Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ne yapmalı? (...) Tek çözüm ADİL DÜZEN...

Reşat Nuri EROL

Ne yapmalı? (...) Tek çözüm ADİL DÜZEN...

Önce? ?Ne yapmalı?? (2018)Sonra? ?Tek çözüm ADİL DÜZEN...? (1991)

Ne demek istiyorum? Bir yazı ve bir haberden yola çıkarak anlatayım.

***

Önce, Mustafa Kutlu´nun 5 Aralık 2018 tarihli ve ?Ne yapmalı?? başlıklı yazısının ilgili bölümleri ile başlayalım?

Yazı şöyle başlıyor: ?Bu sütunda belli bir hedefe yönelen beş yazı çıktı. Bu altıncısı. Hedef, ?Hududullah çerçevesinde vücut bulacak bir sistemdi´. Bu ahlâk nizamı, âdil düzen vb. olabilir. Günümüzde pek çok mahfilde dile getirilen, ?İslâm medeniyetinin yeniden ihya ve inşası´ özlemi de aynı gayeye yöneliktir. / Yakın tarihte birçok düşünür bu hedefe dair imal-i fikr etmiştir.? Yazının beni/bizi ilgilendiren bölümüne geçelim: ?Prof. Dr. Teoman Duralı ?Çağdaş Küresel Medeniyet, Dergâh Yay. 2000´ adlı eserinin sonuna ?Ümit´ başlığı ile bir bölüm eklemiş. Bu bölümde ?Ne yapmalı?´ sorusuna cevap veriyor.

 

 

 

Duralı hoca din, bilim, eğitim üzerinde duruyor ve ?Yeniden Müslümanlığa dönmek´ için bir ?Kadro´ya ihtiyaç olduğunu belirtiyor. ?İslâm´ın vazettiği temel ahlâk ilkelerinden hareketle bir ?dünyevî gelenek-görenek-hukuk-bilgi-bilim-toplum-siyaset-iktisat düzeni´ kurabiliriz, kurmalıyız da. İlhamını Allah tebliği Kur´ân´dan alan bu DÜZEN, zorunlulukla İnsanşümul Toplumcu-Paylaşmacı-Dayanışmacıdır; demek ki adaletçidir. Ne var ki nice vurgulasak yeridir: Dünyevîdir; öyleyse eleştirisi ile değişmeye açıktır. İşte Maddiyatçı-İktisadiyatçı Bireyci Çağdaş Küreselleştirilen İngiliz-Yahudi medeniyeti ile onun temel ideolojisi sermayeciliğe görünür tek canlı seçenek İslâm´dan esinlenmiş Maneviyatçı-İnsanşümul (Bütün insanlığa açık), Toplumcu-Paylaşmacı-Dayanışmacı Âdil Düzen´dir.´

Âdil düzenin inşası için Teoman Bey ayrıntılı bilgi veriyor. İsteyenler mezkûr kitaba bakabilir. / Biz ?eğitim´ için takip edilecek sürece dönelim. Hoca şöyle diyor:

Önde gelen ulemadan-müçtehitlerden oluşmuş bir heyetin gözetim ve denetiminde belli bir takım usuller ile muamelâtta çağın gerektirdiği ayarlamalarda bulunulması kaçınılmaz gözükmektedir.?

***

Baba Bush olarak bilinen eski ABD Başkanı George HerbertWalker Bush, geçenlerde 94 yaşında Teksas´ta öldü. 1991 yılında Irak´a ilk işgal girişiminde bulunan eski ABD Başkanı Bush´un ölümünün ardından Millî Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan´ın sözleri akıllara geldi. 1991 yılında gerçekleşen bir toplantıda teşkilat üyelerine hitap eden Erbakan Hoca, ?Tek çözüm Adil Düzen? demişti. Erbakan Hoca´nın sözlerinin ilgili bölümü şöyle: ?Şimdi 40 sene sonra niye bu olayı anlatıyorum. Çünkü Bush´a söylenecek söz bu da onun için. Ne olacak, ?Mesele basit, gebereceksin. İster Bağdat´ı, ister Afganistan´ı, ister Keşmir´i, ister Filistin´i bombala, senin kanserine merhem olmaz. Firavunluğu bırakacaksın, hakkı üstün tutan medeniyete, adil düzene döneceksin. Başka çaresi yok!´ Bütün bu sözler inançlı kardeşlerimizin mesuliyetini artırıyor. Neden? Çünkü bu adil düzen gerekir ki bir an evvel bizim ülkemizde kurulsun, başka ülkelere başka insanlığa örnek olsun. Bütün acı tecrübeleri geçirdik. Batı taklitçiliğinin bizi nasıl işsiz bıraktığını gördük. Faizler yüzde yüze fırladı gidiyor. Sonu yok. Akıl baliğ bir adam bu gidişattan hayır geleceğine inanamaz, deli olması lazım. Tek çözüm Adil Düzen. İnsanlar bu zulmü çekmeye mecbur değil. Bu düzen, hakkı 100 olan insana 8 veriyor, 92´sini alıp gidiyor. Bu zulümdür. Bu insanlar gerçekleri bilmiyorlar. Kendilerine gerçekler anlatılacak olursa kimse, ?Yarabbi ben belamı istiyorum´ diye oy vermez. Hâlbuki bugün böyle oluyor gerçekleri bilmedikleri için. Ne olacak? İnanan insanlar bütün güçlüklere rağmen bu gerçekleri duyuracak.?

Evet? 1991´den 2018´e? ?Ne yapmalı??nın cevabı: ?Tek çözüm Adil Düzen.?



Anahtar Kelimeler: yapmalı çözüm ADİL DÜZEN

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz