Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

MISIR’DA YENİ BİR DEVRİMİN TEMELLERİ ATILIYO, ÜSTELİK BU KEZ TAHRİR MEYDAMI’NIN ÇOK ÖTESİNE YAYILACAK

Alessandra BAJEC ANALİZ ETTİ…

MISIR’DA YENİ BİR DEVRİMİN TEMELLERİ ATILIYO, ÜSTELİK BU KEZ TAHRİR MEYDAMI’NIN ÇOK ÖTESİNE YAYILACAK

Her şey 20 Eylül Cuma günü başladı. Mısır genelinde on binlerce kişi Abdulfettah Sisi'nin görevden alınması çağrısıyla sokağa çıktı.

100 milyonluk nüfusa kıyasla çok fazla bir sayı değilse de birçoklarını şaşırtan bir olay, özellikle de 2016'dan bu yana toplu gösterilerin olmadığı bir ülke olduğu düşünüldüğünde.

Sisi'nin, demokratik yollarla seçilmiş Başkan Muhammed Mursi'yi 2013'te askeri bir darbeyle görevden uzaklaştırmasından sonra Mısır'da protestolar yasaklandı. Gösterilere sıfır tolerans yaklaşımı, zor altında kayıplara ve işkencelere, yasağı delenler içinse giderek daha da uzayan hapis cezalarına sebebiyet verdi.

Bu tutukluların binlercesi Mısır hapishanelerini dolduruyor, yüzlerce internet sitesi yasaklı ve hükümet muhalefeti tamamen ezmeyi amaçlayan ağır bir baskı altında ülke basınının neredeyse tümünü kontrolü altında tutuyor.

Sisi'nin baskı dolu pençesi, son birkaç yıldır Mısırlıları en hafif muhalefeti dahi kamuya açık biçimde dile getirmekten men etmede başarılıydı. Böylece, kitleleri sessiz ve itaat altında tutarken, konumunu tahkim edebiliyordu.

Ancak son iki cuma farklı oldu. Medyada doğru biçimde tanımlandığı üzere "nadir" ve "ufak" gösteriler anlamlı. Birçok Mısır şehri genelinde "Kahrolsun Sisi!" ve "Hemen terket!" benzeri sloganlar duyuluyor.

Ne kadar sınırlı ve dağınık da olsa bu mitingler, uzun yıllar iktidarda kalan diktatör Mübarek'i alaşağı ettikleri Arap Baharı'ndan 8 yıl sonra Mısırlıların bir tür uyanış yaşadığını gösteriyor. Uzun bir ekonomik zorluk ve siyasi kısıtlamalar döneminden sonra şimdi öfkelerini dışa vuracak yeni bir fırsat buldular.

Bu kez, 2011 Mısır devriminin merkez üssü Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda olması gerekmiyor, Mısır'ın herhangi bir yeri müsait. Tahrir, ülke genelinde çeşitli mahallelere, kasabalara ve şehirlere doğru genişliyor.

Ama neden? Hayal kırıklığı son yıllarda, özellikle de hükümetçe dayatılan tasarruf önlemleri nedeniyle birikerek arttı. Mısır, halk arasında hiç de popüler olmayan ekonomik önlemler pahasına, IMF'yle 12 milyar dolarlık (yaklaşık 70 milyar TL) kredi içeren 3 yıllık bir reform programının sonuna yaklaşıyor.

Program kapsamında Sisi hükümeti Mısır Poundu'nun değerini düşürürken, temel gıda ve hizmetlerin fiyatını arttırdı, yakıt, elektrik ve bazı gıda maddelerinin sübvansiyonları düşürüldü.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER