Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Mevsimlik Kürt işçiler zor şartlarda çalışıyor

Her yıl Türkiye’nin farklı illerine çalışmaya giden binlerce mevsimlik Kürt işçi, yaz sıcağında zor şartlar altında çalışarak geçimini sağlıyor.

Mevsimlik Kürt işçiler zor şartlarda çalışıyor

K24 Türkçe'den Sait Özmen'in "konuya dair" haberi...

Her yıl Türkiye’nin farklı illerine çalışmaya giden binlerce mevsimlik Kürt işçi, yaz sıcağında zor şartlar altında çalışarak geçimini sağlıyor.

Urfa ve Mardin’den Ankara’ya gelen işçiler, yaz sıcağında tarlalarda çalıştıklarını, bununla birlikte coronavirüs salgınının da kendilerini olumsuz etkilediğini söylüyor.

Aileleriyle buraya gelen çocuklar kurulan çadırların gölgesinde oyun oynarken, diğer yanda mevsimlik işçiler tarlalarda çalışıyor. Görüntüler, Ankara’nın Kazan ilçesine bağlı bir köyden…

Mardin’in Derik ilçesinden olan Fesih Yılmaz, 2003 yılından beri burada ailesiyle birlikte çalışıyor.

K24’e konuşan Fesih Yılmaz, “Fasulye, biber ve domates ektik. Bu yıl, önceki yıllara oranla sorunlar daha fazla. Pandemi nedeniyle ilk başta birçok işçi gelmedi, sorun yaşadılar. İzin belgeleri çıkmadı, evden çıkmaya korkuyorlardı. Yani bu yıl tam anlamıyla zarar ettik” diyor.

İşçiler sabah saat 07.00’den akşam 18.00’e kadar tarlalarda sulama, ilaçlama ve çapa yapıyor. Yılın 6 ayını burada geçiren işçiler, tarlaları kiralayıp sebze yetiştiriyor.

Muhbet Çetin ve eşi Bahattin Çetin de yaşlarına rağmen yaz sıcağında taze fasulye topluyor.

Muhbet Çetin, “Fasulye, biber, domates işi yapıyoruz. Geçim derdiyle oralardan buraya geldik. Bu çadırlarda birçok insan yaşıyor. Suriyeliler gibi olmuşuz biz de. Her bir çadırda 2-3 aile kalıyor. Zor bir hayat ama çalışmaya mecburuz. Yollar açıldığı gibi kaçıp buraya geldik. Yollar açılmasaydı evde daha çok perişan olacaktık” diye konuştu.

Eşi Bahattin Çetin ise, “Biz Karacadağlıyız, Viranşehir’de kalıyoruz. Buraya çalışmaya geldik. Benle eşim tekiz. Borçlarımız var, kimsemiz yok, biz de çalışıyoruz” diye anlattı.

Mardin’de okuyan Seyit Paçal da çalışmak zorunda olması ve okula çok vakit ayıramaması nedeniyle arkadaşlarından geri kaldığı için durumundan şikayetçi:

“Mardin’den geldim, köyde okula gidiyorum. Okuduğumuz okulun durumu hiç iyi değil. İstediklerimizi elde edemiyoruz. Daha çok iş yüzünden gidemiyoruz. Halimiz bu ve hiç iyi değil.”

Tarlalarda Kürt ailelerin çadırlarının yanı sıra Suriyeli Arap mülteciler de burada çadırlarda kalıyor. Temmuz ayında yayımlanan bir rapora göre Ankara’da 46 bölgede kurulan 2 bin 638 çadırda 20 bin 575 mevsimlik işçi ile 12 bin 356 çocuk kalıyor.

 

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER