Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Merkez Bankası faiz artıracak mı? Ünlü ekonomist Emre Aklın açıkladı

Ekonomi uzmanı Emre Aklın Merkez Bankası’nın bugün açıklayacağı faiz kararıyla ilgili beklentilerini açıkladı.

Merkez Bankası faiz artıracak mı? Ünlü ekonomist Emre Aklın açıkladı

Merkez Bankası bugün para piyasalarının da yakın takip ettiği politika faizini açıklayacak. Merkez Bankası’nın nasıl bir faiz kararını açıklayacağı merakla beklenirken Türkiye’nin önemli ekonomistlerinden Emre Aklin beklentilerini açıkladı.

Emre Aklin youtube kanalı için çektiği videoda Merkez Bankası’nın bugün yapması gereken faiz oranını açıklarken şunları söyledi

200 PUAN FAİZ ARTIRMALI

“Merkez Bankası’nın paranın fiyatı olan faizi belirlemede rasyonel davranması gerekiyor. Normalde Merkez Bankası’nın yapması gereken aslında piyasa faizi ile politika faizini birbirine çok yaklaştırmak. Yani bugün itibariyle politika faizi 10.25’de duruyor piyasa faizi ise 12.50 arasında gerçekleşiyorsa Merkez Bankası’nın 200 baz puanla politika faizini 12.25’e çıkarması gerekiyor. Şimdi ben olması gerekeni söyledim. Peki ne yapacak eğer Merkez Bankası pas geçerse yanlış olur”

MERKEZ BANKASI DAHA ÖNCE NE YAPTI

Merkez Bankası 2018 yılının Ağustos ayında patlayan Rahip Brunson olayından sonra artan dolar kurunu düşürmek için peş peşe faizleri artırmıştı. Hükümet artan faizlerden rahatsız olup Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’yı görevden alıp Murat Uysal’ı göreve getirmişti. Uysal göreve geldikten sonra gerçekleştirilen PPK toplantılarında 9 kez üst üste faiz indirim kararı alırken politika faizini yüzde 24'ten yüzde 8.25'e çekmişti. Merkez Bankası PPK toplantısında uzun bir aradan sonra ilk defa geçtiğimiz ay faiz artırma kararı almıştı. Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan artırarak 8.25'ten 10.25'e çıkardı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER