Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Muhammed Mursi kimdir?

Muhammed Mursi´yi Mısır cumhurbaşkanlığı koltuğuna ulaştıracak politik kariyeri Müslüman Kardeşler Hareketi içerisinde 2000 yılında başladı

Muhammed Mursi kimdir?

Mısır´da darbe sonrasında yönetimden el çektirilen Muhammed Mursi, ülkenin demokratik yollarla seçilen ilk ve tarihinin 5´inci cumhurbaşkanıdır.Tam adı Muhammed Mursi İsa el Eyyat olan Mısır Cumhurbaşkanı, 8 Ağustos 1951 tarihinde, ülkenin kuzeyindeki Şarkiye ilinde doğdu.

İlk eğitimini memleketinde alan Mursi, daha sonra Kahire Üniversitesi´nde mühendislik okudu. Eğitimine ABD´de devam eden Mursi, 1982 yılında Güney Kaliforniya Üniversitesi´nde mühendislik doktorasını tamamladı. Northridge Kaliforniya Eyalet Üniversitesi´nde 1985 yılında doçent olan Mursi, daha sonra ülkesine dönerek akademik çalışmalarını Zagazig Üniversitesi´nde sürdürdü.

Muhammed Mursi´yi Mısır cumhurbaşkanlığı koltuğuna ulaştıracak politik kariyeri Müslüman Kardeşler Hareketi içerisinde 2000 yılında başladı. Müslüman Kardeşler´in yasal olarak seçime katılmaları mümkün olmadığından parlamentoya bağımsız siyasetçi olarak girdi ve 2000-2005 yılları arasında milletvekili olarak görev yaptı.

Hüsnü Mübarek´in devrildiği 2011 yılındaki ayaklanmaya muhalif olarak destek veren Mursi, daha sonra Müslüman Kardeşler´in kurduğu Hürriyet ve Adalet Partisi´nin başkanı seçildi.

2012 Mısır Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Müslüman Kardeşler´in aday gösterdiği Hayrat Şatır´ın adaylığı düşünce, yerine Muhammed Mursi seçildi.

İlk turda yüzde 25.5 oy aldı ve ikinci tura girmeye hak kazandı. İkinci turda da oyların yüzde 51.73´ini alarak Mısır´ın 5´nci ülkenin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı oldu.

Mursi´nin Cumhurbaşkanı seçilmesinin yıl dönümü olan 30 Haziran´da başlayan eylemler sonrasında 3 Temmuz´da Mısır ordusu yönetime el koydu. Mursi ise darbeyi kabul etmediğini açıkladı ve direnme çağrısında bulundu. Darbe sonrasında Muhammed Mursi´nin gözaltına alındığı açıklandı. Mursi  vefat edene kadar gözetim altında tutuluyordu.

Ä°lgili resim

 

Mumammed Mursi´inin bir çocukluk fotografı

Ä°lgili resim

mursinin hayatı ile ilgili görsel sonucu

Kaynak: Medya



Anahtar Kelimeler: Muhammed Mursi kimdir

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER