Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Midilli'deki mülteci çocuklar 'ölmek istediklerini' söylüyor

Yunanistan'ın Midilli Adası'nda yetersiz koşullarıyla nam salan Moria Mülteci Kampı'ndaki çocukların kendilerine zarar verdiği vakalarda artış gözlemleniyor

Midilli

Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki Moria Mülteci Kampı’nda yaşanan insanlık dramı derinleşiyor. 2 bin kişilik kapasitesine rağmen 18 bin mülteciye ev sahipliği yapan, sık sık ölüm, cinsel saldırı ve isyan haberleriyle gündeme gelen kamptaki çocukların psikolojisinin giderek kötüleşiyor. Son üç ayda, ikisi intihar girişimi olmak üzere, 20 çocuğun kendisine zarar verdiği belirtildi. Kampta çalışan bir çocuk psikoloğu, “Yedi-sekiz yaşlarındaki çocuklar ölmek istediklerini söylüyor” dedi.

‘MORIA, ÇOCUKLARIN TRAVMAYI ATLATMASINA İZİN VERMİYOR’

BBC World’ün haberine göre son olarak, kampa tek başına gelen ve geldiği günden beri uyku sorunu yaşayan 17 yaşındaki bir çocuk intihar girişiminde bulunduğu için kamptaki çocuk kliniğinde tedavi görmeye başladı. Kampta çalışan çocuk psikoloğu Angela, BBC’yle söyleşisinde son üç ayda 20 çocuğun kendine zarar verdiğini belirterek, “Yedi-sekiz yaşındaki çocukların ‘Ölmek istiyorum’ dediğini duyacağımı hiç düşünmezdim” dedi.

Moria kampındaki yaşam koşullarının çocukların akıl sağlığı üzerinde çok güçlü bir etkiye sahip olduğunu vurgulayan Angela, “Normalde, travmatik bir olay yaşayan çocukların iyileşmesi için gerekli zaman ve alan gerekli. Moria kampı buna izin vermiyor” diye konuştu.

‘KAFALARINI DUVARLARA VURUYOR, SAÇLARINI YOLUYORLAR’

Angela, kamptaki çocukların trajik durumunu şu sözlerle aktardı: “Okul öncesi çağındaki çocukların kafalarını duvara vurduklarını, saçlarını yolduklarını görüyoruz. 12-17 yaşları arasındaki çocukların ise kendilerini kestiklerini, ölme isteklerinden bahsettiklerini görüyoruz. Burada yapmaya çalıştığımız şey, güvenli ve kendi hikayelerini anlatmaları için bir alan inşa etmek. Hala sağlıklı olan olan yönlerini güçlendirmek için birlikte çalışıyoruz. Onların suçu olmadığını hissettirmeyi amaçlıyoruz.”

Moria’da çoğu savaştan kaçmış 7 bin çocuk yaşıyor. Mültecilerin sığınma taleplerine yanıt almaları aylar sürebilirken, çocukların soğuyan hava koşullarına uygun kıyafet veya ayakkabıları da yok. Bununla birlikte, çocukları daha iyi hissettirmeye çalışan girişimler de yok değil. Kendisi de göçmen olan Zekria, kampın içindeki imkanlarla çocukların eğitim alabileceği ve zaman geçirebileceği sınıflar kurmuş.

‘Okulda’ çocuklar İngilizce öğreniyor, sanat ve müzikle ilgileniyor. Zekria’nın kurduğu okulda toplamda 1000’den fazla çocuk, 20’den fazla öğretmenden oluşan üç sınıf var. Zekria BBC’yle söyleşisinde,”Burada meşgul oluyorlar, iki üç saatliğine de olsa burada resim çiziyorlar, boyama yapıyorlar” diyor. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER