Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

NATO ZİRVESİNE GERİLİM DAMGA VURDU... MERKEL´DEN TRUMP´A SERT CEVAP

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ev sahipliğinde gerçekleşen NATO Zirvesi resmi karşılama törenine katıldı. Almanya Başbakanı Merkel, ´Almanya Rusya´nın tutsağı´ diyen ABD Başkanı Trump´ın çıkışına "Almanya

NATO ZİRVESİNE GERİLİM DAMGA VURDU... MERKEL´DEN TRUMP´A SERT CEVAP

ATO Zirvesi, 29 ülkenin liderlerinin katılımıyla Belçika´nın başkenti Brüksel´de başladı. NATO Karargahı´nın girişinde bulunan Agora alanında, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ev sahipliğinde liderler için resmi karşılama töreni yapıldı.

Stoltenberg, Başkan Erdoğan´ın da aralarında bulunduğu NATO´ya üye ülkelerin liderleriyle tek tek tokalaştı.

ERDOĞAN TRUMP İLE BİR SÜRE SOHBET ETTİ

Daha sonra Stoltenberg eşliğinde 29 ülkenin lideri, NATO´nun tarihi ve faaliyetlerinin anlatıldığı sergiyi gezdi.

Stoltenberg, sergi alanında liderlere NATO hakkında bilgi verdi.

Bu sırada Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile bir süre sohbet etti.

Liderler, üye ülkelere ait helikopter gösteri uçuşunun yapılacağı alana geçerken Erdoğan´ın, ABD Başkanı Donald Trump ile uzun süren sıcak sohbeti dikkat çekti.

18-07/11/zire.jpg
Zirve öncesi Trump´la sohbet etti

Gösteri uçuşu öncesinde 29 üye ülkenin liderleri aile fotoğrafı çektirdi. Burada NATO Genel Sekreteri Stoltenberg da kısa bir konuşma yaptı.

´DAHA ÖNCE GÖRÜLMEMİŞ BİR BARIŞ DÖNEMİ SAĞLAMAYI BAŞARDIK´

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO´nun Pasifik Okyanusu´ndan Karadeniz´e, Arktik´den Akdeniz´e uzanan 29 üyeli bir ittifak olduğunu belirterek, "Birlikte daha önce görülmemiş bir barış ve güvenlik dönemi sağlamayı başardık. Başarımızı birliğimize, dünya değiştikçe bu değişimlere uyum sağlamamıza ve silahlı kuvvetlerimizde görev yapan kişilere borçluyuz. " dedi.

´ATAK´ İLK KEZ ULUSLARARASI ZİRVEDE

Ardından 29 üye ülkenin lideri kendileri için ayrılan bölüme geçerek, Açık Hava Töreni´ne katıldı.

NATO´ya üye her ülkenin bayrağının ve askerinin bulunduğu alanda, 13 müttefikten 25 askeri helikopter gösteri uçuşu yaptı.

Türkiye´den iki "T129" Atak helikopteri ilk kez uluslararası bir zirvede uçtu.

Helikopter gösteri uçuşu sonrasında Erdoğan ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, samimi bir şekilde sohbet ederek NATO Karargah binasına girdi.

Liderler zirvesine katılmak üzere geldiği Brüksel´de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile birlikte NATO karargahına gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni NATO binasındaki Türkiye´nin NATO Daimi Temsilciliğinin açılışını yaptı.
 
18-07/11/accil.Jpeg

TRUMP´A SERT CEVAP

Merkel, Brüksel´de düzenlenen NATO Zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump´ın, Almanya´nın NATO kapsamında savunma harcamalarını artırmadığına ve enerji noktasında "Rusya´nın esiri" olduğuna yönelik sözlerine yanıt verdi.

Almanya´nın "bağımsız bir politika" yapmasından mutlu olduğunu belirten Merkel, "Bugün Federal Almanya Cumhuriyeti olarak özgürlüğümüzde birleştiğimizden dolayı bağımsız politika yapabileceğimizi ve kendi kararlarımızı verebileceğimizi söyleyebilmekten mutluyum." ifadesini kullandı.

18-07/11/nat.jpg.

Merkel, geçmişte Almanya´nın bir bölümünün, Sovyetler Birliği tarafından kontrol edildiği dönemini kendisinin de yaşadığını anımsatarak, iki Almanya´nın birleştiğine ve Avrupa´nın bugün birleşmiş olduğuna dikkati çekti ve bunun NATO ile de ilgisi bulunduğunu belirtti.

Almanya´nın NATO´ya çok şey borçlu olduğunu ifade eden Merkel, ancak ülkesinin de NATO için çok şey yaptığını dile getirdi.

Merkel, Almanya´nın askeri yeteneklerinin büyük bir bölümünü NATO´nun hizmetine sunduğunu kaydederek, "Afganistan´da bugüne kadar yoğun şekilde yer alıyoruz. Böylelikle biz ABD´nin çıkarlarını da savunuyoruz." dedi.

18-07/11/c.Jpeg

Merkel, Almanya´nın Afganistan´da memnuniyetle ve inanarak yer aldığını bildirdi.

NATO´ya yönelik savunma harcamalarına da işaret eden Merkel, Galler´de alınan kararlara bağlı olduklarını, 2024´te 2015´e göre savunma için yüzde 80 daha fazla harcama yapacaklarını anlattı.

18-07/11/e.jpg

ABD Başkanı Donald Trump, Almanya´nın NATO ile ilgili savunma harcamalarını artırmadığı eleştirisini getirmişti. Ayrıca Almanya´nın Rusya ile petrol ve doğalgaz anlaşmaları yapmasının "çok uygunsuz" olduğunu kaydeden Trump, "Almanya enerji için Rusya´ya yüksek düzeyde ödemeler yapıyor. Bu nedenle Almanya Rusya´nın bir esiri." ifadesini kullanmıştı.

18-07/11/zz.jpg

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirve için Brüksel´e gelen liderleri Karargahta karşıladı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi´ne katılan ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını Karargahın girişinde bulunan Agora alanında karşılayarak tek tek tokalaştı.

Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ı da karşılarken, ikili kameralara poz verdi.

18-07/11/zzi.jpg



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER