Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

MHP, Diyarbakır’ın kapısına neden kilit vurdu?

T24’ten Candan Yıldız’a konuşan Cihan Kayaalp, kapatma nedeniyle ilgili kendisine bilgi verilmediğini söyledi.

MHP, Diyarbakır’ın kapısına neden kilit vurdu?

T24’e konuşan Cihan Kayaalp, kapatma nedeniyle ilgili kendisine bilgi verilmediğini söyledi

MHP Genel Merkezi beklenmedik bir kararla Diyarbakır il teşkilatının kapısına kilit vurdu. Kararı MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın sosyal medyada “Görülen lüzum üzerine parti tüzüğümüzün ilgili maddelerinin tanıdığı yetkiye istinaden feshedilmiş, il başkanlığımız kapatılmıştır” sözleriyle duyurdu. Söz konusu Diyarbakır olunca MHP’nin oradaki varlığı simgesel anlama sahipti. 24 Haziran Genel Seçimleri’nde MHP Diyarbakır genelinde toplamda (YSK ) 9 bin 828 oy almıştı. 31 Mart’ta yerel seçimlerinde ise MHP Cumhur İttifakı’nın adayını desteklemişti. İl teşkilatının feshedilmesi bütün ilçelerin de kapısına kilit vurulması anlamına geliyor. Bu nedenle karar MHP açısından da “ büyük” bir karar. Genel Merkez il yönitemini görevden alabilirdi ama bunu yapmadı. MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp, yakın zamanda "Devlet Bahçeli Hatıra Ormanı" projesinin öncülüğünü yapan bir isimdi.

Yine yakın zamanda; 22 Mayıs’ta MHP Genel Sekreteri Tamer Osmanağaoğlu, Diyarbakır’daydı. MHP’nin “Adım Adım 2023-Anlatma, Aydınlatma” kampanyası kapsamında güçlü ifadelerle “Kürt kökenli kardeşlerimizle kardeşlik bağımıza kurşun sıkabileceklerini sananlar, onları eli kanlı PKK terör örgütüyle yan yana getirebileceklerini sananlar fena halde yanılmaktadır, bunu asla beceremeyecekler” demişti.

Bu sözleri, MHP’nin Diyarbakır’daki varlığını önemsediğinin göstergesi olarak yorumlamak mümkün. MHP’nin Diyarbakır İl Başkanlığı 2000’lerin başında da Genel Merkez tarafından feshedilmişti. Feshedilmesinden kısa bir süre sonra eski İl Başkanı Seyfettin Özbülten öldürülmüştü. (Kaynak: Türkiye Gazetesi)

MHP Tüzüğü’ne göre Merkez Yönetim Kurulu, “lüzum görülen yerlerde parti teşkilâtlarını kurmak, kurmaya yetki vermek ve feshetmek, işten el çektirmek, teşkilâtı bir bütün hâlinde geliştirmek ve yaygınlaştırmak” yetkisine sahip.

MHP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Kayaalp, Hürriyet’in 2008 tarihli haberine göre “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kamu görevlileriyle ilişkili oldukları görüntüsü verip bir işin görüleceği vaadiyle dolandırıcılık yapmak, ruhsatsız uzun ve kısa namlulu silah bulundurmak' suçlarından 30'ar yıl hapis istemiyle tutuklu yargılanan” bir isim. Daha sonra bu davadan 2016 yılında beraat etti.

O dönem Temiz Toplum Derneği İl Başkanı olan Cihan Kayaalp, iddiaya göre “uyuşturucuya bulaşan gençleri topluma kazandırmak için MHP bünyesine katmak istediğini” söyleyerek MHP ile ilişkileniyor. Hatta bir dönem Diyarbakır Ülkü Ocakları Başkanlığı yapıyor ama hakkındaki iddialar ve açılan dava nedeniyle ilişkisi kesiliyor.

Kayaalp, yıllar sonra önce il başkan yardımcılığı, sonra il başkanı olarak MHP’ye dönüyor.

MHP Genel Merkezi’nin Diyarbakır İl Başkanlığı’nın kapısına kilit vurmasıyla ilgili çeşitli rivayetler var.

Rivayetlerden biri, gelecek seçimlerde AKP’nin daha çok oy alması için teşkilat kapatıldı. Bu gerekçe ikna edici değil, zira belirleyici bir oyu yok MHP’nin Diyarbakır’da. Kaldı ki, geçmişte olduğu gibi, aday çıkarmayarak da destek olabilirdi. Cumhur İttifakı’nın bütün bu hesapların üzerinde stratejik bir ittifak olduğunu unutmamak lazım.

Bir diğer rivayet ise, devletin hafızasının taşıyıcısı MHP’nin siyasi bir öngörü ile olası olaylara, provokasyonlara karşı teşkilatını koruma refleksi göstermesi. 

Bir diğer rivayet de, mevcut il başkanı hakkında akçeli işlere dair iddialara,  söylentilere karşı MHP yönetiminin ön almak istemesi.

Cihan Kayaalp’le konuştum. Parti yönetiminin kapatmanın “geçici” olduğu bilgisini paylaştığını, ancak “nedeni” konusunda bilgi verilmediğini, çağırmaları durumunda Ankara’ya gideceğini, çağırmamaları durumunda ise Genel Merkez’in “takdiri” olarak göreceğini söyledi.

Kayaalp, “akçeli işler” iddialarıyla ilgili de “yeni değil, üç dört yıldır benzeri asılsız iddialar var” diye konuştu.  

Neden” sorusuna MHP’den net bir açıklama gelmediği için rivayetler doğru da olabilir, yanlış da…



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER