Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

N KOLAY 42. İSTANBUL MARATONU İLKLERE SAHNE OLDU!

Maraton Tarihinde ilk defa köprüden iki kez geçildi

N KOLAY 42. İSTANBUL MARATONU İLKLERE SAHNE OLDU!

 ​​                                                           

Dünyanın kıtalararası koşulan tek maratonu olma özelliğini taşıyan N Kolay 42. İstanbul Maratonu 42. yılında ilklere evsahipliği yaptı. Tarihinde ilk kez Avrupa’dan Asya’ya koşulan yarışta; Erkekler genel klasmanda Kenyalı atlet Bernard Cheruiyot Sang  02:11:49’luk derecesi ile birincilik kürsüsüne çıkarken, kadınlar genel klasmanda Kenyalı atlet Diana Chemtai Kipyogei 02:22:06’lık derecesi ile ipi göğüsleyen isim oldu.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul tarafından bu yıl ilk kez N Kolay’ın isim sponsorluğunda düzenlenen N Kolay 42. İstanbul Maratonu startını, İstanbul Vali Yardımcısı Niyazi Erten, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, İBB Başkan Danışmanı Ertan Yıldız, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya, Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar,  İBBSK Başkanı Fatih Keleş, İBBSK Genel Sekreteri Erdem Aslanoğlu, İBB Gençlik ve Spor Müdürü İlker Öztürk ve Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer birlikte verdi. Geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl pandemi önlemleri kapsamında Yenikapı’dan start alan koşuda, tarihinde ilk kez Avrupa’dan Asya istikametine doğru koşuldu. Organizasyon ilk olarak 08.45’te paten yarışı startı ile başladı. 5 dk sonra tekerlekli sandalye kategorisi ve ardından saat 09.00 da ise elit atletlerin yer aldığı 42km’ lik Maraton start aldı. N Kolay İstanbul Maratonu’nda Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer de 42 km koştu.

 

N Kolay 42. İstanbul Maratonu’nda Erkekler kategorisinde Kenyalı atlet Bernard Cheruiyot Sang 02:11:49’luk derecesiyle ipi göğüsleyen isim olurken, Kenyalı atlet Felix Kimutai 02:12:00’lık derecesiyle yarışı ikinci sırada tamamladı. Etiyopyalı atlet Zewudu Hailu Bekele ise 02:12:23,2lük derecesi ile üçüncülük kürsüsüne çıktı. Kadınlar kategorisinde ise Kenyalı atlet Diana Chemtai Kipyogei 02:22:06’lk derecesi ile ipi göğüsleyen isim olurken, Etiyopyalı atlet Hiwot Gebrekidan Gebremaryam 02:24:30’luk derecesi ile ikincilik kürsüsüne, Etiyopyalı atlet Tigist Memuye Gebeyahu ise 02:37:52’ lik derecesi ile üçüncülük kürsüsüne çıktı.

 

Spor İstanbul, 20 Eylül 2020 de gerçekleştirdiği İstanbul Yarı Maratonu’nun ardından dünyada pandemi ortamında etkinlik kriterleri belirlemede öncü bir rol oynadı. Aynı kriterlerle gerçekleştirilen N Kolay 42. İstanbul Maratonu, Pandemi döneminde düzenlenen altın kategorideki maraton olması sebebiyle de; koşu dünyasının örnek gösterilen yarışı oldu. Bu kapsamda; Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayınlanan “Covit-19 Kitlesel Etkinlikler Rehberi” kriterleri gereği kategorilerde ve kişi sayılarında sınırlamaya gidildi. İstanbul’un marka değerini yükselten ve uluslararası düzeyde tanıtımında önemli rol oynayan ‘N Kolay 42. İstanbul Maratonu’ pandemiye dair tüm etkinlik tedbirleri alınarak, yüksek hijyen standartları ve 4.000 kişilik kısıtlı kontenjanla parkura çıktı. Yarış TRT Spor 2 ve İBB Tv kanallarından canlı olarak verildi.

 

World Athletics tarafından 2012 yılında “Altın Kategori” unvanına layık görülen maratonda, bu yıl pandemi önlemleri dolayısıyla 45 farklı ülkeden sınırlı sayıda elit atlet yer aldı. Bu yılın bir ilki de; 42. yılında pandemi tedbirleri kapsamında yalnızca 42K kategorisinde düzenlenen maratonda yer alamayan sporseverler için Türkiye’nin en kapsamlı sanal koşusunun ‘Tek başına bizimle koş’ sloganıyla hayata geçirilmesiydi.

 

Kademeli olarak start verildi

Başlangıç noktasında 3’er metre aralıklarla 4’er kişi 5 saniye arayla kademeli olarak start alırken bekleme alanında yapılan düzenlemelerle sosyal mesafe kurallarına uyularak sporcuların güvenli bir ortamda yarışı tamamlamaları sağlandı. Sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen maratonda atletler için 20, 200 ve 1000. metrelerde maskelerini çıkarmaları için müsaade edildi. Yarışta her yıl olduğu gibi Tekerlekli Sandalye kategorisi de start aldı. Geçtiğimiz yıl ilk kez koşuya dahil olan Patenciler de bu yıl yine renkli görüntüler yarattı.

 

Maraton Tarihinde ilk defa köprüden iki kez geçildi

N Kolay 42. İstanbul Maratonu, bu yıl farklı bir parkurla koşuldu. Yenikapı'da başlayan yarış, Kumkapı, Çatladıkapı, Sirkeci, Galata Köprüsü, Karaköy, Salıpazarı, Dolmabahçe ve Beşiktaş'a kadar düz ve denize sıfır noktasına yakın seyretti. Anadolu yakası istikametine koşan sporcular Barbaros Bulvarı üzerinden 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne ulaşarak Asya Kıtası’na geçtiler. Köprüyü geçer geçmez Altunizade kavşağına ilerleyerek, Altunizade köprüsünden 'U' dönüşü yapan koşucular, ardından 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Beşiktaş sapağı, Barbaros Bulvarı Beşiktaş İskelesi’ne kadar gelen parkurda buradan sonra hiç bir eğime uğramadan, Dolmabahçe, Fındıklı, Salı Pazarı, Karaköy, Galata Köprüsü güzergahından Unkapanı istikametine dönerek, Cibali, Fener, Balat’a kadar takip ederek dönüş yaptılar. Parkurun Altunizade'den sonraki ikinci uç noktası olan Balat'tan ters istikamette koşulan yarış, sahil yolunu takip ederek Fener, Unkapanı, Sirkeci, Kumkapı'yı geçerek başladığı yer olan Yenikapı'da son buldu. N Kolay 42. İstanbul Maratonu’nda Sporcular, maraton tarihinde ilk kez 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden iki kere geçme şansını yakaladılar.

 

N Kolay İstanbul Maratonu’nda bir ilk; Sanal koşu

N Kolay 42. İstanbul Maratonu’nda, bu yıl başka bir heyecan daha yaşandı. Covid-19 tedbirleri nedeniyle kontenjan sınırlaması bulunan etkinlikte Sanal Koşu uygulaması da vardı. Sanal koşu, 7-8 Kasım tarihlerinde “Tek başına bizimle koş!” sloganıyla 5K, 10K ve 15K kategorilerinde Adidas’ın desteklediği Sweaters uygulaması üzerinden gerçekleştirildi. Türkiye’nin dört bir yanından ve dünyanın çeşitli noktalarından 10.000’i bulan sporseverin katılımı eşliğinde Türkiye’nin en kapsamlı sanal koşusu düzenlendi. Sanal koşuya kayıt yaptıran tüm koşuculara madalya ve tişörtleri koşu öncesinde ulaştırılmıştı. İstanbul Maratonu’nun renklerinden biri olan sanal koşu sayesinde ‘N Kolay İstanbul Maratonu’nun tanıtımı farklı ülke ve şehirlerde de yapılmış oldu.

 

Güvenli Alan Uygulaması

Pandemi önlemleri kapsamındaki uygulamalardan biri de ‘Güvenli Alan’ uygulamasıydı. Yarış öncesi sporculardan alınan HES kodlarıyla sağlanan ‘Güvenli Alan’  ile sağlık açısından oluşabilecek tehditler en aza indirgendi.

Sporcular, etkinlik alanına asılan kare kodlarla alana girerken, içerideki gönüllü ve görevli olarak bulunan tüm personelin güvenli olduğunu gösteren bu uygulama katılımcılar için güvenli alanı oluşturdu.

 

Yardımseverlikte rekora koşuyorlar!

N Kolay İstanbul Maratonu aynı zamanda Türkiye’nin en büyük yardımseverlik koşusu. 40’ı aşkın sivil toplum kuruluşu farklı sosyal sorumluluk projeleri için yardım kampanyaları kapsamında İstanbul Maratonu’nda koşuyor. N Kolay 42. İstanbul Maratonu’nda yardımseverlikte rekor kırılması bekleniyor. Sivil toplum kuruluşlarının bağış toplayabilmeleri için en etkili ve kolektif faaliyetlerden biri haline gelen maratonda geçtiğimiz yıl toplam bağış tutarı 17 milyon Türk lirasını aşmıştı.

Geçtiğimiz yıl 3 Kasım’da 41.si düzenlenen İstanbul Maratonu’nda parkur rekorunun yanı sıra bağış rekoru da kırılmış, sivil toplum kuruluşlarınca açıklanan verilere göre toplam 17.370.773 TL miktarında bağış toplanmıştı. 23 Kasım’a kadar devam edecek yardımseverlik hareketi ile şimdiden yaklaşık 8 milyon TL bağış toplanmış durumda. Her geçen yıl artan bağış miktarlarının bu yılda 10 milyon TL yi aşması hedefleniyor.

 

Video ve fotoğraflar için;

https://we.tl/t-wNg5QCb02M



Anahtar Kelimeler: KOLAY . İSTANBUL MARATONU İLKLERE SAHNE !

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER