Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

NATO Afganistan´a bağlılığını teyit etti

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, "Afganistan´a bağlılığımız ülkenin bizi de tehdit eden uluslararası teröristler için tekrar güvenli bölge olmasını engellemek açısından önemli." dedi.

NATO Afganistan´a bağlılığını teyit etti

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, ABD´nin Afganistan´dan askerlerini çekeceği iddiasına ilişkin, "Afganistan´a bağlılığımız ülkenin bizi de tehdit eden uluslararası teröristler için tekrar güvenli bölge olmasını engellemek açısından önemli." dedi.

Lungescu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD´nin Afganistan´dan askerlerini çekeceğine yönelik iddiaları gördüklerini, bunu ancak ABD´li yetkililerin teyit edebileceğini söyledi.

Afgan ordusu ve polisinin 4 yıldan fazladır ülkenin güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu anımsatan Lungescu, "Afgan güçleri cesur, kararlı ve giderek daha etkin hale geliyor. Bu yıl parlamenter seçimlerde güvenliği onlar sağladı." ifadelerini kullandı.

Lungescu, NATO´nun Kararlı Destek Misyonu çerçevesinde 41 ülkeden oluşan koalisyonla Afgan güvenlik güçlerine eğitim ve yardım sağladığını, Brüksel Zirvesi´nde ise müttefiklerin yardımı 2024´e kadar uzatma kararı aldığını hatırlattı.

NATO dışişleri bakanlarının aralık başında düzenlediği toplantıda da Afganistan´ın istikrarına olan bağlılıklarını teyit ettiklerini dile getiren Lungescu, "Afganistan´a bağlılığımız ülkenin bizi de tehdit eden uluslararası teröristler için tekrar güvenli bölge olmasını engellemek açısından önemli." şeklinde konuştu.

"Mattis NATO´ya önemli katkı sağladı"

Lungescu, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis´in emekliye ayrılması hakkında ise "Bakan Mattis, NATO´yu karşılaştığı önemli sınamalara karşı daha güçlü ve hazır kılmak ve ittifak genelinde daha adil yük paylaşımının sağlanması için önemli katkılar sağlamıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Mattis´in bir diplomat ve asker olarak büyük saygı gördüğünü aktaran Lungescu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg´in görev sonuna kadar Mattis´le yakından çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Lungescu, "ABD´nin NATO´ya olan güçlü desteğinden dolayı minnettarız. ABD´nin öncülüğü transatlantik ittifakımızı güçlü kılıyor." diye konuştu.

ABD askerlerinin çekileceği iddiası

ABD Başkanı Donald Trump´ın, Suriye´nin ardından Afganistan´dan da 7 binden fazla Amerikan askerini çekeceği iddia edilmişti.

ABD´nin şu anda Afganistan´da 14 binden fazla askeri bulunuyor.

Diğer yandan, Trump yönetiminin salı günü Suriye´deki ABD askerlerini ve diplomatlarını çekeceğini duyurması Washington´da büyük tartışmalara yol açmıştı.

Bu tartışmaların ortasında ABD Başkanı Donald Trump, Savunma Bakanı James Mattis´in şubat ayı sonunda görevini bırakıp emekliye ayrılacağını açıklamıştı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER