Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Müfid Yüksel´den Doğu Türkistan değerlendirmesi

Doğu Türkistan´da Uygurların durumunun gittikçe kötüleştiğini ifade eden Yazar Müfid Yüksel, Doğu Türkistan´a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Müfid Yüksel´den Doğu Türkistan değerlendirmesi

07. 08. 2018 Salı

Yazar Müfid Yüksel, sosyal medya hesabı aracılığıyla Doğu Türkistan´a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Doğu Türkistan´da Uygurların durumunun gittikçe kötüleştiğini ifade eden Yüksel, Uygurlarla ilgili Türkiye´de çok fazla hata yapıldığını da kaydetti.

Yüksel, Çin´de Tungenler/Huiler denilen 80 milyonu aşkın Çinli Müslüman nüfus olduğunu söylerken Tungenler/Huiler ile Uygurlar arasında diyalog ve işbirliğinin sağlanıp geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Yüksel, Doğu Türkistan´a ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye´deki bir kısım Milliyetçi/Ülkücü çevrelerin Türkçü bir saikle, Uygur Türkleriyle Çinli Tungen/Hui Müslümanları arasında diyalog ve işbirliğinin sağlanmasına, geliştirilmesine engel olduğunu da söyledi.

Müfid Yüksel´in Doğu Türkistan´daki duruma ilişkin sosyal medya hesabı aracılığıyla yapmış olduğu değerlendirme şu şekilde:

Doğu Türkistan´da Uygurların durumu gittikçe kötüleşiyor. Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin Uygurlara baskıları ve katliamları gün geçtikçe iyice artış gösteriyor. Ancak, Uygurlarla ilgili Türkiye´de çok fazla hatalar yapılıyor.
Uygur Türklerinin nüfusu Çin´e nispetle çok az. Güç dengeleri orantısız. Bağımsızlık denerek ayaklandırılmaları sadece sürekli Çinliler tarafından acımasızca katliama uğramalarına neden oluyor. Genişletilmiş bir özerklikle yetinilmesi Uygurların selameti için çok daha sağlıklı.
Uygurların yanı sıra, Çin´de Tungenler/Huiler denilen 80 milyonu aşkın kadim Çinli Müslüman nüfus var. Bunlarla Uygurlar arasında diyalog ve işbirliğinin sağlanıp geliştirilmesi gerekiyor. Bu sağlanabilirse Tungenler, Çin hükümetinin baskı ve zulümlerine karşı Uygurlara kalkan da olur.
Türkiye´deki bir kısım Milliyetçi/Ülkücü çevreler, Türkçü bir saikle, Uygur Türkleriyle Çinli Tungen/Hui Müslümanları arasında diyalog ve işbirliğinin sağlanmasına, geliştirilmesine engel oluyor.
Diyalog ve işbirliğinin elzem olduğunu, Seyid Tümtürk başta olmak üzere, Uygur Türklerinin bazı liderlerine de söyledim. Hatta, Hicaz´da Çinli/Tungen Müslümanlarla da konuştum.


Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER