Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

MI6´in başındaki ?C´ konuştu: Günümüz casusları nasıl olmalı?

Fehmi KORU

MI6´in başındaki ?C´ konuştu: Günümüz casusları nasıl olmalı?

Bazen insanlar bana geceleri uykumu en fazla kaçıran şeyin ne olduğunu soruyor. Cevabım sizleri şaşırtabilir. Gördüğüm en büyük risk, özel olarak örgütümüzde ve genel olarak da ülkemizde var olan muazzam kabiliyetleri en mükemmel biçimde kullanamamaktır.?

Karşısında konuştuğu insanlar bu sözlerin sahibinin beklediği gibi şaşırdılar mı bilemem elbette, ancak ben şaşırdım.

Çünkü İngiliz istihbarat örgütü MI6?in başındaki Alex Younger bu sözlerin sahibi. Onun uykusunu kaçıran şeyler bu kadar basit olmadığı gibi, birden fazla konu da olmalı.

James Bond ve günümüz James Bond´ları

Alex Younger vaktiyle James Bond filmleriyle kendini dünyaya en mükemmel casusluk örgütü olarak sunmuş MI6?in başında. Onun konumundaki kişiden ?C´ olarak söz ediliyor.

James Bond karakterinin mucidi romancı Ian Fleming de bir MI6 casusuydu. Ülkemizdeki azınlık mensuplarına karşı girişilmiş vandal bir talan olayı olan 6-7 Eylül 1955 günlerinde Fleming İstanbul´daydı.

Alex Younger, ?C´..

MI6´in bugünkü patronu başında bulunduğu örgütü Ian Fleming tarzı tanıtıma faaliyeti çerçevesinde bir konuşma yapmak üzere vaktiyle mezun olduğu İskoçya´daki St Andrews Üniversitesi?ndeydi bu ayın başında.

Sayfalar süren bir metin, Alex Younger?ın St Andrews Üniversitesi´ndeki konuşması. Mesajının özü şu:

?Dünyanın yeni şartları casusluk örgütünün en güçlü beyinler ve işe uygun kabiliyetlerle mücehhez olmasını gerektiriyor; kendinizi bu alanda hizmete hazır görüyorsanız, biz de sizleri aramızda görmek istiyoruz.? 

Younger?ın konuşmasının metnine kolayca ulaşılabiliyor; daha ilk günden hem örgütünün internet sitesine konuldu, hem de çeşitli siteler metni iktibas etti. Ancak nedense bizde hemen hiç ilgi görmedi o önemli konuşma.

Önemi, dünyanın en eski ve en etkili casusluk örgütlerinden sayılan MI6´in başındaki kişinin bugünkü dünyamızın özellikleri ve tehdit algısını paylaşıyor olmasından kaynaklanıyor.

Şu tanıma bir göz atın isterseniz:

?Dünyanın her tarafındaki sorunların kaynağına gidebilen, gizli ajanlar devşirip onları yönlendirebilen, terörist örgütlere sızabilen, ulusal çıkarları koruyabilmeleri için hükümetimize ihtiyacı olan istihbaratı sağlayabilen, kendi ülkemize ve müttefiklerimize yönelik terörist saldırıları durdurabilmeye yarayacak bilgileri hükümetimize sunabilen, devletler ve devlet-dışı unsurların uyuşturucu trafiğini veya nükleer ve kimyasal silah edinmesini durduracak çabalar gösterebilen gerçek anlamda küresel istihbarat örgütlerinden biriyiz biz.?  

Younger dünyanın giderek daha muğlak ve karmaşık bir hal aldığı görüşünde. Bunun sebebini de teknolojide kaydedilen ilerlemelere bağlıyor. ?Bizler icat ediyoruz, bizi yok etmek isteyen muarızlarımız çok etkili biçimde kullanıyor teknolojik imkanları; biz de onlar kadar etkin teknoloji kullanıcısı olmalıyız? diyor konuşmasının bir yerinde.

?Melez bir çağ´ diyor günümüz için. ?Melez saldırılar´ ve ?melez tehditler´ ile karşı karşıya kalındığından, bunlara karşı ?melez araçlar´ kullanmaktan söz ediyor. Geçmişte casusluğun kişiler tarafından yapıldığını, şimdilerde ise bir ekip işine döndüğünü belirtiyor. Bunun için de İngiltere´de var olan diğer istihbarat örgütleriyle eşgüdüm içerisinde çalıştıkları gibi ?Beş Göz İttifakı´ içerisinde yer alan İngilizce konuşan ülkelerin (ABD, Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya) istihbarat örgütleri yanında Avrupalı müttefiklerle de yakın çalışma içerisinde bulunduklarını vurguluyor.

Bir cümlesi aynen şu:

?Ben örgüte katıldığımda en önemli görevimiz gizli sırları öğrenmekti. Bugünün melez tehditli ortamında muarızlarınızın ne yaptığını bilmek yeterli değildir; onların davranışlarını değiştirecek adımları da atmanız gerekiyor.?

Neymiş, anladınız mı?

Üzerinde düşünülecek bir cümle bu.

Teknoloji, yenilikçilik, teknoloji, yenilikçilik

IŞİD´e (o DAİŞ veya Hilafet diyor) karşı eylemlerde başarılı olduklarını belirttikten sonra devletlerden kaynaklanan tehditlere sözü getiriyor ve Rusya´nın faaliyetlerini örnek olarak veriyor.

Söylediği önemli noktalardan biri de şu:

?Devletlerden kaynaklanan tehditler daha çok muarızlarımızın giderek artan biçimde modern teknolojiyi kullanmasından kaynaklanıyor. Bizim onlardan daha hızlı yeniliklerden yararlanmamız gerekiyor. Bunu yapamazsak gelecek nesiller bizi affetmez. (..) Teknoloji karşımızdakilerin değil bizim yanımızda olmalı.?

Teknoloji ve yenilikler peşinde koşanlar çevreleriyle, akademik hayatla bu amaçla irtibat kurduklarını da bu arada kayda geçiriyor Alex Younger...

Benim çok az bir bölümünü aktarabildiğim bu uzun konuşma metnini, umarım, bilmesi ve değerlendirmesi gerekenler didik didik etmişlerdir.

Stella Rimington, ilk kadın ?C´..

Çok fazla uzak olmayan dönemlerde, James Bond filmlerine konu olmasına rağmen, MI6 örgütünün başındaki kişi ön planda görünmezdi. Kendisinden ?C´ diye söz edilir, ismi hiçbir yerde geçmezdi. Fotoğrafları de gazetelerde yer almazdı o kişinin.

Stella Rimington 1992 yılında o göreve gelene kadar? Stella Hanım ismini ve resmini daha ilk günden kamuoyuyla paylaştırmıştı. Görevden ayrıldıktan (1996) sonra da entrikalı romanlar yazıyor.

Ara sıra da olsa konuşarak varlığını belli eden Alex Younger da emekliliği sonrası bir kenarda oturmayacağa benziyor.

GLENROTHES, SCOTLAND - DECEMBER 03: Alex Younger, Chief of the Secret Intelligence Service - known as MI6, with St Andrews University Principle Professor Sally Mapstone during a question and answer session after his speech gives a speech about the way in which the service is evolving as an organisation in response to current threats and a changing geo-political environment, at University of St Andrews on December 3, 2018 in Glenrothes, Scotland. (Photo by Andrew Milligan - WPA Pool/Getty Images)

Yukarıdaki resmin altıdaki İngilizce metinin ´Türkçesi. aşağıdadır. Bu çeviriyi, Google Çeviri sayfasından eld ettik...

GLENROTHES, SCOTLAND - 3 Aralık: Gizli İstihbarat Servisi Şefi Alex Young - MI6 olarak bilinen St Andrews Üniversitesi İlkokulu Profesörü Sally Mapstone ile yaptığı konuşma sonrasında soru ve cevap oturumunda, hizmetin nasıl geliştiği hakkında bir konuşma yaptı. Mevcut tehditlere ve değişen bir jeo-politik ortama yanıt olarak bir organizasyon olarak, 3 Aralık 2018 tarihinde İskoçya´daki St Andrews Üniversitesi´nde, Glenrothes´te. (Fotoğraf Andrew Milligan - WPA Havuzu / Getty Images



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER