Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Meşru müdafaa olarak değerlendirilmeli

Sosyal medyada Kadir Şeker’in serbest bırakılması yönünde binlerce paylaşım yapılırken hukukun nasıl karar vereceği merak konusu.

Meşru müdafaa olarak değerlendirilmeli

Tutuksuz yargılanmalı

Avukat Merve Koç, Kadir Şeker olayında henüz soruşturma aşamasında toplanması gereken tüm deliller toplanmadığı için net bir şey söylemenin doğru olmadığını kaydetti. Hukukçu Koç, “Kadir’in insan öldürme fiilinde kasti mi yoksa taksiren mi hareket ettiği veyahut olay anında hukuka uygunluk hali olan meşru müdafaa durumu mevcut muydu değil miydi tüm bu hususlar muamma iken şu aşamada Kadir’in özgürlüğünden yoksun bırakılmasının bir hukukçu olarak doğru olmadığı kanaatindeyim” şeklinde konuştu. Koç, “Vakıanın esasına bakacak olursak alkollü Özgür’ün sevgilisi Ayşe’yi yumruklaması Ayşe’nin ifadesiyle sabittir. Ve olay mahallinden geçerken gayri ihtiyari bir şekilde kadına şiddet olayına şahit olan Kadir’ in olaya tepkisiz kalmayıp meşru müdafaa gereği olaya müdahale etmesi hukuka uygundur” dedi.

Tanıkların ifadeleri

“Üniversiteye hazırlanan ve gelecek planları olan bir gencin kasti olarak husumeti olmadığı bir şahsı bıçakla öldürmesi hayatın olağan akışına aykırı bir durumdur” diyen Koç, “Burada tartışılması gereken husus meşru müdafaanın TCK m. 27 kapsamında mazur görülebilecek bir heyecan, korku veya telaştan ileri gelip gelmediğidir” diye konuştu. Olay mahallinde dinlenen tanıkların beyanlarından da anlaşılacağı üzere Özgür’ün Kadir’i yerde tekmelediğini dile getiren Koç, “Şüphelinin de ifadesinde belirttiği gibi Özgür’ün kendisini darp ettiğini, boğazına yapışıp nefessiz kalana kadar boğazını sıktığı düşünülecek olursa Kadir’in kendisine yönelen saldırıya karşı meşru müdafaa olarak yanıt vermesi muhtemeldir” ifadelerini kullandı.

Kadir’in yaptığı meşru müdafaa halidir

“Bu olayda incelenmesi gereken nokta meşru müdafaanın olup olmadığıdır” diyen Avukat Ozan Kayahan, “Saldırgan Özgür, Kadir Şeker’i öldürmek amacıyla boğazını sıkmaya başlamış ve Kadir nefessiz kalmıştır. Böyle bir durumda panik ve telaşa kapılarak bıçak çekmiş ve yere düşmeleri sonucu bıçak Özgür’ün kalbine saplanmıştır” dedi. Özgür ile Kadir arasında geçmişe dayalı bir düşmanlık olmadığını kaydeden Kayahan, “Kadir’in tek amacı muhtemel bir kadın cinayetine engel olmaktır. Kadir boğulacağı paniğiyle bıçak çektiği ve kendini koruma gayretine düşmüştür. Bu durum TCK 27 kapsamında meşru müdafaa halidir” dedi.

Kayahan, “Zira meşru müdafaada sınıl aşılmışsa da bu sınırı aşma ölüm korkusu ve paniği ile bıçaklamasından ileri gelmiştir. Bir diğer ihtimal de Kadir’e TCK 85’e göre bilinçli taksirle bilinçli taksirle adam öldürmeden 2 yıldan başlayan düşük bir cezanın verilmesidir” diye konuştu. Kaldı ki olayda Ayşe’nin önceki ve sonraki ifadelerinin de çelişkili olduğunu dile getiren Kayahan, “Ayşe sonraki ifadelerinde şiddete uğramadığını, müdahale etmeye gerek olmayan bir durum olduğunu iddia etmektedir. Kaldı ki Özgür’ün 19 farklı sabıka kaydı olduğu söylenmektedir. Kadir Şeker ise Üniversiteye hazırlanan bir öğrencidir. Kadın cinayetlerini engellemek yolunda Kadir’in serbest kalması ve ceza almaması çok önemli” ifadelerini kullandı.

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER