Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: ABD´den gelecek yaptırımlara hazırlanıyoruz

Akar, ABD-Türkiye arasındaki S-400 hava savunma sisteminden kaynaklanan gerilim ile ilgili konuştu

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: ABD´den gelecek yaptırımlara hazırlanıyoruz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile yaşanan S-400 gerilimiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Akan, "ABD ´Ertele´ diyor, biz ´Bitti´ diyoruz" ifadesini kullandı.

S-400 eğitimi için Rusya´ya personel gönderdiklerini belirten Akar Türkiye´nin CAATSA yaptırımlarına hazırlık yaptığını belirtti.

CAATSA, ABD´nin Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Karşı Koyma Yasası.

Yasa ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu´nun çıkarttığı, 2 Ağustos 2017´de Başkan Donald Trump tarafından onaylanan İran, Kuzey Kore ve Rusya´ya uygulanan yaptırımları güçlendiren bir yasa olarak biliniyor.

"F-35´leri S-400´lere bağlamalarını anlamıyorum"

Akar, Türkiye´nin S-400 tedarikinin F-35 müşterek savaş uçağı projesine bağlanmaya çalışılmasını anlamakta zorlandığını belirtti. "F-35 ortaklık protokolünün herhangi bir yerinde ´Ortaklardan biri S-400 alırsa ortaklıktan çıkarılır´ diye bir madde var mı? Ortaklığın gerekleri nedir? Türkiye Cumhuriyeti Devleti ortaklıkla ilgili ortaklık paylarını hiç aksatmadan ödeyen ülke. Ortak üretim çerçevesinde bize sipariş verilen malzemeler var. Bu malzemeleri de zamanında aksaksız ve eksiksiz olarak üreten ülke. Bunu da yaptık. ? Peki biz ortak olarak başta ne yapacağız?"

Akar, F-35 projesinin devam ettiğini dile getirdi, Türkiye´ye dört uçağın teslim edildiğini, dört pilotun ise ABD´de eğitimlerine devam ettiğini anımsattı.

Kasım ayında iki uçak gelecek. Bu uçaklar geldiğinde konuşlanacakları yer Malatya hava üssOradaki inşaatlar da planlandığı şekilde devam ediyor. Yani biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bize düşen neyse sorumluluklarımızı ciddiyet ve samimiyetle yerine getiriyoruz. Bundan kimsenin şüphesi yok. Bundan beklentimiz var doğal olarak F-35 programının da planlı bir şekilde yürümesi, yürütülmesi."

Milli Savunma Bakanı Akar, patriot tedarikiyle ilgili de gelişmelerin olduğunu ifade etti. 

28-29 Mart´ta yeni bir teklifin geldiğini, bununla fiyat, teknoloji transferi, ortak üretim, teknolojisi güncellemesi bakımlarından bazı şartların yenilendiğini bildirdi.

Akar, "ABD, Türkiye´den S-400 alımını ertelemesini talep etti mi?" diye sorulması üzerine anlaşmanın bittiği belirtti. "Bunlar birbirinden bağımsız, münferit olaylar değil.Konuşmalar, görüşmeler içinde benzer şeyler oluyor. Bizim cevabımız bu konuda biz anlaşmayı, sözleşmeyi yaptık, Rusya ile gayet iyi ilişkilerimiz var bu çerçevede bu alım işlemleri devam ediyor. Biz diyoruz ki ´S-400 done deal´ (Anlaşma, işlem bitti), onlar ise ´no deal is a done deal´ (Hiçbir anlaşma bitmiş değildir) diyorlar" 

Kaynak: Independent Türkçe



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER