Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

"Müslümanların Engizisyonu-2" adlı eser çıktı!

Editörlüğünü ilahiyatçı akademisyen Mehmet Aziömli'in yaptığı ve alt başlığı "Ölümcül Kovuşturmalar/Mihneler" olan 'Müslümanların Engizisyonu adlı eserin ikinci cildi Mana Yayınları tarafından yayımlandı

Editörün eser hakkındaki görüşleri...

Temmuz-2019’da yayınladığımız “Müslümanların Engizisyonu-1” kitabımız, henüz basılmadan önce engizisyona uğramış bir kitap oldu.  Kitapta bu ismin kullanılmamasına yönelik her taraftan tarafıma ve yayıncıma baskı yapıldı.

Ancak biz bu isimde direndik ve baskı yapanlara şu basit ve sade soruyu sorduk; “Hangi ismi yazalım? Yani, İslam tarihinde farklı fikirleri sebebiyle katledilen bu insanları tarif eden bir kelime varsa söyleyin, kitabın ismine onu yazalım?” Ancak bu sorularımıza hiçbir kimse “Türkçe’deki şu kelime bunu anlatıyor” şeklinde uygun bir alternatif kelime ile cevap veremedi. Fakat bu baskılar devam etti. Dahası bu baskılar sebebiyle kitap baskıya girmek üzereyken iki maddenin yazarı yazılarını çektiler ve kitaptan ayrıldılar, biz de o maddeleri başka müelliflere yazdırdık.

İlginç olan şu ki; bu bir fikir kitabı da değildi ve İslam tarihinin öteki kesimini yani fikirleri sebebiyle öteleştirilen 50 kadar ismi tanıttığı için tepki gördü. Kitabımız bir fikir önermiyor, bugünkü engizisyon hadiselerini anlatmıyor, sadece tarihteki gerçekleri aktarıyordu. Bunlar zaten tarih kaynaklarında yazılı olan bilgilerdi.

Ayrıca gelen eleştiriler bilgi yanlışlığı üzerine değildi. Defalarca “yanlış bir bilgi varsa düzeltelim” şeklindeki tekliflerime rağmen hiçbir şekilde bu yönde bir eleştiri gelmiyor ve yaptığımız işin adeta “İslam Düşmanlığı” olduğu ihsas ettirilmeye çalışılıyordu.

Hintçe ibadet formunu anlatan “Namaz” kelimesini günde beş vakit kıldıkları “salat”ın yerine kullanırken bundan hiç de rahatsız olmayanlar, “Engizisyon” kelimesine kafayı taktılar ve her platformda kitabın ve şahsımın aleyhinde dedikodu yaptılar. Bunlardan bazılarına şu soruyu sordum; “kitapta aktardıklarımızda iftira var mı? Yalan bilgi var mı?”, cevap “yok” tabii ki.

 

Her ne kadar bu tür anlamsız tepkiler olsa da, Temmuz-2019’da yayınladığımız ilk kitabımız iki ay gibi kısa zamanda tükendi ve Ekim ayında ikinci baskı yaptı. Bu da yaptığımız işin kabul gördüğünün göstergesi olmalıdır ve biz de 5 kitap olarak planladığımız serinin 2. kitabını hazırladık.

İkinci kitabımız da yayınlanmadan engizisyona uğradı. İkinci kitap için madde yazan bir ilahiyatçı doktora öğrencisinin hocası, olayı duyunca öğrencisine, “o kitapta bu maddeyi yazarsan akademisyenlik hayatını yakarım, bitiririm” deyince biz bu maddeyi başka bir isimle yayınlamak zorunda kaldık.

İkinci kitabımızda hedefimiz farklı fikirleri sebebiyle işkence, sürgün gibi mihnelere katlanmış bilginleri anlatmaktı. Ancak kitabın hazırlanma sürecinde ilk kitapta gözden kaçırdığımız yaklaşık 25 kadar “Ölümcül Kovuşturma” örneği de gelince kitabımızı iki bölüm halinde düzenledik ve ilk bölümde ölümleri, ikinci bölümde mihneleri gündemimize aldık. Kitapta Müslümanlar tarafından engizisyona uğratılan İbn Meymun gibi bazı Ehli Kitap bilginleri de aktardık. Kitapta yazarların e-mail adreslerini dipnota yerleştirdik. Okuyucularımız yazılan madde ile ilgili soru ve önerilerini ilgili yazara iletebilirler.

3. kitapta buluşmak üzere… Hayırlar dilerim…

Kaynak: İlim Yurdu Yayıncılık



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz