Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Menbiç ve Afrin´de öncelikler belirlendi

Abdulkadir Selvi- 21.03.218

Menbiç ve Afrin´de öncelikler belirlendi

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meclis´e adımını attığında ilk soru ABD´yle ilgili oldu.

Çavuşoğlu, ?ABD ile görüşmeler kesilmedi? dedi. ABD´nin rahatsızlığı sorulunca, ?ABD rahatsız, çünkü YPG´den medet umuyor? diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti grubunda kürsüye çıktı. İlk sözü, ?Afrin´de kaygılıyız? diyen ABD´ye yönelikti, ?Biz kaygılarımızı size ilettiğimizde neredeydiniz?? diye sordu. PKK-YPG´ye verilen silahları hatırlatıp, ?Bu nasıl ortaklık?? diye tepki gösterdi.

Afrin harekâtı Amerika´ya rağmen yapıldığı için Washington´dan yükselen seslere prim verilmiyor. Ankara´da daha çok Afrin´de bir yönetim boşluğu oluşmaması için çalışılıyor. Birinci öncelik güvenlik. Afrin´in giriş-çıkışları kontrol altına alınmış durumda. Tel Rıfat bölgesi ve Halep´e açılan yolların giriş çıkışına kontrol noktaları kuruldu. PYD´li Salih Müslim, ?Vur-kaç taktiği ile saldırılar yapılacağını? açıklamıştı. Halep´te rejimin kontrolündeki bölgeye çekilen PKK´lıların buradan saldırı yapma tehlikesine karşılık önlemler alınıyor. Şehrin içinde ise uyuyan hücrelerin eylemlerine karşı hızla geçici karakollar kuruluyor. Sivil kayıpların yaşanmaması için şehir merkezindeki tuzaklamalar imha ediliyor. PKK; siyasi merkezlere, devlet dairelerine, stratejik noktalardaki binalara, bilgisayarlara, laptop´lara, resmi evraklara EYP´lilerle tuzaklamalar yapmış. Bunların ABD, Rus ve DAEŞ tarzı tuzaklamalar olduğunu belirtmiştim. Yapılan incelemelerde PKK´nın ağırlıklı olarak Rakka´da, DAEŞ´ten öğrendiği tuzaklamaları yaptığı ortaya çıktı. Onlar imha ediliyor. Afrin´in terörden arındırılmasının 10 gün sürmesi bekleniyor.


ALTYAPI HİZMETLERİ
Afrin´de bir yönetim boşluğu yaşanmaması için kollar sıvanmış durumda. Afrin´in ele geçirildiği gün Gaziantep´te Kent Konseyi´nin seçimi vardı.

1- Afrin´in demografik yapısı dikkate alınarak, ?Temsil gücü yüksek? idare meclislerinin kurulmasına çalışılıyor. İdare meclisinin içinden şehrin yönetimini üstlenecek, ?yürütme organı´ seçilecek.

2- Ankara´da Afrin´in elektrik, su gibi ihtiyaçları ve altyapı çalışmalarını yürütecek kurumlarla toplantılar yapılıyor.

3- Öncelik yerel idare meclislerine bağlı olarak polis ve askerlerden oluşacak, ?kolluk güçleri´ kurulacak. Yerel asker ve polisler ÖSO ile halen Afrin´de yaşayan yerel unsurlar arasından seçilecek. Askerlerin eğitimini Özel Kuvvetler ve JÖH´ler, polislerin eğitimini ise PÖH´ler verecek.

4- Afrin´de 7 nahiye, 292 köy ve 372 mezra var. Buralarda da nahiyelerin merkez alındığı yerel yönetim birimleri oluşturulacak.

5- Afrin´de 25 kilometre bölünmüş, 300 kilometre ise stabilize yolun yapılması gerekiyor.

6- Afrin´le Hatay ya da Kilis arasına yeni bir hudut kapısının açılması planlanıyor.

7- Afrin´de elektrik ve içme suyu bir problem. Elektrik ihtiyacı barajlardan ve jeneratörle sağlanıyor. Barajlar, elektrik ihtiyacının ancak üçte birine yetiyor. Türkiye´den, Afrin´e elektrik sağlanması söz konusu. 

8- Afrin´e hizmet veren 370 yatak kapasiteli 5 hastane var. Ancak birinde ameliyat yapılabiliyor. Hastaneler sağlık görevlileri ve ekipmanla takviye edilmeli.


MENBİÇ ABD İLE MÜZAKERE EDİLECEK
Şubat ayından bu yana 4 ayrı noktada 300 bin kap yemek dağıtılmış durumda. 2 ay bodrumlarda saklanan aç insanlar, şehirden kaçan yoksullar var. 

Cerablus´ta olduğu gibi Türkiye´den gidecek yardımların koordinasyonunu sağlayacak bir vali yardımcısı öncelikli olarak atanacak. Bu arada yağma görüntülerinin Ankara´yı çok rahatsız ettiği ve süratle önlem alındığını kayda geçirmek isterim.

Son olarak Menbiç´le ilgili bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Menbiç´te 1500 PKK´lının olduğu tahmin ediliyor. Başlarında ABD´lilerin general dediği Şahin Cilo var. Afrin´den kaçanlarla birlikte bu sayının 6-7 bine ulaştığı söyleniyor. Türkiye ile ABD arasında Tillerson döneminde çerçevesi belirlenmiş bir anlaşma var. Dışişleri Bakanı Pompeo´nun kongredeki onay süreci tamamlandıktan sonra anlaşmanın sağlanacağı düşünülüyor. Menbiç´te öncelik diplomaside.

Ankara´nın yol haritası Menbiç´te diplomasi, Afrin´de ise şehrin yeniden inşası.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz