Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Öğretmenlerin Kürtçe tabela önündeki ırkçı paylaşımına soruşturma

Erzurum'da görevli öğretmenler Karayazı ilçesindeki Kürtçe ve Türkçe yazılı tabela önünde el hareketi yaparak poz verdi. Fotoğrafla ilgili soruşturma başlatılırken kurumlardan tepkiler geldi.

Öğretmenlerin Kürtçe tabela önündeki ırkçı paylaşımına soruşturma

Erzurum'un Karayazı ilçesindeki Karşıyaka İlkokulu’nda görevli öğretmenler, ilçenin girişinde Kürtçe ve Türkçe yazılı “Hûn bî xer hatin-Hoş geldiniz” tabelası önünde ırkçı poz verdi. Sosyal medyada tepkilere neden olan paylaşımla ilgili İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce öğretmenlere idari soruşturma açılırken, savcılık tarafından da adli soruşturma başlatıldı.

Tabelanın önünde duran öğretmenler, Kürtçe yazılı bölüm için, “Tabelanın diğer kısmında da ‘Hoş geldiniz’ yazıyor. Ama o kısma olan tepkimiz belli” diyerek el hareketi yaptıkları fotoğrafı Instagram'da paylaştı. Paylaşıma, kısa sürede bölge halkı başta olmak üzere birçok internet kullanıcısı tarafından tepki geldi. 

MARDİN BAROSU: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Mardin Barosu, söz konusu paylaşımın ayrımcılık ve nefret suçu oluşturduğuna dikkat çekerek suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Mardin Barosu’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Erzurum’un Karayazı ilçesinde öğretmen olan kişiler sosyal medya üzerinden Kürtçeye yönelik hakaret içerikli davranış ve söylemlerde bulunmuşlardır. İlgililerin bu eylemleri ayrımcılık ve nefret suçunu oluşturmaktadır. Savcılığın ilgili şahıslar hakkında derhal, Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik ve Nefret Suçu oluşturan fiilleri nedeniyle soruşturma başlatması gerekmektedir. Ayrıca MEB’in de gerekli idari soruşturmaları başlatması gerekmektedir. Biz Mardin Barosu Dilsel ve Kültürel Haklar Komisyonu olarak sürecin takipçisi olacağımızı ve Kürtçe diline yönelik eylemleri nedeniyle kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz.”

KÜRTÇEYİ KASTETMEDİK SAVUNMASI

Birgün'den Bilal Çelik'in haberine göre ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce idari, savcılık tarafından da adli soruşturma başlatıldı.

Söz konusu öğretmenler, verdikleri ifadelerde, hareketin Kürtçe’ye yönelik olmadığını savundu. Tabelanın Kürtçe bölümünü kapatarak el hareketi yapan öğretmenler, savunmalarında “Tayinlerimizin çıkma dönemine yaklaştığımızı ve bir daha Karayazı’ya dönmeyeceğimizi vurgulamak istedik” dedi.

ERZURUM EĞİTİM-SEN: UTANÇ DUYUYORUZ

Eğitim-Sen Erzurum Şubesi ise paylaşımlar için 'nefret suçu' dedi. Açıklamada, "Mesleki etik ve ilkeleri hiçe sayan ırkçı ve aşağılayıcı görüntüler utanç vericidir. Yaptığımız görüşmelerde bu kişiler hakkında adli ve idari soruşturma açıldığı bilgisini aldık. Sürecin takipçisi olacağız. Eğitim Sen olarak din, dil, ırk, bölge ve kimlik ayrımı yapmadan herkesin eğitim hakkını savunuyoruz. Bu tür kin ve nefret söylemlerini kınıyor, yaşanılan bu olaydan eğitimci olarak utanç duyuyoruz" ifadeleri yer aldı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER