Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Modi´nin BJP´si Keşmir´e dair demokratik ve barışçıl çözüm kapısını bir çırpıda kapattı

The Independent´ın Asya Editörü Adam Withnall analiz etti.

Modi´nin BJP´si Keşmir´e dair demokratik ve barışçıl çözüm kapısını bir çırpıda kapattı

Hindistan hükümetinin Müslüman yoğunluklu Keşmir´in özel statüsünü kaldırmaya yönelik yaklaşımı gösteriyor ki hükümet bir yönetimin meşruiyet kaynağının yönetilenlerin rızası olduğu anlayışını terk etmiş.

70 yılın ardından Pazartesi günü Keşmir´in, Hindistan´la birleşmesinin esas şartlarını teşkil eden ek haklar ve özerklikten artık yararlanamayacağı yönünde yapılan şok edici duyurunun gizli kapaklı gelişimi Delhi´yle Srinagar arasındaki güveninin ne kadar yıprandığının da göstergesi.

Her şey geçen hafta, halihazırda dünyanın en militarize edilmiş bölgesi konumundaki Keşmir vadisinin stratejik mevkilerine fazladan binlerce Hindistan askeri birliğinin mevzilendirilmesiyle başladı.

O dönem, hükümet, yandaş gazetecileri bunun sadece bölgedeki yorgun birlikleri yenileyecek olağan bir askeri hareket olduğunu söyleyerek bilgilendirmişti. Artık bunun yalan olduğunu biliyoruz.

Ardından gerilime meydan okuyarak Srinagar´ın güzelliklerini ziyaret eden az sayıdaki turiste, açıklama bile yapılmaksızın, bölgeyi boşaltıp ülkenin başka yerlerini gezmeleri söylendi. Bunun nedeni sorulduğunda hükümet açıklama yapmadı.

Pazar günü hem ana akım siyasi partilerin hem de şiddet içermeyen ayrılıkçı hareketlerin liderleri ev hapsine alındı ve kendilerine miting düzenleyemeyecekleri söylendi.

Nihayetinde hükümet, büyük bir şeyin yaklaştığını açığa vuran bir işaretle Keşmir´de internete erişimi engelledi. Normalde bu, kargaşa anında, eylemcilerin örgütlenmesini önlemek için yapılır ve ön alıcı bir önlem olarak nadiren kullanılır. Uluslararası Af Örgütü bu tarz askıya almaların ?uluslararası insan hakları standartlarına uygun düşmediğini? dile getiriyor.

Kaynak: independent Türkçe

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz