Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Merkez Bankası faiz kararından kim ne bekliyor? Kritik saatler geldi..

Para piyasaları günlerdir Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararını bekliyor. Merkez Bankası’nın faiz kararıyla dolar kurunda sert hareketler gerçekleşebilir.

Merkez Bankası faiz kararından kim ne bekliyor? Kritik saatler geldi..

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası belki de son yılların en kritik PPK toplantısını gerçekleştirecek. Para Politikası Kurulu’ndan bugün çıkacak faiz kararı dolar kurunun seyrini değiştirebilir. Günlerdir düşüş eğiliminde olan dolar kuru, biranda yeniden 8 TL’nin üzerine çıkabilir. Piyasaların merakla beklediği karar öncesi dünyaca ünlü finans kurumları ve ekonomisller beklentilerini açıkladı.

Para piyasaları Merkez Bankası eski Başkanı Murat Uysal başkanlığında en son gerçekleştirilen PPK toplantısında 200 baz puanlık bir faiz artışı beklerken toplantıdan faizleri sabit tutma kararı çıkmış, 7.70 TL seviyelerine kadar düşen dolar kuru kısa zamanda 8 TL’nin üzerine çıkmıştı.

Merkez Bankası bu ay ki PPK toplantısını Murat Uysal’ın yerine getirilen Naci Ağbal Başkanlığı’nda gerçekleştirecek. Yerli ve yabancı bir çok finans kurumu dolar kurundaki oynaklığın önüne geçilebilmesi için Merkez Bankası’nından geçtiğimiz aylara göre çok daha yüksek bir faiz artışı bekliyor. 

YATIRIM BANKALARIN FAİZ BEKLENTİSİ

Reuters’ta yer alan habere göre ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs Merkez Bankası’nın bugün gerçekeştireceği PPK toplantısında 475 baz puanlık bir faiz artışı bekliyor. Goldman Sachs’a göre 10.25 olan politika faiz 15’e çıkacak.

Bir diğer ABD’li Yatırım Bankası JPMorgan’ın raporuna göre saatler sonra gerçekleştirilecek PPK toplantısından 500 baz puan faiz artışı bekleniyor. Merkez Bankası JP Morgan’ın beklentisini karşılarda politika faizi 15.25’e yükselecek

EKONOMİSTLERİN FAİZ BEKLENTİSİ

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi yapılan son anketlerde bu ayki Merkez Bankası PPK toplantısından 475 puan faiz artışı beklendiğini söyledi

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve ekonomist Gizem Öztok Altınsaç piyasada kredi fiyatlaması da mevduat fiyatlaması da yüzde 14,75 üzerinden gerçekleştirildiğini söylerken bunun Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini yani 10.25 olan politika faizini 400-500 puanlık en az 14.75'e kadar çıkarılması gerektiğini belirtti.

Econs Kurucu Ortağı ve ekonomist Ferhat Yükseltürk ise son aylardaki en kritik Merkez Bankası PPK toplantısının bugün gerçekleştirileceğini öne sürerken piyasa faizlerinin mevcut durumu da göz önüne alındığında Merkez Bankası'ndan beklentisinin 475 baz puan artış olması yönünde olduğunu açıkladı

DOLAR KURU KRİTİK FAİZ KARARI ÖNCESİ GÜNE NASIL BAŞLADI?

Dolar kuru da bu beklentiyle aşağı yönlü hareket ediyor. Uzmanlara göre Merkez Bankası PPK toplantısından çıkacak faizi sabit tutma ya da yetersiz faiz artışı dolar kurunda yeni rekorları beraberinde getirecek

Dolar kuru günlerdir beklenen Merkez Bankası kararı öncesi sakin bir grafik çiziyor. Dolar/TL  kritik karar öncesi 7.70 TL seviyelerinde alıcı buluyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER