Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücrete ilişkin en güçlü tahmin

Yılbaşından bu yana enflasyon nedeniyle eriyen ve ara zam ile çalışanın yüzünü güldürmeye yetmeyen asgari ücrete ilişkin düzenleme masada.Asgari ücret tespit komisyonu aralık ayında toplanacak.

Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücrete ilişkin en güçlü tahmin

Milyonlarca işçi, aralık ayınca asgari ücrete yapılacak artışın miktarına kitlenmiş durumda. Asgari ücrete bu yıl ara zamla birlikte toplamda yüzde 95 artış yapılarak, 5 bin 500 liraya yükseltildi. Asgari ücret tespit komisyonu 2023 zammı için masaya oturmaya hazırlanıyor. Asgari ücretlinin beklediği ilk toplantı aralık ayının ilk haftasında gerçekleştirecek.

İşçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilcinin katılacağı komisyon, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek.

Asgari ücrette ocak ayında yüzde 50 ile tarihi artışa gidildi. Temmuzda ise yüzde 30'luk ara zam yapıldı. Asgari ücretliden alınan vergilerden de vazgeçildi.

9 BİN 500- 10 BİN TL OLABİLİR

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu açıklamalarda bulundu:

“Sayın Bakan Bilgin’in söylemiş olduğu afaki asgari ücret tahminlerine ilişkindir. Yani burada çeşitli ekonomistlerin 9 bin 500 ile 10 bin civarında tahminleri bulunmaktadır. Bu tahminler gerçeği yansıtmamakla beraber hayatın olağan akışına uygun değildir. Sonuçta bununla alakalı asıl nihai kararı asgari ücret tespit komisyonunda işçi ve işveren tarafları verecektir. Bu da bir anlaşma ve matematiğe bağlı olacaktır.

YÜZDE 45 ARTIŞ OLURSA 8 BİNE DAYANABİLİR

Yani temmuz ayında asgari ücretlinin almadığı yüzde 12’lik enflasyon farkı var. Asgari ücret yüzde 42 iken, yüzde 30’luk bir artış yapılmıştı. Yüzde 12’lik fark var. Bununla beraber son 6 aylık enflasyonun yüzde 30-35 civarında olması beklendiğinden aslında hesap ortadadır. Yani 5 bin 500 TL’ye yüzde 40’lık artış olursa 7 bin 700 TL, yüzde 45 artış olursa 7 bin 975 TL, yüzde 50 artış olursa 8 bin 250 TL olacaktır.

AÇLIK SINIR 7 BİN 400 TL... ASGARİ ÜCRET 8 BİNİ GEÇER

Bununla birlikte açık sınırının 7 bin 400 TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda psikolojik sınır olan 8 bin TL’nin geçileceğini ancak haricinde konuşulan rakamların gerçeği yansıtmadığını düşünüyorum.

Anket çalışması sadece piyasayı yoklamaya ilişkindir. Bununla alakalı bu sadece toplantıda bir done olacaktır. Ona ilişkin herhangi bir sonuç kimsenin eline ulaşmadı.

Hükümetin 5 bin 500 TL üzerindeki verginin alınmaması uygulaması yani asgari ücret kadarın tüm ücretlilerin vergiden istisna tutulması uygulamasının devam edeceğini düşünüyorum. Bununla beraber sigorta teşvikleri de gündeme gelecektir.”



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER