Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Naci Görür: Bilim insanlarını hapse göndermek isteyebilirler

Muhalefet ve basın meslek kuruluşlarının sert bir şekilde karşı çıktığı 'dezenformasyon yasası'na bir tepki de Prof. Dr. Naci Görür'den geldi.

Naci Görür: Bilim insanlarını hapse göndermek isteyebilirler

TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine başlanan ve kamuoyunda 'dezenformasyon yasısı' olarak muhalefet ile basın kuruluşlarının ise 'sansür yasası' dediği taklifin iki maddesi kabul edildi. Yasa teklifine Bilim Akademisi Üyesi Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Naci Görür’den de eleştiri geldi.

“Siyasileri uyarıyorum, umarım sesimi duyarlar” diyen Görür, bu yasanın bilim insanları için son derece tehlikeli olduğunu su sözlerle vurguladı:

Şu anda meclisin gündeminde ‘Dezenformasyonla Mücadele Yasası’ var. Bu yasa bir bakıma doğruluğu kanıtlanamayan ancak halkı korku, panik ve karmaşaya sürükleyen haberleri yapan ve yayan insanların 1-3 yıl hapsini istiyor. İşin siyasi yönü beni ilgilendirmez ama böyle bir yasa özellikle yerbilimciler için son derece tehlikeli.

YASAYI ÇIKARMAK İSTEYEN UMARIM DÜŞÜNMÜŞLERDİR

Bu bilim insanlarının özellikle depremle ilgili uyarı ve öngörüleri çoğu kez kimi çevrelerce korkutucu ve panikletici olarak algılanıyor. Üstelik bilim insanlarının uyarılarını somut olarak kanıtlaması da mümkün değil. Bu yasayı çıkartmak isteyenler umarım işin bu yönünü düşünmüşlerdir. Unutmayın ki 17 Ağustos depreminden sonra Düzce’ye dikkat edin diye 3 ay önceden bağıran bilim adamları bir bakıma bu kentin depreme gafil avlanmasını önlemiş ve binlerce can kurtarmışlardır.

'BİLİM İNSANLARINI HAPSE GÖNDERMEK İSTEYEBİLİRLER'

Bu yasayla bilim insanlarının da hapse girebileceğini belirten Görür, şöyle devam etti:

Çıkacak bu yasa ile bazı kötü niyetli ve bilim dışı zihniyetler halkı korku ve paniğe sevk ediyorlar diye bilim insanlarını hapse göndermek isteyebilirler. Deprem konusunda halkı bilinçlendirme ve bilgilendirme konusunda yıllarını vermiş bir bilim adamı olarak siyasileri uyarıyorum. Umarım sesimi duyarlar.

'YASA İLE TWİTTER KAPANABİLİR'

İnsan hakları hukuku uzmanı avukat Kerem Altıparmak, Meclis’teki yasa ile Twitter’ın kapanabileceğini iddia etti. Altıparmak, yasa teklifinde dezenformasyon hükmü dışında ‘çok daha tehlikeli’ kısımlar bulunduğunu söyledi:

Daha önce denenen ve başarılı olunamayan sosyal medya şirketlerini hizaya getirme çabası bu kez sonuç verebilir ve hatta Twitter kapanabilir.

Teklifle birlikte göre sosyal ağ sağlayıcılarının, Bilgi Teknolojileri ve İletişim (BTK) başkanının ‘içerik çıkarma kararı’nı yerine getirmek zorunda kalacağını belirten Altıparmak “Ayrıca belirli suçlar bakımından (ki dezenformasyon suçu da dahil) savcılığın kimlik bilgi talebine cevap vermek zorunda. Bu talepler yerine gelmezse bant genişliği yüzde 90 daraltılacak” dedi.

Altıparmak, seçimlere Twitter olmadan girme ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi:

Öte yandan bazı durumlarda kolluğun dahi bilgi talep etme yetkisi var. Daha önceki düzenlemelerden farklı olarak ayrıca bu şirketler temsilcilerini Türkiye’de bulunduracaklar. Bu şirketlere yönelik çok ciddi para yaptırımları geliyor (Küresel cironun yüzde 3’üne kadar para cezası). Sonuç olarak eğer yasa geçerse, ya Twitter ve diğer sosyal medya şirketleri hükümet ne isterse yapacak ya da kapatılmayı göze alacak veya yasa çıkınca gereğini yapmayıp engellenecek. Seçime bu platform olmadan girme ihtimaliz hiç olmadığı kadar yüksek yani.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER