Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

MİSAFİR ÖĞRENCİ HARCI ARTIŞI ENFLASYONU AŞMASIN

Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları Derneği, Türkiye’de okuyan misafir öğrencilere yönelik harç parası ve yurt sorunu ile ilgili bir basın açıklamasında bulundu.

MİSAFİR ÖĞRENCİ HARCI ARTIŞI ENFLASYONU AŞMASIN

Ülkemizdeki üniversitelerimizde okuyan misafir öğrencilerin, öğrenci harçları ne yazık ki bu yıl Can yakıcı oranda artış gösterdi.

Şehrimizdeki üniversiteler başta olmak üzere, ülkemizin birçok Üniversitesi'nde okuyan misafir öğrencilerin öğrenim harcı ortalama 3 katı kadar bir artış gösterdi.(18.500 TL olan harç ücreti 60 bin TL, 3.500  TL olan harç 10.000 TL, 10.500 TL olan harç ücreti 30 bin TL gibi)  Türkiye insanının  ve misafir öğrencilerin yıllık gelirlerinde böyle bir artış söz konusu değil iken, yapılan anormal öğrenci harcı artışı okuma hakkına getirilen büyük bir engel olarak ortaya çıktı.

 Kayseri gönüllü kültür kuruluşları olarak, yeni kayıt yaptıran birçok öğrencinin ya kayıt dondurma, ya da Okulu bırakmalarına yol açan, yabancı öğrenci öğrenim harçlarına getirilen  aşırı zammın başta Kayseri'dekiler olmak üzere, üniversitelerimizin yönetimlerince yeniden gözden geçirilerek enflasyon oranına çekilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını bekliyor, 2021-2022 öğretim yılında tüm üniversitelerimize başarılar diliyoruz.

VATANDAŞ ZAM MAĞDURU OLMASIN

 Ülkemizde uzun bir zamandır vatandaşlarımız günlük ihtiyaçlarını Avm'lerden alışveriş yaparak karşılıyor.

 Bakkal esnafının büyük oranda ortadan kalkmasına yol açan Avm'lerin önemli bir kısmı ülke çapında zincirler oluşturup, hemen hemen her semte, beldeye, mahalleye ve sokağa yayılmış duruma geldiler.

Son aylarda zincir marketlerde görülen aşırı fiyat artışı, günlük ihtiyacını buralardan karşılayan vatandaşlarımızı büyük oranda geçim darlığına düşürmüş bulunuyor. Çarşı Pazar ve Bakkallar la AVM'ler arasındaki büyük bir fiyat farkı, haksız kazanç ve dar gelirli vatandaşın geçim zorluğuna düşmesine sebep olmuş bulunuyor.

 Kayseri gönüllü kültür kuruluşları olarak, zincir marketlerin ortaya koydukları fahiş fiyat uygulaması, haksız kazanç elde etme ile insanımıza verdiği zararın bir an önce giderilmesi için, Ticaret Bakanlığımızı Ticaret odalarımızı sıkı denetim ve alacakları diğer tedbirlerle ortaya çıkan, haksız kazanç ve mağduriyete dur demeye davet ediyoruz.

YURTLARIN BİR KISMI HALA BOŞ

İki yılı aşkın bir zamandır pandemi sebebi ile Üniversitelerimiz yüz yüze eğitime kapalı kalmış, uzaktan eğitim uygulamasına geçmişti.

 2021-2022 Öğretim sezonunda üniversitelerimizin yüz yüze eğitime açılması ile ülkemizin birçok yerinde öğrenciler için barınma yetersizliği ortaya çıktı.

İki yıllık öğrenci miktarının, Bu yıl yüz yüze eğitime başlaması ile ortaya çıkan öğrencilere yurt, ev, Pansiyon, misafirhane gibi barınma ihtiyacını karşılamak için bazı illerde belediyeler, Asli görevleri olmamasına rağmen harekete geçerek yardımcı olmaya başladılar.

 Kayseri mizde Büyükşehir Belediyesi barınma imkanı bulamayan öğrencileri misafir kabul ederek, onları oteller, Öğretmenevi, kamu kurumlarının Misafirhaneleri ne yönlendirdiği gibi, ev tutan öğrencilere de ev eşyası yardımı yapmaya başladı.

 Ne gariptir ki tüm bu Çabalar devam ederken, Bazı özel yurtların henüz kapasitelerinin dolmadığı, kontenjanlarında boşluklar olup gelecek öğrencileri bekledikleri, ortaya çıkmış bulunuyor.( İnsan Vakfı'nın 117 kişi kapasiteli kız yurdunda henüz 40 öğrenci müracaat edip yerleşmiş olup, 77 kişilik kapasite boş bulunuyor)

Kayseri gönüllü kültür kuruluşları olarak, barınma imkanı bulamayan öğrencilerimize destek için harekete geçen, başta Büyükşehir belediyemiz olmak üzere, tüm kurumlarımızı hizmetleri için tebrik ediyoruz.  Özel yurtlarımızı Basın ve Sosyal medya yolu ile boş kontenjanlarını kamuoyu ile paylaşmaya davet ediyor, 2021-2022 öğretim yılının, tüm üniversitelerimiz ve öğrencilerimiz için  hayırlı başarılı olmasını diliyoruz.

 

Ahmet Taş

Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları Dernek Bşk.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER