Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Narsisizm ve İslam

“Küçümseyerek surat asıp insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme! Çünkü Allah, hiçbir kibirleneni, övüngeni sevmez.” (Lokman suresi-31-18)

Narsisizm ve İslam

Nazneen Gani'nin 'konuya dair' analizi...

Narcissism- Narsizm- Narsist - Kişinin kendisine tapması, kabaca tabirle kişinin kendisine ve görünüşüne aşırı düşkün olması

Narcissus - Narcissus'tan, Yunan mitolojisinde yansımasına aşık olan güzel bir genç. 

Narsizm, günümüzde yaygın olarak kullanılan bir terim olmasına rağmen, son yıllarda tam karşılığını yansıtmıyor. İnsanlar buna 'ego' veya 'ego-merkezcilik' diyor. Ünlüler ve politikacılar bazen kendilerini “en iyi”, “bir numara”, “kral”, “durdurulamaz” vb. kelimelerle tanımlıyor. 

Narsizm bazen kendini sevme ve kendini beğenme ile karıştırılır. Narsisizm bundan tamamen farklıdır. Kendini sevmek gereklidir, ancak bu, herhangi birinden daha iyi olduklarını düşünmeye başladıkları bir noktaya gelmesine izin vermemelidir. 

Nisa suresi ayet 36

وَاعْبُدُواْ اللّهَ وَلاَ تُشْرِكُواْ بِهِ شَيْئًا وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا وَبِذِي الْقُرْبَى وَالْيَتَامَى وَالْمَسَاكِينِ وَالْجَارِ ذِي الْقُرْبَى وَالْجَارِ الْجُنُبِ وَالصَّاحِبِ بِالجَنبِ وَابْنِ السَّبِيلِ وَمَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ إِنَّ اللّهَ لاَ يُحِبُّ مَن كَانَ مُخْتَالاً فَخُورًا ﴿

Allah’a ibadet edin ve ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz Allah, kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.

Narsizmin işaretleri nelerdir?

1) Narsistler empatiden yoksundur.

2) Genellikle başkalarına karşı kibirli, patronluk taslayıp veya kibirli davranırlar.

3) Başkalarını kıskanırlar veya başkalarının kıskanç olduklarını düşünürler.

4) Kendi ihtiyaçları için başkalarını sömürürler.

5) “Narsist kendi yokluğundan tükenmiş bir kişidir”, narsistler sahte / yanlış imajlarını koruma eğilimindedir  ve bu nedenle enerjileri gerilir.

6) Benlik saygısı ve narsisizm tamamen farklıdır. İnsanlar bu ikisini karıştırıyorlar, ama narsisistler gerçekte asla değilken, benlik saygısına sahip insanlar çoğunlukla mütevazı olur.

7) Herkesi çekebileceklerini düşünüyorlar; genellikle hayranlık uyandırır. Genellikle istediklerini elde etmek için görünümlerini kullanırlar  .

8) Görkemli hissetmek - gerçekte olduğundan daha büyük ve ayrıntılı hissetmek anlamına gelir.

9) Gaslighting - Bu, başka bir kişinin algı gerçekliğini, kendilerini sorgulamaya başladıkları bir noktaya çarpıtmak anlamına gelir. Bir kişinin zihninde şüpheler, karışıklık, korku, terör, paranoya vb. yaratır. 

وَلَا تُصَعِّرْ خَدَّكَ لِلنَّاسِ وَلَا تَمْشِ فِى ٱلْأَرْضِ مَرَحًا ۖ إِنَّ ٱللَّهَ لَا يُحِبُّ كُلَّ مُخْتَالٍ فَخُورٍ
Ve lâ tusa’ir haddeke lin nâsi ve lâ temşi fîl ardı merahâ(merahan) innellâhe lâ yuhıbbu kulle muhtâlin fehûr(fehûrin).
“Küçümseyerek surat asıp insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme! Çünkü Allah, hiçbir kibirleneni, övüngeni sevmez.” (Lokman suresi-31-18)

Allah (c.c)'ın gözünde en çirkin şeylerden biri gurur ve kibirdir. Yaratılmışların en asili olan peygamberler ve Melekler asla kibirli değildi. İblis kibrin en bariz örneğidir.

Yukarıdaki ayette, yürüyüş şeklimizin bile Allah'ı ​​öfkelendirdiğini görebiliriz. 

İslam'da narsisizmle ilgili örneklerden biri Firavun örneğidir. Başka kimseyle empati kurmadı. 

Öte yandan Rasulullah (sas) güçlerini kötüye kullanmadı. Herkes ona hayran kaldı, düşmanlar bile onun merhametindeydi; Sergilediği tek şey şefkat ve merhametti. Saraylar vb. satın alabilirdi. Son anda bile mesajını düzgün bir şekilde iletip iletmediğinden korkuyordu. 

Bir narsistle nasıl başa çıkılır?

1) Bir narsistle başa çıkmak için birinci adım, onlarla mücadele etmektir.

2) Kendinizi ondan uzaklaştırın.

3) Narsist ile bire bir çalışmayın; sizinle oyun oynarlarsa, onlarla aynı şeyi yapmaya çalışmayın.

Egodan kurtulmanın bir yolu, onu ondan daha büyük bir nedene bağlamaktır. 

Kaynak: dunyabulteni.net



Anahtar Kelimeler: Narsisizm İslam

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz