ile ilgili tanıklığını ile getiriyor.

Oğuzhan Bey (Ağabey)

Bazı sıfatların insana özel olarak yakıştırılması kişinin konumu ve kişiliği ile ilgilidir. Oğuzhan Bey bizim için bir ağabeydi. İnsanlar kendilerine yakın bulduklarını en yakın sıfatlarla anarlar. Hele bizim kuşak için bu çok önemliydi. Bu, hem yakınlık hem de gönül birlikteliğini gösterir. İslâm inanç ve düşünce çevrelerinde söylenegelen bir ifadedir: “Ağabey”. Birçok büyüğümüze böyle hitap edilirdi.

Gençlik ve öğrencilik yıllarımızda Müslüman gençliği gerek düşüncede ve gerekse siyasette hem sahiplenmeleri hem de yönlendirmeleri önemliydi. Büyüklerimizin böyle bir sorumluluğu vardı. Terör olaylarının azdığı hemen her gün gençlerin öldüğü, kıyıldığı günlerdi. Bize gelen talimatlarda tahriklere kapılmamamız, olaylara karışmamamız için sık uyarılıyorduk. Çünkü çatışan çevreler özellikle ya saldırır ya da kışkırtırlardı. Akıncılar’ın kimi kesimlerinde kontrol dışı karşı koyuşlar olduysa da bunların önüne geçildi. Çünkü Metin Yüksel, sabah namazında camiden çıkınca şehit edildi. Sedat Yenigün de benzer bir şekilde öldürüldü, şehit edildi. Bunlar hakiki mücahitlerdi.

1960 darbesi, daha sonra MNP (Millî Nizam Partisi)’nin kapatılması, 1971’de TİP (Türkiye İşçi Partisi)’in kapatılması. Yani 1971 askeri uyarı ile Demirel’in istifası gerçekleşti. Nihat Erim başbakanlığı sırasında imam hatip ortaokullarının orta kısımlarının kapatılması süreci yaşandı. İmam hatip okullarının Süleyman Demirel başbakanlığı sırasında Millî Eğitim Bakanı Orhan Oğuz tarafından 1968 ya da 1969 8. Millî Eğitim Şûrası’nda kapatılması kararı alınmış, uygulanmamıştı. 1971 ila 1973 arasında imam hatip liselerine çok az öğrenci geldi, mezun verdi, lise kısmı olmayan 32 imam hatip ortaokulu fiilen kapanmıştı. Biz Elâzığ İmam Hatip Okulu’nda okuyorduk. Okulun mevcudu üç yılda 600’den 300’e gerilemişti. Böyle bir süreçten geçiliyordu.

Oğuzhan Ağabey MSP- CHP koalisyonu sırasında içişleri bakanlığı görevini üstlendi. CHP ile MSP koalisyonu sırasında varlıklarını ve etkilerini iyice hissettirdiler. Yaptıkları, kulaktan kulağa hızla yayıldı. Medyanın bu denli etkili veya haberlerin çok kısa zamanda uçtuğu bir dönem değildi. Bakanlıkta mescit açılması ciddiydi toplum içinde. Oğuzhan Bey’in bu ilk hamlesiydi. Bu bir örnekti, CHP ile MSP’nin koalisyonunun oluşumu bile çok büyük bir olaydı. Dindarlar ile devletin arasındaki uçurum, dahası hele hele CHP ile koalisyon akla hayale sığmayan beraberlik olağanüstü bir durumdu. Daha çok Oğuzhan Bey’i anlatacağımdan, bizim de yaşadıklarımızı aktarmada veya bilinmeyen, unutulanlara açıklık getirme gereği ayrıntılara giriyorum.

***

Saadet Partisi’nde il yönetiminde eğitim başkanlığı yaptım bir dönem. Oğuzhan Bey gençliğe ve parti mensuplarına özel bir önem verdiğinden eğitim çalışmalarına ağırlık veriyordu. Bu eğitimler siyasî olmaktan çok, manevi idi.

Üsküdar’da bulunan Yöre Market’in sahibi, ismini hatırlamıyorum şimdi, onun daveti olmuştu. Bizi de birkaç kişi ile yanına aldı. Gün boyu birlikte olduk. Geçmişte yaşanan birçok durumu, olayı anlattı. Üsküdar’dan Şile’ye kadar gittik, birçok kişi ve cemaati ziyaret ettik. Mehmet Talu da bunlardan biriydi.

Çok önemli olan bu anılar kaleme alınmadığı sürece yitip gidiyorlar. Siyası tarihteki kimi durumlar açığa kavuşmuyor. Bu durumları yaşayanlar kendilerinin ya zamanları ya da böyle bir niyetleri olmadığından, geçmişte gerçekte nelerin olup bittiği bilinemiyor. Toplum belleği çabuk unutuyor. Gerçeklerin de o zaman üstü örtülüyor. Güçlü olanlar haksız duruma, gerçek olanlar kimi yalanlarla saptırılıyor. Kıbrıs Barış Harekâtı bunlardan biridir.

CHP-MSP koalisyonun oluşumuyla ilgili ve daha birçok durumu o zaman bize anlattı. Şimdi anımsayabildiklerimi önemli olduğu için aktarıyorum. 1973 seçimlerinde CHP 185, AP 148, MSP 48, DP 45 milletvekili çıkardı. Sağ sol gerilimlerinin yoğun olduğu bir dönem. Seçimlerden sonra genellikle sağ diye nitelenen taban AP ile MSP’nin koalisyon kurmasının baskısı var. Demirel “Millet bize muhalefet görevi verdi” diyerek, koalisyonlara yanaşmıyor, kenara çekiliyordu. MSP anahtar konumunda. Kiminle olsa hükümet kurulacak. Yaklaşık üç ay hükümet kurulamadı. Oğuzhan Bey, o günkü gezimizde konuyu ayrıntılı anlattı.

Devam Edecek



Anahtar Kelimeler: Oğuzhan (Ağabey)

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz