Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Mescid-i Aksa çevresindeki kazı çalışmalarına ilişkin uyarı

Filistin yönetimi, İsrail makamlarının Silvan´dan Mescid-i Aksa´ya ulaşan bir tünel açması ve buralarda kazı çalışmaları yürütmesinin oluşturduğu tehlikelere karşı mücadele etmek üzere Ürdün ile iletişim halinde

Mescid-i Aksa çevresindeki kazı çalışmalarına ilişkin uyarı

Filistin yönetimi, İsrail makamlarının işgal altındaki Doğu Kudüs´te bulunan Mescid-i Aksa´nın çevresinde yürüttüğü kazı çalışmalarına karşı mücadele edeceğini açıkladı. 

Filistin yönetiminden yapılan yazılı açıklamada Devlet Başkanı Mahmud Abbas´ın İslami İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreterliği ile koordineli bir şekilde, İsrail´in uluslararası hukuka aykırı olarak Mescid-i Aksa çevresinde gerçekleştirdiği ihlallere karşı mücadele etme talimatı verdiği belirtildi.

Öte yandan Abbas´ın İslam Dünyasıyla İlişkiler ve Dini İşlerden Sorumlu Danışmanı Şeyh Mahmud el-Habbaş, İsrail´in Mescid-i Aksa´nın güneyindeki Silvan Mahallesi´nden Ağlama (Burak) Duvarı´na çıkan bir tünel açmasına ilişkin, şunları söyledi:

"Filistin yönetimi, İsrail makamlarının Silvan´dan Mescid-i Aksa´ya ulaşan bir tünel açması ve buralarda kazı çalışmaları yürütmesinin oluşturduğu tehlikelere karşı mücadele etmek üzere Ürdün ile iletişim halindedir."

İsrail makamları, dün, Mescid-i Aksa´nın güneyindeki Silvan Mahallesi´nde bulunan ve Yahudi inancına göre kutsal sayılan Silvan Havuzu´ndan (Breikhat HaShiloah) Harem-i Şerif´in Burak Duvarı´na çıkan bir tünelin açılışını gerçekleştirmişti.

Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen açılış törenine ABD´nin Orta Doğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ve ABD´nin İsrail Büyükelçisi David Friedman ile çok sayıda İsrailli milletvekili ve bakan katılmıştı.

Söz konusu tünel, İsrail hükümetinin Mescid-i Aksa´nın çevresi başta olmak üzere Yahudilerce "Davud´un Şehri" olarak nitelendirilen Silvan Mahallesi ile Doğu Kudüs´ün tamamında turistik projeler ve arkeolojik kazıları öngören "Shalem" projesinin bir parçası.

Filistinliler ise Doğu Kudüs´ün kurulacak Filistin devletinin başkenti olduğu yönündeki taleplerine bağlılıklarını sürdürerek, İsrail´in Yahudileştirme politikaları çerçevesinde Doğu Kudüs´ün Müslüman Arap kimliğini değiştirmeye çalıştığını belirtiyor.

Üst düzey Amerikalı yetkililerin Silvan´daki törene katılma kararı ise Amerikan yönetimi tarafından İsrail´in Doğu Kudüs´teki egemenliğini tanımak için atılan bir başka adım olarak değerlendiriliyor.

İsrail, Mescid-i Aksa´nın Miladi 70´te Romalılar tarafından yıkılan İkinci Tapınağın (Süleyman Mabedi) alanının üzerine kurulduğunu belirterek çevresinde kazı çalışmaları yürütüyor.

Kaynak: Medya



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER