Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Moon, Kim´in mektubunu memnuniyetle karşıladı

Güney Kore Devlet Başkanı Moon, Kuzey Kore lideri Kim´in kendisine gönderdiği mektuptan memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Moon, Kim´in mektubunu memnuniyetle karşıladı

Yonhap ajansının haberine göre, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un´un nükleer silahların ortadan kaldırılması konusundaki taahhüdünü yinelediği mektubunu memnuniyetle karşıladı.

Moon Jae-in, Kim Jong-un´un, Koreler arası zirve ve ABD Başkanı Donald Trump ile varılan anlaşmaları uygulama konusundaki kararlılığını teyit ettiğini belirtti.

Kuzey Kore lideri Kim´in yeni yılda sıklıkla bir araya gelme ve Kore Yarımadası´nda barış ve refahın tesisi için çabaların sürmesi çağrısında bulunduğu mektubuna Facebook´tan yaptığı paylaşımda teşekkür eden Moon, "Önümüzde daha birçok zorluk olsa da sarf ettiğimiz çabalara bağlı olarak kalplerimiz birbirine açık olacak." yorumunu yaptı.

Moon Jae-in ayrıca, Güney Kore´nin, Kim Jong-un´un Seul´e gerçekleştireceği olası bir ziyareti "memnuniyetle karşılayacağı konusundaki düşüncelerinde bir değişiklik olmadığını" da vurguladı.

Güney Kore Devlet Başkanlığı Sözcüsü Kim Eui-kyeom, basına yaptığı açıklamada, Kuzey Kore liderinin mektup aracılığıyla yıl sonu tebriğinde bulunduğunu ve Kore Yarımadası´nda barış ve refah adına birlikte hareket etme niyetini aktardığını belirtmişti.

Kim´in, yıl sonuna kadar söz verdiği Seul ziyaretini gerçekleştirememiş olmasından duyduğu hayal kırıklığını ifade ettiğini aktaran sözcü Kim, "Kuzey Kore lideri Kim, 2019´da Devlet Başkanı Moon ile sıklıkla bir araya gelmek, barış ve refah konusundaki görüşmeleri ilerletmek istediğini belirtti." diyerek, Kim Jong-un´un mektubunda, Kore Yarımadası´nın nükleer silahlardan arındırılması konusunu birlikte çözüme kavuşturmak konusundaki niyetini ifade ettiğini de söylemişti.

Koreler arası yakınlaşma

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 27 Nisan´da iki ülke sınırındaki Panmunjom ateşkes köyünde bir araya gelmişti. Zirve sonunda yayımlanan ortak açıklamada, Kore Yarımadası´nın nükleer silahlardan tamamen arındırılması ve mevcut ateşkesin kalıcı barış antlaşmasına dönüştürülmesi için görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Moon ve Kim, nisan ayında yapılan tarihi zirvenin ardından 26 Mayıs´ta da bir araya gelmiş ve ülkeleri arasındaki barış sürecini ele almıştı.

İki lider eylül ayında Pyongyang´da bir araya gelmiş, gerilimi düşürme konusunda anlaşmaya varmıştı. Pyongyang´daki görüşmede iki ülke arasında barış için ortak çabaları sürdürme sözü veren Moon ve Kim, ortak bildiri yayımlamıştı.

Bildiride, ABD´nin gerekli adımları atması halinde Kuzey Kore´nin, yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması konusunda daha fazla adım atacağı vurgulanmıştı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER