Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Merkel’in Lufthansa savaşı

Almanya Başbakanı Merkel, 9 milyar euroluk kurtarma paketi sağladığı Lufthansa'ya Avrupa Komisyonu'nun rekabet kısıtlaması getirme çabasına karşı savaşacaklarını açıkladı.

Merkel’in Lufthansa savaşı

Koronavirüs pandemisi küresel ekonomiyi durma noktasına getirir, turizmi bitirir ve havayolu şirketlerini iflasa sürüklerken, Almanya'da hükümet ile Lufthansa havayolu şirketinin 9 milyar euroluk kurtarma paketi üzerinde uzlaştığı belirtildi. AB üyesi diğer ülkelerin harcama ve kurtarmalarını sıkı denetime alma sicili bulunan Başbakan Angela Merkel, bu kez Avrupa Komisyonu'nun Lufthansa'nın kurtarılmasını şartlara bağlama girişimine karşı savaş ilan etti.

'BUNUN OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Merkel, partisi Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) yönetimiyle yaptığı toplantıda AB'nin icra organına rest çekti. Avrupa Komisyonu'nun Lufthansa'yı Frankfurt ve Münih havaalanlarındaki değerli kalkış ve iniş haklarından mahrum etmesine Alman hükümetinin izin vermeyeceğini söyleyen Şansölye, toplantıya katılanlara göre "Bunun olmasına izin vermeyeceğiz" dedi. Bunun 'zorlu bir mücadele' olacağını, ama 'pes etmeyeceklerini' sözlerine ekledi.

AB'NİN TALEBİ, FRANKFURT VE MÜNİH'TEKİ DEĞERLİ KALKIŞ-İNİŞ HAKLARININ DEVRİ

Müzakerelerden haberdar kaynaklar, Brüksel'deki rekabet denetçilerinin Alman kurtarma paketinin AB'deki rekabeti sekteye uğratmaması için Lufthansa'nın Frankfurt ve Münih havaalanlarındaki değerli kalkış ve iniş haklarını rakiplerine devretmesini istediğini, pazarlıkların devam ettiğini aktardı.

ANLAŞMADA DEVLETİN HİSSESİ YÜZDE 25+1'DEN YÜZDE 20'YE İNDİ

Alman Haber Ajansı (DPA), hükümet çevrelerine dayandırdığı haberinde, Merkel'in Lufthansa'yı kurtarma paketinin hacminin 9 milyar euroyu bulacağını, devletin hisse payının ilk etapta yüzde 20 olacağını duyurdu. Anlaşma haberi, Lufthansa hisselerinin değerlerinin yüzde 5.9 artmasına yol açtı. Daha önce Der Spiegel dergisi websitesi, kurtarma paketinin, Alman devletinin Lufthansa'nın yüzde 25.1'lik hissesini almasıyla sonuçlanabileceğini yazmıştı. Ancak yüzde 25 artı bir hisse, devletin şirketle ilgili önemli stratejik kararları bloke edebilmesi anlamına geldiğinden tartışma yaratmıştı.

AVRUPA KOMİSYONU'NUN DA ONAYINI ALMASI GEREKİYOR

Hükümetle Lufthansa arasında varılan anlaşmanın, şirketin kurulları, devlete bağlı Ekonomi İstikrar Fonu yönetimi ve Avrupa Komisyonu'nun da onayını alması gerekiyor. Yani devletin şirkete katılımının AB kurallarına uygun gerçekleşmesi lazım. AB kuralları, devletin katılımının geçici karakterde olmasını ve devletin normale dönüş için bir çıkış stratejisi sunmasını öngörüyor.

HAZİRAN ORTASINDA TURİSTİK UÇUŞLARA DÖNÜŞ

Nisan ve mayıs aylarında önceki yıl taşınan yolcu sayısının sadece yüzde 1'ine ulaşabilen ve aylık kaybı 800 milyon euroyu bulan Almanya'nın en büyük havayolları şirketi, haziran ortasından itibaren 20 turistik merkeze uçuşlara yeniden başlayacak. Lufthansa Sözcüsü, bunlar arasında Mayorka, Girit, Rodos, Faro, Venedik, İbiza ve Malaga'nın yer aldığını, bu seferlerin Frankfurt'tan gerçekleştirileceğini söyledi. Diğer istikametlerin gelecek haftanın sonunda açıklanacağını sözlerine ekledi.



Anahtar Kelimeler: Merkel’ Lufthansa savaşı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER