Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

“Neçirvan Barzani'nin, Türkiye ziyaretinin nedenleri”

İran Pars Today Gazetesi Neçivan Barzani'nin, Irak Federal Hükümeti'nin onayını aldıktan sonra PKK'nın Irak'ın Kuzeyindeki faaliyetlerinden dolayı ortaya çıkan krizi çözüme kavuşturmak için Türkiye'ye gittiğini iddia etti.

“Neçirvan Barzani

İran Pars Today gazetesinde yayımlanan, “Neçirvan Barzani'nin Türkiye Ziyaretinin Nedenleri” başlıklı analiz haberde, “Barzani, Irak Federal Hükümeti'nin onayını aldıktan sonra PKK'nın Irak'ın Kuzeyindeki faaliyetlerinden dolayı ortaya çıkan krizi çözüme kavuşturmak için Türkiye'ye gitti. " denildi.

Barzani'nin Türkiye ziyaretini konu edinen analiz haberin tam metni:

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi başkanı Neçirvan Barzani 4 Eylül günü Türkiye'yi ziyaret ederken, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

Neçirvan Barzani'nin  Türkiye ziyareti  onun Bağdat ziyaretinde Iraklı makamlar ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesinden iki gün sonra gerçekleşti.

Bu yüzden görünen o ki  Irak Kürt Bölgesel yönetimi başkanının  Türkiye ziyareti Bağdat görüşmeleri ile alakalıdır.  Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise   geçen Çarşamba günü  Neçirvan Barzani dahil Iraklı makamlar ile görüşmesinde  Türkiye'nin Irak'ın Kuzeyine yaptığı saldırılara tepki olarak bu ülkenin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunmasına vurgu yaptı. 

Bu hususta dikkat çeken bir başka nokta da  Türkiye'nin son aylarda  Irak'ın Kuzeyinde yer alan Kürt yönetimi topraklarında operasyonlar düzenlemesi ve saldırılarını sıklaştırmasıdır.  Erbil yönetimi ise  şimdiye kadar Türkiye saldırılarına bir tepki göstermemiş ve Irak egemenliği Erbil yerel hükümeti tarafından hiç de dikkate alınmamıştır.  Irak egemenliğinin korunması  zarureti Neçirvan Barzani'nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taşıdığı mesaj olabilir.   

Bir diğer yandan  Türkiye PKK'nın Kuzey Irak'taki faaliyetlerinden de kaygılıdır.  Ankara yönetimi PKK'yı ciddi bir tehdit sayıp  geçen Haziran ayı itibarı ile  Pençe Kaplan isimli operasyonu  başlatmış ve geçen Ağustos ayında da  PKK aleyhine bir başka operasyonu bu bölgelerde başlatmış ve Bağdat hükümetinin tepkilerini toplamıştır.  Bu çerçevede Türkiye'nin 11 Ağustos günü Erbil eyaletinin Kuzeyinde bulunan Sidekan bölgesinde sınır muhafızları birliklerine ait bir araca   İHA'lı saldırılarında   Iraklı iki komutan dahil dört askeri güç öldürüldü.  Irak hükümeti ise Türkiye saldırılarını  egemenlik ihlali sayıp bu saldırıları kınadı. 

 Irak parlamentosu başkan yardımcısı Hasan Kerim El Kabi ise   Türkiye'nin ülkenin Kuzeyine yönelik tacizlerini  uluslararası kuralların açık ihlali sayıldığını belirtip  Birleşmiş Milletler Teşkilatı  Güvenlik  Konseyi'nin   acil müdahale yapmasını ve bu tacizleri durdurmasını istedi.   El Kabi  ayrıca  Türkiye'nin Irak egemenliğine yönelik tacizlerinin  ve sınır muhafızlar birlikleri hedef almasının Türkiye ile Irak'ın tarihi ilişkilerine zarar vereceğini de belirtti. 

Sonuçta Irak Kürt Bölgesel Yönetimi başkanı Neçirvan Barzani'nin  Türkiye'ye ziyaretinde Türkiyeli makamları ile ikili ilişkileri konuşmasına rağmen    bu görüşmelerde  Irak egemenliğinin Türkiye saldırıları ile ihlal edildiği konusunun da ele alındığı söylenebilir.    Bu doğrultuda  Irak Kürdistan Demokrat Partisi üyelerinden Ali El Fili şöyle diyor:"   Barzani, Irak Federal Hükümeti'nin onayını aldıktan sonra PKK'nın Irak'ın Kuzeyindeki faaliyetlerinden dolayı ortaya çıkan krizi çözüme kavuşturmak için Türkiye'ye gitti. " 

Türkiye dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise    paylaştığı Tweet'te Barzani ziyareti ile ilgili açıklamada bulunarak   PKK terör örgütüne karşı ortak mücadelenin taraflar arasında ele alındığını ve incelendiğini belirtti. 

Türkiye'nin Kuzey Irak'a yaptığı saldırılar ve sonuçta Irak'ın egemenliğini ihlal edilmesinin konuşma konusu olması  Irak Kürt Bölgesel yönetiminin  Irak ulusal düzeyinde ve uzaklaşma tavrından uzak yaklaşım sergilemek istediğini gösteriyor. 

Neçirvan Barzani'nin Türkiye ziyareti hususunda göze çarpan husus ise   bu ziyarette ona eşlik eden herkesin  Kürdistan Demokrat Partisi üst düzey üyelerinden olmaları idi. Kürdistan bölgesinin diğer partilerinden  ve Erbil hükümetinde payı bulunan hiçbir başka siyasi kanat  Barzani'nin heyetinde yer almadı. 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler ParsToday gazetesine aittir.

Kaynak: timeturk.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER