Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Nekbe, Filistinliler İçin Gözyaşı, Sürgün ve Katliam Demektir...

İşgal rejiminin kurulduğu yılı Filistinliler "Büyük Felaket" olarak anıyor.

Nekbe, Filistinliler İçin Gözyaşı, Sürgün ve Katliam Demektir...

Başta İngiltere olmak üzere Batılı ülkelerin yardım, destek ve teşvikleriyle Filistin topraklarında 71 yıl önce kurulan gayri meşru varlık işgalci İsrail bu süre içinde Filistin halkına karşı hep zulüm etti. Kimilerini köyünden ve kasabından ederken, kimisini öldürdü. Kimisini zindana atarken, kimisini başka ülkelere sığınmak zorunda bıraktı.

Siyonist işgal rejimi Başbakanı Golda Meir 1948 yılında Filistinlileri topraklarından sürerken ?Büyükler ölür, küçükler ise unutur? demişti.

Büyükler ölüyor, ancak küçükler asla unutmuyor. Filistin´de meydana gelen "Büyük Felaket"in üzerinden 71 yıl geçmesine rağmen, hayatta kalan yaşlı Filistinliler hâlâ yeni nesillere Nekbe´de gördüklerini anlatmakta, küçükler de bunu dinleye dinleye sürekli bilgilerini tazelemektedirler.

Günler, aylar ve yılların geçmesiyle Nekbe ismi unutulmuyor, aksine her gün yeniden gündeme geliyor ve Filistin halkının kendi toprağında ve dışarıda gördüğü baskı, zulüm, iltica, sürgün ve gurbetin üst başlığı haline geliyor.

Bizzat mültecilerin anlattığına göre Nekbe´deki olaylar, Siyonist çeteler ve örgütler tarafından hemen hemen bütün Filistin topraklarında yaşanmıştır. Bu süreçte onlarca katliam, insanlık dışı zulüm, gasp, talan yaşanmıştır. Filistinlilere karşı işlenen bu insanlık dışı zulümler sonucunda 500´den fazla Filistin köyü yıkılmış, büyük şehirler Siyonistlere ait şehirlere dönüştürülmüştür. En-Nakab´da yaşayan bedevi kabilelerin çoğu yaşadıkları bölgelerden zorla çıkarılmış, Filistin kimliği yok edilmek istenmiş, coğrafi isimler silinmiş ve İbrani isimlerle değiştirilmiştir.

Filistin halkı atalarının terk etmek zorunda kaldığı köy, kasaba ve şehirlere tekrar döneceği günleri bekliyor. Dedelerinin anlattıklarını can kulağıyla dinliyor, emanet olarak bıraktığı anahtarlarını koruyor.

Filistinlilerin "Büyük Felaket" olarak nitelendirdikleri Nekbe, Filistinlilerin tehcir edilmeleri, siyasi, ekonomik ve medeniyet olarak kendilerine ait olanların çoğunun 1948 yılında yerle bir edilmesi zulmüne verdikleri isimdir.

1948 yılı, Filistin halkının evinden ve toprağından zorla çıkarıldığı yıldır. Bu yılda, vatanını Siyonist İsrail devletinin kurulması için vatanını kaybettiği yıldır.

Kaynak: ekrangazetesi.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER